Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.donderdag 16 mei 2013

Filmrecensie: Caos calmo (2008), Antonello GrimaldiOver onomkeerbare en omkeerbare zaken

Pietro Paladini is zichtbaar aangeslagen na de dood van zijn vrouw maar hij uit dat niet. Hij richt zich vooral op zijn dochtertje Claudia. Hij durft haar niet in de steek te laten als ze op school is. Het komt hem ook wel goed uit want op zijn werk is een fusie gaande waar hij zich liever niet teveel mee bemoeit. Hij houdt de wacht in het parkje tegenover de school en beziet het leven van anderen. zoals de bloedmooie blonde Jolanda die dagelijks met haar Sint Bernard langskomt en een zwakzinnige jongen aan de arm van zijn moeder, die steeds weer geïntrigeerd wordt door het knipoog signaal dat Pietro met zijn autosleutels via de richtingaanwijzers afgeeft.

Het begint nog wel nog goed. Pietro en zijn knappe jongere broer Carlo zijn op het strand aan het beachballen - met enige onenigheid over de stand zoals het broers betaamt - als ze opgeschrikt worden door panisch gegil van twee vrouwen uit zee. Ze bedenken zich niet en duiken het water in, al worden ze tegengehouden door een man die roept dat zoiets veel te gevaarlijk is. Ze redden de vrouwen maar krijgen niet eens een bedankje. Vooral Carlo vindt dat onbehoorlijk. Bij hun huis gekomen blijkt Lara, de vrouw van Pietro, in het gras gevallen en overleden. Pietro vangt zijn dochtertje Claudia op.

De film wikkelt zich op een rustige manier af. Pietro zit op een bankje in het park en maakt lijstjes in zijn hoofd. Hoeveel keer is hij verhuisd, met welke luchtvaartmaatschappijen heeft hij in zijn leven gevlogen? Als hij het niet precies weet belt hij zelfs zijn secretaresse Annalina op voor het antwoord. Hij hoort van de zus van zijn vrouw dat ze ziek was. Zelf wist hij daar niets van. Hij bekijkt haar e-mails op de computer, ziet dat ze contact had met een kinderboekenschrijver, maar wist de e-mails zonder ze te lezen. Inmiddels krijgt hij collega’s van zijn werk in het park op bezoek die ook niet blij zijn met de fusie en zich goed kunnen voorstellen dat hij daar liever in het park blijft zitten. Zo niet zijn broer, een vrijgezelle ondernemer in modieuze spijkerbroeken, al toont die later meer begrip.

Caos calmo is een film met een hoofdrol die Nanni Moretti op het lijf geschreven is. Het is de vraag wat hij wil met zijn leven, dat door de dood van zijn vrouw op zijn kop is gezet. Zijn dochter leert op school over onomkeerbare en omkeerbare zaken. Palindromen behoren tot de tweede categorie. Tijdens een ouderbijeenkomst over de omgang met de dood, waarbij de gespreksleidster zegt dat wij niet zozeer onze woorden maar vooral onze gevoelens overbrengen op de kinderen, vraagt Pietro zich af of hij wel genoeg lijdt. Hij bevindt zich in een chaos die onder controle blijft en voortduurt.

Het is verrassend om ook nog Roman Polanski te zien opdraven als een van de bobo’s die voor de fusie is en die ook de minnaar is van Eleanora, de vrouw die Pietro uit het water heeft gered. Zijn broer heeft haar eerder tijdens een etentje ontmoet en Pietro van haar bestaan op de hoogte gebracht, hetgeen leidde tot een wilde vrijpartij tussen de twee (zie foto).

Waarheen leidt de weg? Met deze vraag blijft de kijker wat onbevredigd achter.

Caos calmo is gemaakt naar de gelijknamige roman van Sandro Veronesi.
Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten