Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



woensdag 17 augustus 2016

More than honey (2012), documentaire van Markus Imhoof


De bijensterfte verklaard

De Zwitserse filmmaker Markus Imhoof komt uit een familie van bijentelers. Zijn opa had honderdvijftig bijenvolken met een eigen huis. Zijn interesse in het onderwerp is actueel vanwege het verdwijnen van de bijen, die voor de bestuiving van planten en daardooor voor ons voedsel zorgen. Imhoof trekt de wereld in om aan de weet te komen hoe het komt dat bijen sterven.

Eerst is hij in een grootschalig bedrijf in Californië waar men amandelen produceert. De bomen staan net in bloei en de bijen doen hun werk. De eigenaar lacht in zijn vuistje. Hij is een onvervalste kapitalist, die alleen in geld geïnteresseerd is. De bijen leveren gratis werk. Achteloos laat hij de bomen besproeien door een pesticide die schimmel weert terwijl ook de bijen eraan gaan en het slecht is voor het broedsel. Hij zou ook ’s nachts kunnen laten besproeien als de bijen binnen zijn, maar dat is lastig voor de tractoren, die in het enorme gebied kunnen verdwalen. De man zegt zelf dat zijn vader niet blij zou zijn met de nieuwe zielloze technieken, maar maalt er niet om.

Dan Zwitserland, waar imker Fred in de Alpen zijn zwarte bijenvolk vrij probeert te houden van ongewenste exemplaren. De oude man die rondloopt in de bergen is tegen het gebruik van pesticiden. Hij bekijkt een ander ras van een collega, dat gemakkelijker te houdebn is en minder steekt, maar houdt het toch maar bij zijn eigen oude ras.

Imhoof geeft informatie over het wonderlijke gedrag van de bijen met hun koningin die zich laat bevruchten door vreemde darren om inteelt te voorkomen, waarna de darren door de werkbijen, de werksters voor de winter om zeep worden geholpen in de darrenslacht. De koningin kan veel eieren per dag leggen en wordt verzorgd door de werksters. Imkers pakken de koningin af als ze een nieuw volk willen maken. Een vrouw in de documentaire kweekt koninginnen om die te verkopen.

Een Amerikaanse wetenschapper doet onderzoek naar het gedrag van bijen die met een rondedans aan hun soortgenoten kunnen aangeven waar nectar en stuifmeel te vinden is. Bijen vormen een deel van de groep maar kunnen ook zelf hun routes bepalen. Geur is belangrijk om informatie te krijgen over de staat van de raten, waar de bijen de nectar naar toe brengen.

Een trucker vervoert de bijen vanaf de amandelbedrijven in Californië naar andere delen van de Verenigde Staten. Daarmee gaat een heel jaar rond. Hij neemt weinig pauzes omdat het voor de bijen niet goed is om lang in de vrachtwagen te zitten. Door ontmoetingen tussen bijen op de plantages neemt de besmetting door ziekte toe. Ook de varroamijt levert zijn aandeel in het verdwijnen van de bij. Fred is onthutst als hij bijen besteld heeft die ziek zijn of dood. Zijn vrouw staat erbij met een sigaar in de mond. Het enige dat zij kunnen doen is alles uitroken en opnieuw beginnen.

In China heeft men door het gebruik van pesticiden en het doden van vogels en insecten een tekort aan bijen en daarom doen de mensen de bevruchting. Daartoe brengen ze stuifmeel dat aanleverd wordt, aan met kwastjes op de bloemen. Een onderzoek van de universiteit van Beijing heeft aangetoond dat bijen dat beter kunnen en dat is niet verwonderlijk als je de Chinezen in de bomen bezig ziet.

Imhoof concludeert dat de bijensterfte geen mysterie is maar een combinatie van factoren zoals de grootschalige productiewijze, het gebruik van pesticiden en ziektes. Hij leest voor uit een verhaal in Alice in Wonderland, waarin de rode koningin Alice aanzet harder en harder te rennen om op dezelfde plaats te blijven. Dat heeft te maken met de Red Queen hypothese die ervan uit gaat dat men steeds moet evolueren om zichzelf in stand te houden, maar of dit werkelijk zo is valt te betwijfelen. Imhoof vindt de veredeling maar niets.

Killer bijen die ontsnapten uit de universiteit van San Paolo zijn erg agressief, maar op een onbewoond eiland in Australië kweekt men een nieuw ras dat mogelijk onze redding is als onze eigen soorten allemaal verziekt zijn.

Erg mooi zijn de close ups van de bijen, onder andere van de bij in Californië die dood gaat nadat hij pesticide over zich heen gekregen heeft. Zo’n eigenaar zou moeten worden aangeklaagd voor het vernietigen van leven, dat ook belangrijk is voor de mensheid. De bijensterfte zou een verdere aanzet kunnen geven tot kleinschalige landbouw.

Hier de trailer, die op zich al aangrijpend is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten