Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



donderdag 22 december 2016

De geluksmakelaars (2015), documentaire van Wille Hyvönen


Zoektocht naar het ultieme geluk

Onder de titel Onnelliset ofwel De geluksmakelaars onderzoekt de 28-jarige Finse filmmaker Wille Hyvönen in zijn tweede film zijn gelukkige leventje samen met zijn knappe vriendin Sirii. Zijn moeder zei ooit al dat hij met een glimlach op zijn gezocht geboren werd. Wille wil de strijd aangaan met personal coaches, waarvan er meer dan duizend in Finland zijn, die hem op dit gebied niets meer kunnen leren. Door het vertrek van Sirii naar een masteropleiding in Londen komt hij in de problemen en moet hard aan de bak om het niveau van zijn vroegere geluk te handhaven.

Allereerst gaat hij naar zijn vader die werkt en behoorlijk nuchter is over zijn geluk. Hij heeft geen zorgen, zou alleen een beetje minder willen eten. Zijn vader zou een mooi tegenwicht kunnen zijn in het onderzoek dat hij gaat doen met zichzelf als middelpunt.

Het vertrek van Sirii zet meteen zijn leven op scherp. Hij ervaart angsten en verdriet die hij niet kende. Zijn afspraken met personal life coaches komen goed van pas. De eerste heet Viiri, een knappe blonde vrouw. Ze biedt hem tien privé sessies in een chique omgeving aan. Ze is beduusd over de spirituele invalshoek van Wille en verbreekt al gauw het contact met hem omdat hij te dichtbij komt en te agressief is.

Wille gaat naar zijn oude vriend Janne, die leeft met zijn depressie. Hij uit die in een mooi gedicht waarin de mens een mislukkeling is. Hij denkt niet dat personal coaches helpen om gelukkiger te worden. Het is beter het ongeluk te aanvaarden.

Wille is zover nog niet. Hij wendt zich tot Pirkko die een holistische welness coach is en hem behandelt met massage en voedseltips. Ze bereidt ook gezonde drankjes met hem. Daarnaast gaat hij naar een therapiegroep onder leiding van Aaro die vooral op het gebied van de bio energetica thuis is. Wille ziet in Aaro iemand die verder in zijn ontwikkeling is en hem als rolmodel kan dienen. Zijn vrienden doen ook mee en vinden dat men moet doen alsof als men nog niet zijn doel bereikt heeft, hetgeen bekend staat onder de term fake it until you make it.

Voor de verandering gaat hij naar Londen om uit te rusten in de armen van Sirii, maar die heeft het erg druk met haar studie. Ze heeft zelfs geen tijd om zich af te vragen of ze wel gelukkig is. Ze vindt dat men ongelukkig wordt als men geluk nastreeft. Wille begrijpt dat het een illusie is om een ander te kunnen worden. In plaats van zijn negativiteit af te schudden kan hij die beter accepteren. Hij stapt uit de groep van Aaro en wendt zich tot een Zen groep. Daar hoort hij dat geluk altijd wel ergens is en dat hij daar niet achteraan hoeft te gaan. Hij kan maar beter zijn egocentrische gedachten loslaten. Dat lijkt op wat zijn vader hem vertelde over een gewoon, gelukkig leven.

De zoektocht neemt een onverwachte wending als Sirii met een burn-out uit Londen terugkomt. Ze besluit om een half jaar rust te nemen. Wille en zij spreken af in de boeddhistische traditie samen te gaan leven, hetgeen in een ontroerend scène tot uitdrukking wordt gebracht. Sirii vindt dat Wille door zijn onderzoek volwassener is geworden. Het leverde in ieder geval een boeiend, integer portret op.

Hier een fragment uit De geluksmakelaars waarin een Zen leraar spreekt over De weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten