Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



donderdag 4 april 2013

Cleantech: de schone toekomst, Tegenlicht 23 april 2012



Collectief welzijn gaat boven individuele welvaart

Het is al bijna een jaar geleden dat Tegenlicht over onze schone toekomst rapporteerde. De uitzending over Overvloed van afgelopen maandag 1 april j.l. sluit daar nauw bij aan. Het gaat in beide gevallen over de technologische revolutie die volgens sommigen voor de deur staat. Een van de pleitbezorgers ervan is de Brit Nick Parker (zie foto), door Tegenlicht de geestelijke vader van Cleantech genoemd. Hij vertelt dat het in de beginjaren als een stomerij werd gezien. Als hij een bedrijf opbelde werd hij doorverbonden met de conciërge. Hij kocht de naam overigens wel van een stomerij.

Cleantech is niet minder dan een wereldwijde technologische revolutie op het gebied van duurzame productie in een wereld die te vol is. De huidige grondstoffen zijn niet toereikend en het klimaat trekt het niet iedereen in zijn behoeften te voorzien. Het wil voorkomen dat onze kinderen straks vechten om waardevolle spullen op een uitgeputte planeet. De innovatie wordt vooral door kleinere bedrijven uitgevoerd. Economische groei zou, anders dan in de huidige opvattingen, niet moeten gaan om welvaart voor enkelen maar welzijn voor velen. Op basis van gratis water, voedsel en energie kan de mensheid zich wijden aan onderwijs, cultuur en verbetering van de gezondheid. Cleantech pakt ook het herstel van beschadigde ecosystemen aan.

Zonne-energie is, net als in Overvloed, de basis van Cleantech. De Chinezen zijn druk
bezig hun transportsystemen op electriciteit uit zonnepanelen te baseren. In Shenzen, ook wel Electric City genoemd, bouwt BYD (Build Your Dreams) elektrische bussen en taxi’s, die de uitstoot van CO2 sterk verminderen. De zonne-energie wordt opgeslagen in accu’s die het bedrijf ook produceert.

Er zijn meer voorbeelden. Een bedrijf in Portland, USA maakt op basis van nanotechnologie  en zonlicht schoon drinkwater uit verontreinigd water. De zogenaamde solar bag kan overal gebruikt worden. Door textiel niet meer met water te verven, wordt verontreiniging voorkomen. Dyeco verft met vloeibaar CO2 en exporteert zijn machines naar Thailand. In Pisa maakt een bedrijf steenprinten met een 3d printer. Het kan gebruikt worden om koraalriffen te herstellen maar zelfs om huizen te bouwen. Frans Otten heeft een lichtbedrijf. Hij maakt energiezuinige led-lampen die wel dertig jaar kunnen meegaan en werkt samen met de Chinezen.   

Er is ook een kritisch geluid te horen. Volgens ontwikkelingsdeskundige Chadran Nair is het westerse welvaartsidee een leugen. De rijken moeten inleveren om de ongelijkheid in de wereld aan te pakken. In het oosten kan daarover nog gedebatteerd worden. Hij vergelijkt de uitdaging waar we voor staat met de afschaffing van de slavernij die toen ook voor velen als onmogelijk werd gehouden. Hij kiest voor collectief welzijn boven individuele welvaart en waarschuwt er voor dat de schone technologie vooral bedoeld is om westerse ondernemers een goed gevoel te geven. Techniek is geen wondermiddel. Straks springt het durfkapitaal er bovenop en gebruikt het voor eigen gewin. Hij wil liever goede huisvesting en schoon water dan een I-pad voor iedereen die, gezien het gebruik aan grondstoffen en de milieuschade, eerder 10.000 dollar in plaats van 500 dollar zou moeten kosten.

Parker zegt dat Cleantech gezien moet worden als een onderdeel van een groene economie, maar dat het systeem zelf ook moet veranderen.    
  
Hier meer over de uitzending.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten