Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



zaterdag 15 februari 2014

The rainbow warriors of Waiheke Island (2010), documentaire van Suzanne Raes



Jongensdroom werd werkelijkheid

Suzanne Raes vervaardigde een portret van de oorspronkelijke bemanning van The Rainbow Warrior, het schip van Greenpeace, waarmee men tegen de walvisvaart protesteerde en acties ondernam tegen kernproeven. Archiefbeelden en huidige beelden wisselen elkaar af. De oude rotten wonen inmiddels op Waiheke Island, een vrijplaats in Nieuw Zeeland. Hun schip werd in 1985 door de Franse geheime dienst in Auckland getorpedeerd, vlak voor ze zouden uitvaren naar het gebied waar de Fransen kernproeven uitvoerden. Een teken dat ze toch goed bezig waren, zegt Martini op het eind.

In het begin van de documentaire The rainbow warriors of Waiheke Island worden de hoofdrolspelers voorgesteld. Behalve de genoemde Martini, een echte zeebonk, behoren zijn vrouw Susi, kok Rien, de Deense Hanne, zeeman Henk en de Amerikaanse Bunny tot de leden van het eerste uur. Om beurten maken we nader kennis met ze. Ik schatte in dat het om drie stellen ging, maar Raes gaat niet in op de persoonlijke relaties. Ik meende dat Rien zei dat hij zich aangetrokken voelde tot Susi maar daar hoorde ik verder niets van.

In 1978 kocht men een oude roestige vissersboot, knapte die op en schilderde die over. Susi bedacht de naam Rainbow Warrier. Daarmee voer men naar IJsland om te protesteren tegen de walvisvangst. Ze reisden zonder salaris en werkten soms in een haven om wat bij te verdienen. Ze vonden een walvisvaarder met de I Ching en voerden hinderlijke acties uit met hun Zodiac speedboten. Susi vertelt dat ze door de manoeuvres op zee harde klappen opliep. Tijdens een zware storm stelde men hun vertrouwen in Martini. Ze trouwde met hem, kreeg kinderen - waaronder dochter Brenna die op de Rainbow Warrior verwekt werd - en scheidde later. 

In de jaren tachtig voerde men actie tegen kernproeven. Daartoe bouwde men het schip om tot zeilschip. Men verhuisde in 1985 de bevolking van het eiland Rongelap in de Indische Oceaan, bestaande uit 350 personen die door straling getroffen werden, naar Mejatto, een ander eiland. Ze hingen een spandoek op de raketbasis Kwajalein die deel uitmaakte van het Star Wars project. Hun acties kregen een cultstatus. Martini zegt dat ze door hun bereidheid iets aan onrecht te doen en daarmee de publiciteit te zoeken hun geen windeieren legde. Greenpeace groeide na de aanslag op het schip, waarbij een fotograaf om het leven kwam, enorm. Helaas veranderde daardoor de organisatie. Het werd een multinational, zegt Martini. Het schip werd tot zinken gebracht in de baai en doet dienst als kunstmatig koraalrif.

Martini zorgt voor zijn kinderen en presenteert een radioprogramma op het eiland.
Van achter zijn computer houdt hij scheepsbewegingen in de gaten. Hij vindt de klimaatverandering tegenwoordig een groter probleem, maar abstracter en moeilijker tegen te vechten. Hij gebruikt pillen om kalm te blijven. Als zijn kinderen groot zijn, gaat hij wellicht weer op een boot wonen.

Rien komt uit Amstelveen en is kok. Hij noemt zichzelf een doetje, maar hij wilde wel graag naar zee. Tijdens een verblijf in Nieuw Zeeland klikte het meteen met Martini. Hij leeft op het eiland van het maken van jams en chutneys. Dat is geen vetpot maar hij komt ermee uit.

Henk meldde zich aan met Bunny. Hij heeft inmiddels een eigen zeilschip, waarmee hij onderzoek doet in het Zuidpoolgebied. Hij vindt het zwaar om terug te denken aan de tijd met de Rainbow Warrier. Alle steentjes maken samen een berg, zegt hij op het eind. Bunnny werd directeur van Greenpeace Nieuw Zeeland. 

Hanne zag dia’s in Kopenhagen en meldde zich aan. Ze kreeg meteen een uitnodiging om mee te doen. Ze was boos dat de bevolking van Rongelap getroffen werd door de atoomstraling met vele misvormingen tot gevolg. Ze raakt gedeprimeerd als ze zich teveel met de wereldproblemen bezig houdt en beperkt zich liever tot haar eigen tuin.

Martini vraagt zich aan het eind af hoe de wereld eruit had gezien zonder hun acties. Een vleug romantiek kan hen niet ontzegd worden. 

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten