Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.dinsdag 11 februari 2014

Poetins Olympische droom (2013), documentaire van Hans PoolAlles moet wijken voor de nieuwe tsaar

Met de televisiebeelden in het achterhoofd waarin Poetin aan Ireen Wüst vraagt of alles naar wens is in het Olympisch dorp, zien we in de documentaire Poetins Olympische droom hoe dat dorp tot stand is gekomen. Namelijk door veel werknemers van buiten Rusland te werven, hen zich te laten afbeulen en zonder te betalen weer weg te sturen. Volgens een mededeling aan het eind van de documentaire was dat het geval met 50 tot procent van de buitenlandse werknemers. Hoe lekker slaap je dan nog in je hotelkamer?

Er zijn meer misstanden die Hans Pool in beeld brengt. Vreselijk was de aardverschuiving door de bouwactiviteiten die dorpen wegvaagde en bewoners dakloos maakte. De palen van de skilift die op een milieuvriendelijke manier de grond in geheid waren, moesten met beton verstevigd worden. De skiliftbouwer vertelt dat er veel corruptie rond de bouw hangt. Er is dan al twaalf miljard dollar uitgegeven en dat bedrag zal nog wel verdrievoudigd worden.

De documentaire begint en eindigt echter met Poetin die de berg af skiet, vergezeld door zijn zonen op snowboards. Aan het eind vertrekt hij op een sneeuwscooter. Tussendoor spreekt hij het IOC toe over de geweldige locatie die hij in gedachten heeft voor een Olympisch winterfeest. Een investeerder zegt dat men al begonnen was met projectontwikkeling, maar dat de keuze van Poetin zorgde voor een explosieve ontwikkeling van het gebied. Volgens hem streefde Poetin positieve aandacht na, zoals men kreeg nadat kosmonaut Gagarin in 1961 de ruimte ingestuurd was. Hotels werden uit de grond gestampt, de sanatoria gerenoveerd. Volgens een chauffeur, die vroeger kosmonauten naar deze badplaats reed, is een verblijf in het sanatorium voor gewone mensen, dat vroeger door de vakbond werd betaald, inmiddels onbetaalbaar voor hen geworden. Rusland is veranderd van een communistisch land tot een netwerk van marktverhoudingen.

Een medewerker van Memorial, de Russische mensenrechtenorganisatie deelt flyers uit om buitenlandse werknemers te wijzen op hun rechten. Voor hulp of advies kunnen ze bij zijn organisatie terecht. Veel buitenlandse arbeiders willen niet eens zeggen dat ze geen werkcontract hebben. Inmiddels zijn er twintig doden gevallen door het ontbreken of verzuimen van veiligheidsvoorschriften. Door het systeem van aannemers en onderaannemers met de nodige tussenpersonen, die allemaal een deel van de winst opstrijken, blijft er weinig geld over voor de onderkant. Het is een verschijnsel dat opgeld doet in de hele Russische maatschappij.

Bouwondernemer Morozov heeft geprotesteerd tegen de corruptie maar werd weggezet. Hij wijst op een leider van de plaatselijke afdeling van Verenigd Rusland, de partij van Poetin. Hij was betrokken bij moorden op tegenstanders maar plant inmiddels kersenbomen en zet vissen uit in de rivier.

Aan het eind lezen we nog dat verschillende mensen die meewerkten aan het programma, door de geheime dienst in de gaten gehouden werden en hinderlijk gevolgd. Morozov vertrok zelfs naar Londen. Alles en iedereen moest wijken voor de nieuwe tsaar.

Hier de trailer op de site van Zeppers.

aangepast op 14 februari 2014 om 8:54 uur. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten