Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.vrijdag 16 december 2016

An honest liar (2015), documentaire van Justin Weinstein en Tyler Meason


Goochelaar die gebedsgenezers aan de kaak stelt, is zelf een leugenaar, maar wel van de eerlijke soort

De filmmakers Justin Weinstein en Tyler Meason schetsen in An honest liar een fraai portret van James Randi (1928), een Canadese goochelaar die zich op latere leeftijd bezig hield met het aan de kaak stellen van zwendelaars. Het feit dat hij zelf een loopje met de waarheid nam, hetgeen pas aan het eind van de lange documentaire aan het licht komt, zij hem vergeven.

An honest liar begint in juli 2011 in Fort Lauderdale, Florida. Randi zit in een ontbijtzaak en praat over zijn boek The faith healers (1987), waarin hij zijn kruistocht beschrijft tegen paranormale lieden, die invaliden een worst voorhouden en hen alleen geld aftroggelt. Randi werd geboren in Toronto en raakte geboeid door een goochelaar. Hij verliet school en sloot zich aan bij een circus. Zijn goochelact sloeg zo aan, dat men hem op straat aanhield om voorspellingen te doen. Dat leidde tot een aanvaring met Uri Geller die het deed voorkomen dat hij speciale gaven had. Randi zorgde ervoor dat hij in een televisieshow moest bekennen dat zijn gave niet altijd werkte. Na een loodzware ontsnappingsact die Randi nauwelijks overleefde besloot hij zich op andere doelen te richten en de praktijken van oplichters aan de kaak te stellen.

Hij klaagde de gebedsgenezer Peter Popoff aan die veel geld opstreek met malafide praktijken en gaf wereldwijd lezingen om het fenomeen van de faith healers aan de kaak te stellen. Zijn wereldbeeld was dan ook erg wetenschappelijk georiënteerd.

Beeldend kunstenaar José Alvarez raakte al in een vroeg stadium betrokken bij de activiteiten van Randi. Hij speelde mee in de door Randi bedachte Carlos hoax waarin een oeroude geest zich schijnbaar in de gedaante van Alvarez manifesteert. Tijdens een optreden in het Sydney Opera House raakte het publiek in zijn ban. Later kreeg Alvarez, die in persoonlijk opzicht een tegenpool van Randi was, een relatie met hem, al werd die lang geheim gehouden.

De controverse rond de paranormale gaven van Geller werden onderzocht in het Project Alpha. In een wetenschappelijk experiment, dat plaatsvond aan de Washington University in St. Louis, traden twee handlangers van Randi op om aan te tonen dat parapsychologie onzin was. Dat bleek nog niet zo gemakkelijk. Toen de BBC de act van het buigen van lepels wilde filmen bleek er niets te gebeuren, maar toen de camera uit stond lukte het, tot ontstemming van de cameraman, wel. Randi maakte later bekend dat de twee proefpersonen op zijn hand waren geweest en bedrog hadden gepleegd, maar inmiddels gingen Geller en Popoff gewoon door met hun zwendelpraktijken. Randi stelde daarop dat mensen graag bedrogen willen worden.

Op zijn eenentachtigste verjaardag kwam Randi tenslotte uit de kast, maar een maand later viel de FBI het huis binnen om zich te vergewissen van de identiteit van Alvarez, die zich altijd had uitgegeven voor een ander. Randi was reddeloos toen zijn beste vriend meegenomen werd, maar gelukkig kwam hij op borgtocht vrij en werd hij tot huisarrest en een taakstraf veroordeeld, hetgeen de oude goochelaar opgelucht moet hebben. De naam eerlijke leugenaar is daarmee wel op hem van toepassing. 

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten