Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



zaterdag 13 juni 2015

Filmrecensie: Eddy & Coby (2014), Jeroen Annokkee



Flauwiteiten rond de  lagere driften

In de serie One night stand IX maakte Jeroen Annokkee zijn eerste, wat langere film Eddy & Coby met een titel die achteraf gezien eigenlijk al meteen de ordinaire inhoud verklapt. Een blik op het zwembad van een dure villa doet vermoeden dat we in een porno setting terecht zijn gekomen, de neukgeluiden van achter een haag bevestigen dit vermoeden. Een shot komt vanuit het interieur van de villa biedt niet veel anders. We krijgen wel een idee van de acteurs, een jonge neger en een blonde vrouw van middelbare leeftijd. Hij is een fitness coach en heeft grote plannen met een fitnessbedrijf, en zij heeft weinig om handen omdat haar man zich ophoudt in een niet al te zachtzinnige crimineel circuit en daarom bereidt zij sapjes en traint zij haar buikspieren. Gelukkig is er meer.

De vrouw, die Coby heet, hoort van compagnon Fred dat haar echtgenoot Eddy na een ongeluk in het ziekenhuis ligt. De opname is een buitenkansje voor Coby en de neger Patrick die het rijk alleen hebben, ook nog als Eddy met een dwarslaesie gebonden is aan bed, die door zijn maten in de woonkamer wordt neergezet. De sfeer tussen Eddy en Coby is om te snijden, maar haar ontmoedigde man van het leven beroven kan Coby ook niet. Patrick kan zich beter niet laten zien. Ze regelt dat de jonge krachtpatser zijn intrek in het gastenverblijf neemt.

Eddy wantrouwt de bezigheden van zijn vrouw. Zoals hij later tegen Coby vertelt, praatte hij met zijn assistent Reneetje, die zijn baas ongetwijfeld op de hoogte hield van hetgeen zich op het terrein van de villa afspeelde. Als Reneetje het bed van zijn baas op een dag naar buiten duwt, ziet die Patrick in het zwembad baantjes trekken. De niet al te beschroomde zwarte atleet bevestigt dat hij de nieuwe fysiotherapeut is en begint de benen van Eddy te masseren. Fred verwijst daarbij naar de film The diving bell and the butterfly, waar zich een verhouding ontwikkelt tussen de zwarte verzorger en een oudere heer met een locked in syndroom, maar zo diepzinnig is Eddy & Coby niet.

Het blijft allemaal laag bij de grond met de afgehakte handen van een vijandelijke crimineel Ben, die verantwoordelijk was voor het ongeluk van Eddy, in een pan. Hetzelfde geldt voor de erectie die Eddy nog kan opwekken en die hij laat filmen door een onwillige verpleegster. Verfijnd is anders. Boeien kan zoiets evenmin. De intenties van Patrick om een fitnessbedrijf op te zetten worden doorkruist door zijn instant verlangens en slechte televisiesmaak. Eddy heeft nog de meest interessante rol. Hij verlangt smartelijk naar de aandacht van Coby, maar probeert die te krijgen door luxe cadeaus te kopen waar de verwende vrouw haar neus voor optrekt. Een ode van een liedjeszanger aan haar valt in het water omdat de zanger zelf diep in de sores zit.

Een beetje zout in het verhaal wordt gestrooid met de komst van vriendinnen van Coby die in de ban zijn van de sexy Patrick, terwijl hij aan de rand van het zwembad zijn laatste dagen beleeft met een workout. De manier waarop Reneetje met hem afrekent past geheel in de ironische stijl van het verhaal, dat geschreven is door Marco Knijnenburg. Daarin past ook de liedjeszanger die zelf in de sores zit. In deze zwarte komedie zakken we terug in het gebied van de lagere driften en die zijn nu eenmaal niet zo interessant.

Hier de trailer op vimeo, hier mijn bespreking van The diving bell and the butterfly (2007).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten