Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.donderdag 23 mei 2013

De mindfulness-business, Panorama, Canvas, 16 mei 2013Een middel voor de geest, tussen doping en bewustwording in.

Mindfulness is een hype. Tien jaar geleden was het verschijnsel nog onbekend maar inmiddels struikelt men over de toepassingen. Er is mindfulness voor gevangenen, voor op kantoor en zelfs voor op vakantie. Peter Brems ging voor Panorama op onderzoek uit.

In 1979 gebruikte de Amerikaan Jon Kabat-Zinn de mentale techniek uit het boeddhisme zonder de spirituele context. Het hielp bij chronische pijn en later ook bij depressies. Muzikant Flip Kowlier, die weinig moet hebben van zweverigheid, had er baat bij toen hij in een mentale put viel. 

De sceptische, maar zich openstellende filosoof Johan Braeckman doet aan vijf weken aan mindfulness en bericht met videoboodschappen over zijn ervaringen. Hij gaat evenwel eerst naar mindfulness-trainer David Dewulf voor een bodyscan (zie foto). Hij hoeft daarvoor niet in een wasmachine, maar alleen aandacht te hebben voor zijn ademhaling en zijn gedachten los te laten. Na een week oefenen zegt hij dat hij weinig last heeft van kwellende gedachten, maar hij kan zich wel voorstellen dat de methode werkt bij mensen die daar wel last van hebben. Vooral het serene belletje valt hem op. Hij denkt dat velen een graantje willen meepikken van deze methode die tussen populaire psychologie en Bond zonder naam-achtige slogans in hangt.

Psychiater Edel Maex gebruikt mindfulness in zijn praktijk zonder toeters en bellen. Het gaat erom steeds weer terug te komen bij het heden. Gedachten zijn gebeurtenissen in de geest.
Psycholoog Filip Raes van de Universiteit van Leuven heeft onderzocht dat met mindfulness de terugval bij depressie wordt gehalveerd. Een spectaculair effect.  

Bij acute depressies werkt de methode niet, zeggen Maex en Raes. Brems wil wel eens weten hoe mindfulness-therapeuten hierop reageren. Met een verborgen camera gaat hij een drietal therapeuten langs. De eerste wil hem niet behandelen omdat er concentratie nodig is voor mindfulness, maar een tweede, een maatschappelijk assistent in opleiding die over de methode van Dewulf hoorde, wil het wel en laat de proefpersoon hardop tellen. Maex vindt dat laatste beschadigend. Dewulf, die al veel boeken over het onderwerp heeft gepubliceerd, is het met Maex eens. Raes wijt het aan het feit dat het beroep van psychotherapeut niet beschermd is. Een derde therapeute gaat op de tantra toer en dat vinden Maex en Raes helemaal ongepast.

Kinesthesiste Veronique Benoit doet mindfulness met kinderen. Ze laat ze bellen blazen als beeld voor hun gedachten en op ballonnen zitten om de lichaamsstress te ervaren. Dewulf doet zelf mindfulness op scholen. Het komt de concentratie ten goede. Raes onderkent dat, maar wil niet zo ver gaan om het overal in het onderwijs in te voeren. Het is nog onbekend waardoor precies de effecten worden veroorzaakt. Op zijn universiteit doet men onderzoek naar verbanden tussen warmteprikkels en reacties van proefpersonen die met mindfulness dan wel het vertellen van een sprookje worden voorbereid.  

Patiënten met kanker zijn positief over mindfulness. Het helpt om pijn beter te accepteren en anders met de ziekte om te gaan. Een van hen zegt dat mindfulness goed is voor mensen die last hebben van angsten. Ook in het bedrijfsleven wordt mindfulness toegepast. Sommige werknemers zeggen dat ze er baat bij hebben. Het kan niet zo zijn dat het wordt gebruikt om de arbeidsprestaties te verhogen, zegt een trainer. De toepassingen in het alternatieve circuit waren voor Maex bijna een reden om er mee te stoppen.   

Zou het niet zo zijn, zo vroeg ik me af, dat veel mensen zo gespannen worden van deze drukke tijd dat ze kunstmatige rust nodig hebben? De nieuwe generatie is wellicht beter ingesteld op de toegenomen snelheid van informatie verwerking. Het is dan een fase die voorbij gaat. Iets anders is de spirituele verdieping door meditatie, die de weg opent voor meer bewustwording en minder gehechtheid aan ons eigen persoontje. Dat gaat verder dan beter je kantoorwerk kunnen doen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten