Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zaterdag 25 mei 2013

The Queen of Versailles (2012), documentaire van Lauren GreenfieldBaden in weelde en zwemmen in een fantasiewereld

Hoe vergaat het de nieuwe rijken in deze financieel moeilijke tijden? Kunstenares Lauren Greenfield maakte een portret van een stel Amerikaanse superrijken (zie foto), die toch ook niet erg gelukkig zijn.

The Queen of Versailles is de knappe, hoogblonde Jacqueline die in Orlando, Fl. woont, acht kinderen heeft en getrouwd is met David Siegel, eigenaar van Westgate appartments, de grootste timesharing onderneming in de wereld. Jackie deed eerder modellenwerk, trouwde een beurshandelaar, werd Mrs. Florida en meedeed met de miss World verkiezing tot ze in het begin van de jaren negentig de dertig jaar oudere David tegenkwam en zeven kinderen met hem kreeg.

David kon gemakkelijk in al haar wensen voorzien, ook door zijn steun aan de campagne voor Bush in 2000, waarover hij liever niet uitweidt, omdat die wellicht niet legaal was. Viagra heeft hij niet nodig, zegt Jacqueline, die altijd in hele korte broekjes lijkt rond te lopen en graag met haar borsten pronkt. Het paleis waarin ze wonen met zeventien badkamers wordt te krap, meent ze. David ontwierp daarom in Orlando een nieuw huis, naar Versailles, op een groter oppervlak dan het nabije Disneyworld. Omdat dat kan, zegt hij. Hij tekende het ontwerp op de achterzijde van een sigarendoosje na een bezoek aan het koninklijke verblijf bij Parijs. Het moet het grootste woonhuis ter wereld worden met aparte vleugels voor de kinderen, een bowlingbaan, een suhsibar, noem maar op. Vanuit een raam is het vuurwerk van Disneyworld te zien.

Financieel zijn er geen problemen, getuige de geoliede onderneming Westgate, met veel werknemers die appartementen in resorts overal in de VS verkopen. Tot de financiële crisis van 2008 begon. Siegel was afhankelijk van snelle leningen en die werden niet meer verstrekt. Er moesten werknemers ontslagen worden, de kinderen moesten naar een openbare school en het droomhuis Versailles werd te koop gezet. Jackie en haar kinderen moesten met een gewoon vliegtuig naar New York. De kinderen vroegen wat al die andere mensen toch in het toestel deden. 

De Mexicaanse nanny is een van de laatst overgebleven verzorgsters. Ze zegt dat de kinderen van de Siegels het voor het zeggen hebben. Ze heeft haar eigen kinderen al elf jaar niet gezien en mist ze. Ze stuurt geld naar haar familie. Ze woont na de meltdown in een achteraf gelegen speelhuisje dat voor de kinderen bedoeld was, lekker rustig.

De onderlinge verhoudingen tussen de gezinsleden zijn niet geweldig, al krijgen we over de kinderen helaas weinig te horen. David zit in zijn rommelige werkkamer te piekeren en te bellen om de financiering van zijn zaken rond te krijgen. Als hij jarig is wil Jackie voor de verandering samen met de kinderen en hem eten, maar David heeft geen tijd. Als hij dan eindelijk aan tafel komt zit hij nog steeds te bellen.

Jackie verkoopt haar persoonlijke bezittingen. Ze heeft kasten vol kleren en schoenen. Anderzijds kan ze het niet laten om karren vol kerstcadeaus te kopen. David zegt dat ze nog een groot kind is met haar koopzucht. David voelt zich al twee jaar in een gevangenis. Hij is boos dat bij zijn thuiskomst alle lampen in huis branden. Zijn dochter neemt het haar vader kwalijk dat hij zo bromt. David wentelt zijn frustratie af op zijn gezin, zegt Jackie. Ze ziet lijdzaam toe, maar steunt haar man. Die zegt dat ze niet meer geld moeten uitgeven dan ze hebben.

Jackie voelt zich onzeker. Ze wist helemaal niet dat Versailles gedwongen verkocht werd. Ze werd daarover niet geïnformeerd. Ze praat nooit met David over geldzaken. Ze vreest dat ze in een fantasiewereld geleefd heeft en zegt dat ze met minder toe kan. David wendt de financiële ondergang af door Westgate, Las Vegas van de hand te doen. Meteen werd de lichtreclame bovenop dat gebouw gedoofd, zo zegt de aftiteling.

Hier de site met de trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten