Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.dinsdag 2 juni 2015

Cold fear: gay life in Russia (2014), documentaire van Ben SteelePositie homoseksuelen in Rusland bedroevend slecht

Vorige week zag ik in het NOS journaal beelden van een kleine demonstratie van homoseksuelen tegen de vernederingen die zij in Rusland ondergaan. De Brit Ben Steele maakte een jaar geleden een documentaire waarin vreselijke beelden van bedreigingen en mishandelingen te zien zijn. Homoseksuelen worden, met stille steun van de staat en de kerk, in Russische steden opgejaagd als beesten en de politie staat werkloos aan de kant toe te kijken, zo zegt de sonore commentaarstem van Chris Kijne.

Nadat in juli 2013 de vaag geformuleerde anti homo wet zonder veel tegenstand in het parlement werd aangenomen, zien knokploegen een vrijkans om op homo’s te jagen. Zoals de vernietigende uitspraken van Bush over terroristen, zo spreken Russische rechtlijners over homoseksuelen. Het is nog maar vijftien jaar geleden dat homoseksualiteit van de lijst met geestesziekten geschrapt is. Homofobie zit nog steeds in de hoofden van de mensen en homohaat is overal voelbaar, waardoor homoseksuelen niet snel voor hun geaardheid zullen uitkomen.  

Timor lijkt een gewone huisvader in een buitenwijk van Sint Petersburg. Hij ontwerpt sieraden terwijl zijn vrouw op een ambulance werkt, maar hij is ook leider van Ouders van Rusland die traditionele waarden wil beschermen. In zijn vrije tijd zit hij achter de computer om te zien waar homoseksuelen zich ophouden, met de bedoeling hun samenkomsten te verstoren. Samen met Dimitry slaat hij cadeauzakjes met zeep in en rijdt hij naar een homoseksueel filmfestival. Een derde persoon deelt de zakjes uit aan festivalgangers. Als die argwaan hebben, krijgen ze beledigingen naar hun hoofd geslingerd. Vervolgens doet Timor melding van een bom op het festival terrein waarop de politie tot ontruiming overgaat. Actie geslaagd.

Homofobe knokploegen jagen op homo’s en zetten de mishandelingen op internet. Tijdens een bestorming van een homocentrum is Dima (zie foto) aan een oog blind geworden, maar niemand is daarvoor gearresteerd. Hij denkt dat staat en kerk, dat het homohuwelijk als de ondergang van de wereld ziet, de knokploegen stimuleren. Tanja van Human Rights Watch bekijkt de filmpjes met vernederingen en houdt de toestand in de gaten.

Steele toont hoe een knokploeg infiltreert in homoseksuele contactpunten op het internet. Katja van Occupy Pedofilie, dat in dertig steden actief is, is de gangmaakster en gebruikt jonge medewerkers als lokaas om homoseksuelen naar hun toe te lokken en te vernederen. Gewoonlijk worden ze tijdens interviews bedreigd en wordt er urine over hen uitgegoten, maar dit keer moet het slachtoffer ook voor hen dansen. Zijn act wordt op internet gezet waarop zo iemand zijn leven niet meer zeker is. 

Er zijn homo’s die net als het groepje dat ik vorige week zag, toch de straat opgaan om hun onvrede kenbaar te maken. Alleen individuele protesten zijn toegestaan, zodat de politie, met instemming van voorbijgangers, ingrijpt als een meisje demonstreert en een jongen flyers uitdeelt. Eerder spoot een anti abortus activist traangas in het gezicht van een homoseksueel en kwam er vanaf met een voorwaardelijke straf. Dimitry van Ouders van Rusland zat twee maanden in voorarrest. Als hij moet voorkomen wordt zijn proces tot tevredenheid van Katja en Timor verdaagd.

Onderwijzeres Ekatarina voert actie voor de homoseksuelen. Ze ziet het als haar plicht om te voorkomen dat Rusland afglijdt naar het fascisme, maar zet tegelijk haar baan op het spel want Timor maakt foto’s van haar tijdens haar acties en geeft die door aan de politie. Het lesbisch stel Julia en Sveta, dat drie kinderen heeft uit andere relaties, vreest dat deze worden afgepakt als de anti-homowet verder wordt aangescherpt. Julia durft niet met haar gezicht voor de camera, maar Sveta wil zich niet verstoppen. Julia zal zich wel tot de dood toe verzetten als het zover komt.

Steele eindigt verontrustend met zijn voorspelling dat de toestand voor homoseksuelen in Rusland alleen maar slechter wordt, zoals het nieuws van vorige week weer eens aantoonde.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten