Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



vrijdag 26 augustus 2016

Voetbalmiljonair uit Oost (2015), documentaire van Carin Goeijers


Profvoetballer en weldoener voelt de druk op de schouders om te presteren

Carin Goeijers maakt portretten van mensen die geen gemakkelijk leven hebben zoals we zien in haar documentaire Levenslang (2014) over een man die al vijftien jaar vastzit en geen uitzicht heeft op vrijlating en in Bahar (2013), over een Turkse vrouw die door haar man werd doodgestoken. Voetbalmiljonair uit Oost valt ook in de categorie want profvoetballer Mbark Boussoufa kent ook zijn problemen ondanks het feit dat het geld als water verdient.

Boussoufa (1984) groeide op in Amsterdam Oost en was een getalenteerde voetballer, zoals we zien in archiefbeelden waarin hij bij Ajax moeiteloos een wedstrijdje balletje hooghouden wint. Als hij bij negenhonderd keer gekomen is legt hij de bal op zijn voet stil omdat er ook nog gevoetbald moet worden. Hij kreeg een contract bij Chelsea en stuurde zijn ouders met zijn eerste verdiende geld naar Mekka als dank voor de voorspoed. Na een periode in België waar hij tot voetballer van het jaar werd gekozen, vertrok hij naar FC Anzji in Moskou waar geldschieter Kerimov een miljoenenelftal uit de grond stampte, onder andere met Eto’o en met Guus Hiddink als coach. Aan het begin van het seizoen 2013-2014 ontstonden echter problemen en werd de selectie uit elkaar gehaald. Goeijers filmt in de onzekere periode waarin nog niet duidelijk is wat Boussoufa boven het hoofd hangt. Hij is zelf een geldschieter voor velen rond hem en maakt zich zorgen over de toekomst.

Goeijers begint met mooie beelden van de moeder van Boussoufa die op een lagere school in Marokko is, waar de kinderen haar zoon allemaal kennen omdat hij uitkomt voor het nationale team. Later zien we ook beelden van een bezoek dat de ouders samen met hun zoon Mustafa aan hun geboorteland brengen. De sfeer in het paleisje dat natuurlijk hoofdzakelijk door Mbark bekostigd is, is heel wat gezelliger dan bij hemzelf en zijn broer en persoonlijk assistent Moussi in het dure maar erg steriele appartement in Moskou. De kat die daar rondloopt kan de leegte niet opheffen. Vooral Moussi heeft daar erg veel last van, al vier jaar lang inmiddels, maar hij is loyaal aan zijn broer die vaak stil is en met zorgen in zijn hoofd rondloopt. More money, more problems, zegt Moussi. Ze skypen vaak met hun vader in Amsterdam, die ondanks zijn gezondheidsproblemen gelukkig is, al zou hij graag zien dat Mbard zou trouwen, zodat hij zijn kleinkinderen nog zou kunnen zien. Zelf vindt Mbark de religieuze instelling van zijn toekomstige vrouw het belangrijkste. Dat ze godvrezend is van meer gewicht dan haar schoonheid en haar rijkdom al zijn die laatste twee aspecten natuurlijk meegenomen. Broer Mustafa ziet golddiggers op de loer liggen.  

Zijn vader vertelt over zijn komst naar Nederland dat hij als een luilekkerland beschouwde al moest hij voor een vrouw terug naar Marokko. Zijn vrouw zegt dat de transactie nogal gemakkelijk tot stand kwam. ‘ Zo ging dat gewoon.’ Volgens de vader moet de vrouw passen als een schoen en komt de liefde na het trouwen. Hij is er trots op dat hij Mbark ooit een tik gaf nadat hij met een slecht rapport thuiskwam, want dat heeft ervoor gezorgd dat Mbark wel zijn diploma haalde.

Dat Mbark een weldoener is blijkt ook uit de Foundation die hij in Marokko heeft opgericht om kinderen met kanker een goede behandeling te geven. Daarnaast investeert hij in verbetering van de leefomstandigheden van het dorp van zijn familie waar iedereen is weggetrokken. Er zijn inmiddels waterputten geslagen en zonnepanelen neergezet. Mbark die inmiddels door FC Lokomotiv aangetrokken is, is zichtbaar opgelucht dat hij zich daar thuis voelt, al wordt hij door de strenge coach meteen op de bank gezet als hij een avondje uit is gegaan.
ij Hij

Hier de trailer van Voetbalmiljonair uit Oost, hier mijn bespreking van Levenslang, hier die van Bahar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten