Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zaterdag 8 februari 2014

La corona (2008), documentaire van Amanda Micheli en Isabel VegaWrang beeld van de mooiste vrouw in Colombiaanse gevangenis

In Bogota staat de grootste vrouwengevangenis van Colombia. Daar zitten vrouwen voor dermate zware vergrijpen, dat men hen in andere vrouwengevangenissen niet wil hebben. Het regime is zwaar. Gelukkig is er de jaarlijkse Miss-verkiezing, die enige afleiding biedt. Een kapster die ook in de jury zit, zegt dat de schoonheidswedstrijd een ontsnappingsmogelijkheid biedt uit de harde werkelijkheid, maar ook dit evenement gaat gepaard met spanningen, tussen de deelnemers voorafgaande aan de wedstrijd, tussen de aanhang na de wedstrijd.

Amanda Micheli en Isabel Vega volgen vier vrouwen die door hun afdelingen zijn aangewezen om deel te nemen aan de Miss verkiezing, met als prijs een kroon en de glans die op de afdeling afstraalt:
-           Maira Medina heeft acht jaar gevangenisstraf gekregen omdat ze voor geld als huurmoordenaar heeft gewerkt. Ze is nogal fanatiek tijdens een voetbalwedstrijd op de binnenplaats, gaat tekeer tegen lesbo’s, die hard spelen en zelfs spugen. Ze heeft al een keer eerder met de wedstrijd meegedaan, niet gewonnen, maar ze houdt van de aandacht.
-          Viaviana Bustos zit dertien jaar vast omdat ze bij de guerrilla’s heeft gevochten. Ze deed dat omdat de vader van haar zoon die meenam toen ze zestien jaar oud was. De guerilla was als een familie voor haar. Als ze vrijkomt wil ze haar zoon gaan zoeken. Ze meet zich graag met anderen.
-          Angela Valoyes zit drie jaar vast vanwege een roofoverval op een supermarkt. Ze maakte daarvoor veel ellende mee. Ze kwam uit een arm gezin, werd vernederd en haar man werd vermoord.
-          Angie Jimenez heeft twee jaar gekregen voor een gewapende overval. Ze is pas sinds kort in de gevangenis en moet nog wennen. Ze toont huilend een fotootje van haar zoontje, aan wie ze vertelt heeft dat ze op school zit en veel huiswerk te doen heeft.

De vier meiden oefenen het loopje op de catwalk en passen jurken en schoenen. Ze hebben conflicten over wie wat aan trekt. Angela klaagt erover dat ze nog geen avondjurk heeft.   
De moeder van Angie heeft begrepen dat haar dochter zwanger is en wil niet dat ze aan de wedstrijd meedoet. De directrice zegt dat ze zelf vijf kinderen heeft en de bezwaren van de moeder begrijpt maar dat Angie zich daar niet door moet laten weerhouden. Er is altijd nog een arts die haar in de gaten houdt. Een bewaker met een knuppel om zijn middel doet mee met een groepje dat een dansje oefent. Bij de kapper is het een drukke boel. Er lopen ook journalisten rond, die vragen stellen. Maira oogt nerveus.

De vrouwelijke soapster, die de wedstrijd voor veel publiek presenteert, vraagt om goed gedrag en krijgt een luid applaus. Daarna beantwoorden de deelnemers, die met hun lange benen over elkaar zitten, vragen. Angie vindt haar moeder de belangrijkste persoon in haar leven. Viaviana acht waardigheid de belangrijkste waarde. Maira moet lang nadenken over de vraag wat ze het belangrijkste vindt voor kinderen. Ze begint de organisatie te bedanken en moet het gemor van het publiek weerstaan, voordat ze antwoordt dat gezondheid het belangrijkste is. Angela legt een verband tussen haar hart en haar belangrijkste passie.

Een mannelijke televisiester maakt de uitslag bekend. Angela krijgt de kroon. Het publiek van andere afdelingen meent dat er sprake is van corruptie en racisme. Maira is diep teleurgesteld, nog meer dan de vorige keer, en wordt getroost door de directrice. Angie moet rust nemen, want ze had bijna een miskraam. Viaviana voelt zich eenzaam na de wedstrijd, ze moet nog zo lang zitten.

Angela komt daarentegen vrij. Ze loopt alleen met haar rolkoffer weg van de gevangenis. Een bewaakster waarschuwt dat ze meteen naar huis moet gaan en niet ergens blijven hangen. De aftiteling zegt dat ze binnen een jaar tijd vermoord op straat werd gevonden.

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten