Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.dinsdag 4 februari 2014

Once there was love (2012), documentaire van Kage Jonsson en Hakan PieniowskiVerontrustende beelden van familieverhoudingen in een middelgrote Russische stad

Nadja wordt rond in 2000 geboren in een ziekenhuis, in een tijd dat de Sovjet Unie uit elkaar gevallen is en men niet goed weet hoe het verder moet. Anja en Zjenja, de jonge ouders van pas geboren Nadja zijn niet al te hecht met elkaar. Zjenja is nog een onevenwichtige jongen, vol drift en frustratie. Het jonge stel woont in bij de ouders van de jongen. De relatie is moeilijk. Anja helpt de moeder van Zjenja vrouw met schoenen repareren.

Nadat Zjenja zijn vrouw Anja geslagen heeft, komt hij in 2001 in de gevangenis. Nadja viert haar verjaardag zonder haar vader. Anja wil niet bij Zjenja op bezoek gaan. Zjenja vreest dat Anja hem niet terug wil en is jaloers. Vader Sasja, een gewezen agent die met 48 jaar al met pensioen gestuurd is, probeert een bemiddelende rol te spelen.

Het is treurig te zien hoe Zjenja met Anja bij de gevangenispoort omgaat als hij vrij komt. Hij is nog steeds niet van plan zijn verontschuldigingen aan te bieden. Dat vindt hij zinloos. Hij loopt boos van haar en zijn kind weg.    

In 2007 zit Zjenja weer in de gevangenis, dit keer wegens verkrachting. Anja, die haar haren geblondeerd heeft (zie foto in het midden), dicteert Nadja een brief die ze aan haar vader schrijft. De moeder van Zjenja (rechts op de foto) beweert dat haar zoon onschuldig was. Nadja spreekt op een bank in het park lovend over haar moeder tegen een vriendje.

Sasja (links op de foto) is in toenemende mate wanhopig over zijn leven. Hij voelt zich overbodig. Hij gaat veel met zijn kleindochter op stap. Na een zwempartij in de rivier probeert hij het aan te leggen met vrouwen uit een datsja in de buurt. Nadja wijst hem terecht. Anja is soms ongerust als hij te lang wegblijft.

De vrouw van Sasja polst Anja tijdens het reparatiewerk of zij een verhouding met haar man heeft. Anja spreekt zich daar niet over uit, maar ontkent dat ook niet. Poetin verschijnt op de televisie in zijn jaarlijkse toespraak tot en gesprek met de natie. Hij spreekt over verslaving, onder andere aan macht, iets dat hem vreemd is, zegt hij.

Sasja bespreekt langs de rivier met een andere man hun situatie. Samen bezoeken ze de graven van collega’s die na het val van het communisme zich geen raad wisten, zich ophingen, vergasten of zich dooddronken. Animo om mee te helpen de schoenen te repareren heeft hij niet. Dat komt hem op verwijten van zijn vrouw te staan. Sasja voelt zich zwaar gekwestst.

Twee jaar later zit Sasja opgesloten vanwege mishandeling van Anja. Met haar dochter Nadja bezoekt Anja een kerk. Een andere dochter van Sasja helpt diens vrouw met het repareren van de schoenen. De vrouw denkt ontroerd terug aan de kleine Nadja.

Gedane zaken nemen geen keer. Anja heeft lering getrokken uit haar huwelijk. Ze woont na de scheiding met Zjenja met een ander samen. Dat is nog wel het meest positieve aan dit ontluisterende en verontrustende portret.  

Once there was love is het derde deel van een drieluik over familieverhoudingen in een middelgrote Russische stad. Eerder verschenen I love you Natascha (1999) en I love you my child (2001). Het geeft de deplorabele toestand aan waarin de Russische maatschappij verkeert na het communisme.

Hier een site met de trailer, die begint met Nadja die ingebakerd uit het ziekenhuis komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten