Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.dinsdag 5 februari 2013

Filmrecensie: Linha de Passe (2008). Walter Salles en Daniela Thomas


Overleven in een miljoenenstad

Hoe te overleven in de miljoenenstad Sao Paulo? Walter Salles en Daniela Thomas werpen een blik in een gezin, bestaande uit een moeder Clueza met vier zoons uit Liderwijk, die allemaal van een andere vader zijn en hun eigen ideeën en bezigheden hebben. Dario is gek van voetballen en wil graag bij een profclub spelen, Denis is koerier en heeft een vriendin met een baby, Dinho werkt bij een kleine garage en is bekeerd. Tenslotte is er nog de jongere Reginaldo, die een zwarte vader heeft. Hij spijbelt van school en is steeds in bussen op zoek naar zijn vader.

Het verhaal ontwikkelt zich in een aantal maanden voordat de zwangere Clueza gaat bevallen van een vijfde. Ergens zegt ze dat ze hoopt dat het een meisje wordt, want met die jongens heeft ze genoeg problemen. Het gezin heeft vooral weinig inkomsten. Clueza werkt als hulp bij een mevrouw maar die vindt het onverstandig dat ze doorgaat met zo’n dikke buik, Denis moet geld aan zijn oude vriendin betalen voor zijn baby Cirio en heeft ook geld nodig om met zijn nieuwe vriendin Gloria van zijn werk een nacht in een motel te kunnen betalen, Dario wordt elke keer gepasseerd als hij zich aanmeldt bij een training waarop gescout wordt, bijvoorbeeld omdat hij teveel soleert. De enige die geld in het laatje brengt is de gelovige Dinho.

Dario doet erg zijn best om als voetballer uitverkozen te worden. Hij is werkelijk getalenteerd maar niet de enige. Er staat een enorme rij jongens voor een loket waar ze hun naam en positie in het veld moeten aangeven. De scout laat hen tegen elkaar spelen. Om meer kans te maken heeft Dario zijn leeftijd op zijn ID verlaagd naar achttien jaar, maar dat wordt doorzien. Moedeloos begeeft hij zich onder foute vrienden. Na een feest met drugs en seks komt hij in de vroege ochtend lam thuis. Zijn broers zetten hem met zijn kleren onder de douche. Hij hangt daarna dagen voor de televisie tot hij van Reginaldo hoort dat er weer gescout wordt. Hoe wordt gezien, maar de trainer van Tiradentes wil geld zien.

Dinho verwijt zijn moeder, die tijdens het eten klaagt over de mevrouw die haar een paar maanden niet wil zien, haar zwangerschap. Hij heeft veel uit te staan met Denis die om de haverklap langsrijdt bij de benzinepomp en geld van hem wil. Op het laatst bedreigt Denis zijn broer met een pistool. De baas van de garage is nijdig. De goedige Dinho ontploft en slaat zijn baas in elkaar. Hij vlucht naar de voorganger van de kerk waar hij bij is aangesloten. Die neemt hem mee naar een collectieve doop in de rivier.   

Denis ziet op zijn weg door de stad dat een motorrijder vóór hem een auto besteelt. De meerijder slaat een ruit in en grijpt een tas. Denis achtervolgt hen en ziet dat ze de tas in een container dumpen. Hij geeft de tas aan zijn moeder, die blij is tot ze een pasje erin vindt en boos is dat Denis komt aanzetten met gestolen goed. Denis besluit met een foute vriend automobilisten te gaan beroven. Dat loopt natuurlijk spaak. Zijn duopassagier komt ten val en zelf botst hij tegen een wagen. Hij commandeert de angstige chauffeur om weg te rijden. Ergens op een afgelegen terrein jaagt hij de man uit de auto en breekt zelf in snikken uit.

De beelden zijn fascinerend. De basgitaar op de achtergrond versterkt de spanning. Hoe gaat dit aflopen? Krijgt Dario toch een plaats in een profclub, vindt Reginaldo zijn vader, blijft Dinho op het goede pad en heeft Denis genoeg geld om zijn zoon te onderhouden? En … krijgt Clueza eindelijk een meisje?

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten