Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zaterdag 6 juni 2015

God loves Uganda (2013), documentaire van Roger Ross WilliamsAmerikaanse sekte verspreidt homohaat over Oeganda

Alweer bijna twee jaar geleden zag ik de aangrijpende documentaire Call me Kuchu, waarin de verslechterde positie van homoseksuelen in Oeganda aan de orde gesteld werd. God loves Uganda kan als een voortzetting van Call me Kuchu gezien worden. Roger Ross Williams beziet de ontwikkelingen vanuit de conservatieve Amerikaanse evangelische beweging International House of Prayer die het land steeds meer in zijn greep krijgt. De verscherpte wet tegen homoseksualiteit is op komst en de heksenjacht tegen homoseksuelen neemt angstaanjagende proporties aan.

De International House of Prayer is een organisatie die vanaf 1999 vanuit Kansas City zijn invloed in de wereld uitbreidt. Afrika geldt als een spiritueel brandpunt, parel Oeganda daarbinnen als de basis voor kerstening. Na de val van dictator Idi Amin heerste in het christelijke land een machtsvacuüm waar de IHOP dankbaar gebruik van maakte. Oprichter Lou Engle is faliekant tegen elke vorm van seksualiteit als die zich buiten de kaders van een getrouwde man vrouw verhouding afspeelt. Tijdens de verkiezingen in Californië bracht Engle een vol stadion op de been voor een manifestatie van zijn denkbeelden. In Kampala worden die aan de man gebracht in de Miracle Center Cathedral, die de grootste gemeenschap van IHOP in Oeganda herbergt. Aanhangers van de beweging gaan op andere dagen de straat op om automobilisten met of zonder megafoon te overtuigen van de noodzaak van een bekering tot Jezus.

Het echtpaar Rachelle en Digges is een zendelingencentrum begonnen waar zwarten getraind worden in het missiewerk. De jeugdige bevolking van Oeganda staat volgens hen open voor hun ideeën. Amerikaanse en autochtone zendelingen gaan onder leiding van het echtpaar Digges met een jeep de binnenlanden in en bekeren in de trant van de oude Europese missionarissen de bevolking in achtergelegen gebieden tot het ware geloof.  

Voormalig actrice Joanna Watson, die preekt voor de IHOP, is ervan overtuigd dat God tegen homoseksualiteit is. Lou Engle verschijnt ook in Kampala om de strijd kracht bij te zetten. Nadat in het blad Rolling Stone namen en adressen van homoseksuelen, waaronder die van de Zuid Afrikaanse homorechtenactivist David Kato, werden gepubliceerd, is er een heksenjacht op hen geopend.

De Amerikaanse zendeling Scott Lively meent dat homo’s zelfs schuldig zijn geweest aan de Holocaust en zijn de Verenigde Naties door hen overgenomen. Hij mocht zelfs het parlement toespreken en kreeg de handen op elkaar voor een nieuwe wet die homoseksuele handelingen strafbaar stelt. Een dominee hitst de bevolking op door het tonen van perverse homoseksuelen handelingen op video.

De tolerante bisschop Christopher Senjonyo loopt naar zijn huisje op het platteland waar zijn vrouw vlak na hun huwelijk door een slang wordt doodgebeten, hetgeen voor hem een teken was om zich op een andere manier met de wereld bezig te houden. Hij bestrijdt openlijk de homohaat in zijn land, gaf bij het graf van de in 2011 vermoorde David Kato de schuld van diens dood aan de IHOP en werd door de kerk geëxcommuniceerd.   

De dissidente dominee Kapya Kaoma woont met zijn gezin in Boston en durft niet terug naar zijn land, maar geeft vanuit de Verenigde Staten commentaar op de vernietiging van Oeganda, zoals hij dat noemt, want behalve geloofswaarden importeert de IHOP ook culturele waarden. De eerste zijn zelfs een alibi om de tweede, bijvoorbeeld in het onderwijs, op te leggen. IHOP heeft volgens hem een politiek karakter, overgoten met een religieus sausje. Door zendelingen als Scott Lively wordt Afrika een stortplaats van extremistische ideeën die in de Verenigde Staten niet getolereerd worden.

In februari 2014 werd de wet tegen homoseksualiteit door het parlement aangenomen, Scott Lively wordt aangeklaagd in de Verenigde Staten vanwege zijn ontoelaatbare en onzinnige uitingen.   

Hier de trailer, hier mijn verslag van de documentaire Call me Kuchu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten