Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



woensdag 3 april 2013

Overvloed, Tegenlicht, 1 april 2013



De toekomst lijkt niet op het verleden

In een tijd waarin somberheid over de toekomst overheerst, is het een verademing om een tegengeluid te horen. Dat komt van de Amerikaan Peter Diamandis (zie foto), schrijver van het boek Abundance (2012), dat hij samen met journalist Steven Koller schreef. Diamandis is ook oprichter van de X Price Foundation dat prijzen uitlooft voor baanbrekend innovatief onderzoek en medeoprichter van de Singularity University in Silicon Valley, waar wetenschappers van verschillende disciplines samenkomen om hun ideeën over de toekomst te bespreken. 

Diamandis verklaart het vele negatieve nieuws uit het feit dat het vroeger voor de overleving nodig was te weten over gevaren. De werkelijkheid ziet er echter stukken beter uit dan ons wordt voorgehouden.  

Zijn visie is nogal eenvoudig. Op grond van het feit dat er straks genoeg zonne-energie beschikbaar is en de technologische ontwikkelingen steeds sneller gaan, kan iedereen in zijn of haar basisbehoeften voorzien op het gebied van voedsel, water, onderwijs en gezondheidszorg. De vooronderstelling daarbij is dat de prijs van zonne-energie snel daalt en dat energie op den duur gratis wordt. Met deze bron kan zeewater omgezet worden in zoet water, waardoor ook in de woestijn voedsel kan worden verbouwd.

Door de voortschrijdende technologie in een globaliserende wereld verandert alles razendsnel. De toekomst lijkt niet op het verleden. Op grond van Moore’s Law verdubbelt de technologische vernieuwing zich steeds. Met de toename van het gebruik van zonne-energie gaan de kosten van de productie van zonnecellen snel omlaag. Ook mobiele telefoons werken straks op zonnecellen, zodat men overal op de wereld met elkaar kan communiceren. In Qatar is men bezig met een project om, op grond van zonne-energie en de omzetting van zout in zoet water, voedsel te verbouwen in de woestijn.

De Belgische wetenschapper Walter de Brouwer houdt zich bezig met technologische ontwikkeling in de gezondheidszorg. Hij heeft een scanner ontworpen, die op grond van ingevoerde urine of speeksel, de toestand van het lichaam meet.

Behalve in de medische wereld wordt ook de productie van materiële goederen gedigitaliseerd. Erik de Bruyn fabriceert 3d printers in Geldermalsen, waarmee men zelf van alles kan bedenken en fabriceren. Ook onderdelen van andere bedrijven, zoals boekenkaststeunen, komen straks net als papier uit de printer. Hij meent dat deze ontwikkeling steeds verder gaat en zich versterkt. Straks heeft iedereen een 3d printer in huis om te ontwerpen en af te drukken. Net als op Wikipedia kan iedereen bijdragen aan de vernieuwing. De mogelijkheden zijn onbegrensd.

Een voorbeeld van zo’n bijdrage van een leek is Hanny van Arkel. Ze ontdekte tijdens het in kaart brengen van hemellichamen in opdracht van astronomen een lichtecho, die naar haar werd vernoemd: het Hanny voorwerp. Een ander voorbeeld is Jack Andraka die op vijftienjarige leeftijd een nieuwe kankertest ontwikkelde.

Volgens Diamandis wordt de innovatie versneld door de toenemende trek van mensen naar de stad en door internet. Hij voorspelt veel veranderingen in de komende twintig, dertig jaar. Thrilling!

Hier meer over deze Tegenlicht uitzending

Geen opmerkingen:

Een reactie posten