Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.dinsdag 16 april 2013

Filmrecensie: Two lovers (2008) , James Gray


Romantische liefde in communicerende vaten

De keuze van een partner is een interessant onderwerp in het leven en ook in een film. Hoe komt die tot stand? Waardoor wordt iemand aangetrokken door een ander? Is dat op basis van medelijden, van uiterlijk, van bestaanszekerheid die de ander biedt? In Two lovers komt dat allemaal voorbij.

De joodse Leonard Kraditor uit Hoboken is nadat zijn vriendin bij hem is weggegaan, weer thuis gaan wonen en op zoek naar een nieuw lief. Die dient zich meteen al aan in de persoon van Sandra Cohen, de zachtaardige dochter van een zakenrelatie die de stomerij van de vader van Leonard wil overnemen. De wederzijdse ouders zien een goede keuze in het jonge paar dat hun zakelijke betrekkingen versterkt en de toekomst van de jongelui zeker maakt. Ze regelen meteen een nieuwe ontmoeting. Leonard, die ook amateur fotograaf is, wordt uitgenodigd om de bar mitswa van de jongere broer van Sandra vast te leggen, maar voor het zover is, is Leonard al behoorlijk aan het twijfelen gebracht door zijn net zo knappe overbuurvrouw Michelle, iemand met de uitstraling van Diane Keaton in Manhattan, impulsief en extravert.  

Zie hier het uitgangspunt voor een ontwikkeling waarin Leonard heen en weer wordt gejojo-d van de een naar de ander. Als hij zijn zinnen heeft gezet op de een, wordt hij aangesproken door de ander. Hij beleeft een romantische liefde in communicerende vaten.

Leonard is een sneue jongeman, die door zijn ouders gekoeioneerd wordt. Door zijn vader over zijn werk in de stomerij en door zijn moeder over de pillen die hij tegen zijn bipolaire stoornis moet slikken, hoewel die stoornis niet echt zijn dagelijks leven lijkt te beïnvloeden. Hij probeert zich onder zijn kind-zijn uit te werken, maar dat valt niet mee, in de spagaat waarin hij zit.

De gang van zaken wordt gecompliceerd omdat Michelle een verhouding heeft met de getrouwde advocaat Ron Blatt van het kantoor waar zij werkt en zich niet echt bewust lijkt van de gevoelens van Leonard voor haar. Ze wil graag dat Ron scheidt van zijn vrouw en met haar verder gaat. Michelle nodigt Leonard daarom ook uit samen met hen te dineren, hetgeen Leonard accepteert. Als Michelle tijdens het etentje naar het toilet gaat, drukt Ron, die Leonard in het geheel niet als een concurrent ziet, hem op het hart dat hij de impulsieve onvoorspelbare Michelle, een ADHD patiënte die niet zo sterk in het leven staat, in de gaten moet houden.

Leonard is boos dat Michelle zich laat ringeloren door de getrouwde advocaat. Inmiddels vrijt hij uit schuldgevoel met Sandra, die hem neemt zoals hij is. Hij begrijpt Michelle zoals Sandra hem begrijpt, de kluwen gevoelens wordt steeds moeilijker uit elkaar te houden. Als Michelle de advocaat aan de dijk zet, flikkert de hartstocht tussen haar en Leonard op. Daarmee lijkt de weg vrij voor een eigen weg, maar dat pakt, terwijl de spanning zich opstapelt tot een hoogtepunt op oudjaarsavond, toch anders uit.  

Hier een trailer die begint met de ontmoeting tussen Michelle en Leonard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten