Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.maandag 20 mei 2013

Ethel (2011), documentaire van Rory KennedyPortret van een door het leven getekende, bijna zekere presidentsvrouw.

Ethel Kennedy (1928), de vrouw van de in 1968 omgekomen presidentskandidaat Robert Kennedy, kreeg elf kinderen. De jongste, Rory, die haar vader nooit gekend heeft, wil een portret maken van haar moeder. Omdat die niet erg happig is voor een interview, wendt Rory zich ook tot een aantal broers en zussen die informatie kunnen verschaffen omdat ze altijd betrokken werden bij het (politieke) leven van hun ouders.

Rory vertelt over de overeenkomsten en de verschillen in milieu tussen de Kennedys en de Skakels. Beiden hadden een Iers katholieke achtergrond, maar de stedelijke Kennedys waren politiek actief en vooruitstrevend terwijl de Skakels individualistische buitenmensen waren en conservatieve republikeinen. Bij de Kennedys verliep het huishouden zeer georganiseerd terwijl het er bij de Skakels rommeliger aan toe ging. In beide milieus was sport en competitie belangrijk. Men was gebrand op winnen en liet zich niet kennen bij verlies.

Robert en Ethel leerden elkaar tijdens een skivakantie kennen. Ze werden gekoppeld door Jean, een studievriendin van Ethel en een zus van Robert. Tussen Robert en Ethel was het liefde op het eerste gezicht, maar het duurde een paar jaar tot ze verkering met elkaar kregen. Robert had de oudere zus Pat aan de haak geslagen. Pas toen Robert in Palestina zat en Pat een ander liefje vond, kwam Ethel weer in beeld. Hun huwelijk werd uitbundig gevierd in Greenwich Connecticut in 1950. Een echt rijk milieu. Het stel ging op huwelijkreis naar Hawaï en toerde in een cabriolet door de VS. Ze woonden in Virginia, waar Robert zijn rechtenstudie afmaakte.

Ethel schaarde zich altijd achter haar man en gaf haar conservatieve verleden op, toen ze in de jaren veertig campagne samen met Jean en Jackie voerde voor een senaatszetel voor JFK en later, eind jaren vijftig, voor zijn presidentiële campagne en nog later, ondanks al haar zwangerschappen, voor de senaats- en presidentiële campagne van haar man. Ze ging ook mee tijdens bezoeken aan het buitenland. Rory vergeet kleine familie anekdotes niet. In Polen deelde een zoon van Robert aan de toegestroomde menigte handtekeningen van zijn vader uit omdat die kramp in zijn hand kreeg, in Italië knalde Ethel met een nieuwe cadeau gekregen scooter tegen een auto op, terwijl Robert aan de pasta zat.  

Het was een tijd van sterke verandering waarin ze leefden, met de Cuba crisis in 1962, de burgerrechtenbeweging, die de rassentegenstelling aan de kaak stelde en de oorlog in Vietnam, die tenslotte de reden voor Robert om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap, ook al was hij niet zo’n begaafd spreker als zijn broer. In 1953 was hij al lid van de senaatscommissie die onderzoek deed naar inwoners met communistische sympathieën, iets waar de Skakels familie een groot gevaar in zagen. Robert kon het niet vinden in de visie van commissievoorzitter McCarthy en stapte op. Bedreigingen vanwege hun progressieve opvattingen waren hun deel, maar er was ook veel plezier.

In hun grote huis in Hickory Hill, Virginia hadden ze veel dieren en vee, maar Ethel was dat thuis gewend. Ook speelde het gezin football als de kinderen uit school kwamen en daarbij wilden ze allemaal graag winnen. In 1955 kwamen de ouders van Ethel om bij een vliegtuigongeluk. Robert reisde door de nacht naar huis om zijn vrouw bij te staan. Ethel sprak weinig over haar verdriet. Ze ontleende kracht aan haar geloof. Ook in 1963 toen ze het verlies moest incasseren van haar zwager en 1968 dat van haar man. Robert had een jaar nodig om te herstellen van het verlies van zijn broer met wie hij een hecht team vormde. Daarin las hij veel poëzie en de bijbel. Mary Kerry, een van hun dochters, wilde de ochtend na de moord op haar vader een tekenfilm op televisie zien, maar zag alleen berichten over haar vermoorde vader. Dat veel mensen hun steun betuigden vond ze bemoedigend. Later raakte Ethel nog twee zoons kwijt door drugs en een skiongeluk. Niemand komt ongeschonden door het leven, zegt ze tegen Rory, die vernoemd werd naar de laatste Ierse koning.

Ethel (zie foto) is een vrouw die niet stil bleef zitten maar politiek actief bleef en naarmate ze ouder werd, ook uiterlijk in schoonheid won. Ze is getekend door het leven, maar heeft haar ondeugd, levenslust en charme behouden. Het is een genot om naar haar te kijken.

Hier de trailer, die begint met de terughoudendheid van Ethel zich te laten interviewen door haar dochter.

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten