Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



woensdag 9 oktober 2013

Nieuwe tieten (2013), documentaire van Sacha Polak



Openhartig zelfportret van een filmmaakster over haar erfelijke belasting

De moeder van filmmaakster Sacha Polak overleed op haar 29ste aan borstkanker. Sacha was toen elf maanden oud. Ze kent haar moeder alleen van foto’s en het dagboek dat ze aan haar dochter heeft opgedragen. Sinds haar negentiende weet Sacha dat ze ook erfelijk belast is met het gen dat haar moeder het leven kostte. Inmiddels heeft ze de leeftijd van haar moeder bereikt en vraagt zich af wat ze moet doen. Het maken van een film erover helpt om ermee om te gaan. Miral, haar stiefmoeder, doet het camerawerk.

Sacha vindt het waanzin om haar borsten weg te laten halen, terwijl ze nog gezond is, maar tegelijk beseft ze dat die ook bommen kunnen zijn, zoals lotgenote Nicky stelt. Ze vreest dat haar vriend Rutger straks bij haar weg gaat als ze geen kinderen kan krijgen. Haar vader vindt de verminking vreselijk, maar de borstkanker, die hij met zijn vrouw heeft meegemaakt, nog erger. Maar dan vecht je, verweert Sacha zich. Haar dilemma gaat tussen angst voor de ziekte of zich laten verminken.

Ze bezoekt specialisten om zich te laten informeren over het laten weg halen van haar borsten. Het is ook mogelijk alleen het klierweefsel weg te halen en nieuwe tepels erop te laten tatoeëren. Rutger voelt aan de siliconen, die Sacha in haar borst geplanteerd krijgt. Zelf is ze er niet gerust op. Een specialist zou het jammer vinden als ze jarenlang zou blijven twijfelen. Miral zegt in de auto dat ze nooit zo lang gewacht zou hebben.    

Sacha is enthousiast als ze hoort dat men in Gent nieuwe borsten maakt van eigen buik- of bilweefsel, maar overstuur dat ze nog maanden moet wachten. Miral intervenieert, waardoor ze op gesprek mag komen. Het voordeel van eigen weefsel is dat je meteen voor je hele leven klaar bent, zegt de specialist. Siliconen moeten om de tien jaar vernieuwd. Sacha besluit zichzelf op de wachtlijst te zetten voor de ingreep en daarna mogelijk eierstokverwijdering.

Ze wil daarvoor nog een kind dat niet, zoals zijzelf, zonder moeder opgroeit. Ze steggelt tijdens de wachttijd tot de operatie met Rutger over embryoselectie of een vlokkentest om te bepalen of het kind ook erfelijk belast is. Haar vader is voorstander van het eerste, maar dat betekent wel veel gedoe met hormonen. Inmiddels heeft ze het druk met haar werk. Haar speelfilm Hemel komt uit, hetgeen betekent dat ze veel op reis moet. Ze gaat in Berlijn wonen voor haar nieuwe film. Al haar dromen komen op haar 29ste uit, zegt ze.

De operatie wordt vervroegd. Ze probeert die in Berlijn weg te drukken. Ze praat met Rutger over kinderen. Rutger vreest een worst case scenario en zegt boos dat hij geen kinderen wil. Sacha ziet op tegen een abortus maar wil ook niet met haar dochters steeds naar het ziekenhuis.

De operatie slaagt, hoewel ze zelf vindt dat ze er, zonder tepels en een enorme jaap over haar buik, uitziet alsof ze een tijd in de gracht heeft gelegen. Tijdens een tweede operatie komen de tepels eraan, zegt de vriendelijke chirurg. Rutger is vaak weg en vindt dat hij het ook zwaar heeft. Seks hebben de twee ook al niet. De tweede operatie wordt eerst uitgesteld, maar tenslotte heeft Sacha dan toch weer tepels. De kinderwens is nog aanwezig, maar niet alles kan tegelijkertijd, zegt Sacha, die ons op een directe en openhartige wijze een blik in haar leven gunde.    

Hier de promo van Nieuwe tieten die wordt uitgezonden in de borstkankermaand. Morgen mijn bespreking van Hemel, het speelfilmdebuut van Sacha Polak uit 2011.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten