Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



woensdag 30 oktober 2013

Uw persoonlijke data zijn goud waard, Tegenlicht, 28 oktober 2013



Pleidooi voor zeggenschap over de gegevens die wij met elkaar uitwisselen

Tegenlicht blijft nog even bij de Big Data. De vorige week onderzocht men daarmee de verhouding tussen Shell en Iran en daarmee ook tussen Shell en de Nederlandse overheid, deze week gaat het over de waarde en de mogelijkheden van persoonlijke data.

Matt Hogan van een databureau uit New York zegt dat de data die wijzelf produceren van waarde zijn, al weten we dat zelf nog niet. Oxford professor Viktor Mayer-Schönberger vult aan dat men vroeger goederen en diensten verkocht, maar dat data inmiddels ook een product zijn. Jaron Lanier (zie foto), schrijver van Who owns the future? schat de waarde van data gemiddeld op honderd dollar. Mayer-Schönberger waarschuwt dat de informatie misbruikt kan worden, bijvoorbeeld als het om seksuele geaardheid gaat.
Michal Kosinki zegt dat onze Likes op Facebook informatie geven over de persoon en voorspellingen over gedrag mogelijk maken. Volgens Lanier hebben we geen controle over degenen die de informatie in handen hebben.
Alex Pentland, professor aan MIT, is positief over de mogelijkheden, maar zegt wel dat er risico’s aan verbonden zijn. Hij toont een app, ontwikkeld voor soldaten, die zijn mentale gezondheid meet aan de hand van gegevens over zijn sociale leven, zijn activiteiten en zijn focus.

Edward Snowden wees op het misbruik van de NSA. Facebook en Google werken samen met deze spionagedienst. Lanier zegt dat men verbaasd zou zijn als men zou weten dat NSA hun gegevens kent. Facebook gebruiker Daniel Bangert vertelt van een bezoek van de politie nadat hij een berichtje over een samenkomst op Facebook had gezet.
Pentland zegt dat Orwell deze ontwikkeling, waarbij de overheid toegang krijgt tot persoonlijke gegevens, niet had kunnen voorzien. De discussie over privacy is volgens Lanier een wassen neus. Hij richt zich liever op de commerciële rechten van individuen.
Data zijn goud waard voor de reclamewereld. Terwijl de moderniteit volgens Lanier het individu dwong zijn gedrag te veranderen, wordt dat inmiddels beperkt door de keuzes die we opgedrongen krijgen.

Datawetenschapper Brian Dalessandro analyseert ons gedrag op basis van onze berichten op de mobiele telefoon. Hij ontdekte patronen in het gedrag en kan daarmee ons toekomstig koopgedrag beïnvloeden. Hoewel de nauwkeurigheid daarvan beperkt is, is het al gauw winstgevend en soms schokkend. De vader van een 16 jarig meisje uit New York kreeg te horen dat zijn dochter zwanger was op grond van een sterk ruikende shampoo die ze kocht.

Lanier zegt dat we worden gestuurd. Het businessplan van Google bedreigt onze vrijheid.
Anderzijds kunnen voorspellingen volgens Mayer-Schönberger bijdragen tot het redden van levens. Pentland voorziet vanwege de menselijke voorspelbaarheid grote veranderingen in de toekomst. Kosinski zegt dat men al weet of iemand een relatie begint, beëindigt of dat men een depressie krijgt. Computer kunnen beter dan de mens zelf kleine veranderingen waarnemen die veel over de persoon zeggen.
Stephen Wolfram analyseert data en kan op grond daarvan voorspellen hoe zijn verhouding met zijn collega’s in de toekomst zal verlopen. Informatie op Facebook geeft aan dat mensen gebaande paden bewandelen. Hun gedrag lijkt op dat van moneculen. Volgens Pentland kunnen betere ontwerpen voor een samenleving voor sommigen angstig zijn, maar ze kunnen wel oorlogen voorkomen.

Lanier zegt dat macht over data zich uitbreidt naarmate de invloed over de data toeneemt. De film Minority reports voorspelde tien jaar geleden misdaden, inmiddels zijn er risicofactoren voor wijken, waar de politie gebruik van kan maken, zodat men een misdaad voor kan zijn.
Volgens Pentland kan men de gevaarlijke kanten aan de dataverzameling ondervangen door data hetzelfde behandelen als geld. Dus regels opstellen aangaande het gebruik ervan. Lanier wil de controle erover teruggeven aan het individu. Hogan startte datacoup, waarmee individuen kunnen beschikken over hun eigen data. Hij voorspelt een vloedgolf aan waarde ervan. Lanier denkt zelf dat het kan helpen om de armoede in de wereld te bestrijden.     
  
Hier meer informatie over de uitzending. Geïnteresseerden kunnen vanavond erover verder praten in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

2 opmerkingen:

  1. Maurits Martijn sprak voor De Correspondent met de Wit-Russische technologie-guru Evgeny Morozov over dit onderwerp. Hij vindt dat de invloed van technologie wordt overschat. Niet voor elk probleem is een oplossing. Technocratie staat haaks op burgerschap. De informatie exploitatie bedreigt de democratie. Privacy is noodzakelijk in een democratie. Er zit ook een publieke kant aan privacy. Het idee van Lanier om het individu zeggenschap te geven over zijn eigen data draagt niet bij aan de publieke sfeer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op http://reinswart.blogspot.nl/search?q=morozov mijn verslag van de eerdere Tegenlicht uitzending, waarin Morozov commentaar levert op de internet utopie.

      Verwijderen