Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.woensdag 21 december 2016

Plaza man (2014), documentaire van Kasper Verkaik


Onderzoeker maakt van moord op Kennedy zijn levenswerk

De moord op John F. Kennedy op 22 november 1963 ligt alweer meer dan vijftig jaar achter ons, maar houdt nog steeds de gemoederen bezig. Zeker die van Robert Groden die zijn achttiende verjaardag vierde op de dag dat het vreselijke nieuws over de dood van de president bekend werd. Hij ging naar de nationale begraafplaats in Arlington en beloofde dat hij er alles aan zou doen om de onderste steen over de zaak boven te halen, maar zijn samenzweringstheorie op basis van een film die een paar jaar na de moord verscheen, heeft nog nooit de oppervlakte bereikt.

Documentairemaker Kasper Verkaik volgt de sympathieke Amerikaan in zijn huis in Dallas en vraagt hem naar de keukentafel. Die heeft hij wel maar die staat vol met onderzoeksmateriaal. Hij eet aan het aanrecht of hij gaat naar een fastfoodrestaurant. Alleen wonen geeft wat dat betreft veel vrijheid. Hij toont de Zapruderfilm die liet zien dat er vanuit meerdere richtingen op de president geschoten werd en werkte die verder uit. Hij schreef verder acht boeken over de zaak en is bezig met twee nieuwe boeken. Lee Oswald is naar zijn stellige overtuiging onschuldig.

Het onderzoek naar de dood van Kennedy betekende ook een persoonlijk drama voor Groden. Negentien jaar geleden vond zijn vrouw Chrissie het genoeg. Ze kon de spanning rond het onderzoek niet langer verdragen. Zijn zoons vertellen over incidenten in en rond hun huis in Pennsylvania, waarvan niet duidelijk is in hoeverre ze met zijn onderzoek te maken hadden, maar er ontstond wel een paranoïde sfeer waarop Groden in 1995 naar Texas verhuisde. Niet veel later overleed Chrissie aan kanker. Groden bekijkt archiefbeelden uit de tijd dat ze samen voor een parlementscommissie optraden. Hij herinnert zich met weemoed dat zij hem een naam souffleerde die hij zich op dat moment even niet kon herinneren.

We zien hem op Dealey Plaza in de buurt van het The Sixth Floor Museum in Dallas waar alles over de droevige geschiedenis te zien is. Groden vecht echter de visie van het museum aan. Daardoor belandde hij verschillende keren in de cel. Hij is veelzeggend dat hij gevraagd werd om directeur van het museum te worden op voorwaarde dat hij zijn theorieën zou opgeven. Nadat hij weigerde werd een vriend, met wie hij eerder goed samenwerkte, directeur. Groden verfoeit de lezing van deze Gary Mack en houdt later een stil protest tijdens een toespraak van de burgemeester op de dag van de vijftigste herdenking van de moord (zie foto).

Eerder werd hij door Oliver Stone gevraagd mee te werken aan de film JFK (1991), die op mij in die tijd grote indruk maakte en een verdrietig en tegelijk opstandig gevoel naliet. Groden gaf Kevin Costner de nodige aanwijzingen. Zijn zoon vond het geweldig dat zijn vader met bekende filmsterren omging en stond zelf ook nog op de foto met Costner, ook al blijft de onfortuinlijke familiegeschiedenis daarmee niet goed te praten.

Groden mijmert op de plaats van de moord over de wereld die veranderd is. Ooit geloofde men in zijn land dat de goeden zouden overwinnen en de kwaden gestraft zouden worden. De onschuld is hen ontnomen. Eerder al had hij een kruis op de weg geschilderd om de plek van de moord aan te geven. Als de gemeente de weg opnieuw asfalteert, verdwijnt het kruis maar Groden schildert er op het eind een nieuw kruis op. Zijn missie is nog niet ten einde.  

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten