Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zaterdag 9 februari 2013

Filmrecensie: Terribly happy (2008), Hendrik Ruben Genz


De doofpot of de waarheid

Een integere gezagsdrager komt in een gesloten gemeenschap en probeert de rechtsorde daar te herstellen, maar wordt tegengewerkt op een manier die hij niet kan bevatten en richt meer schade aan dan iemand die zich aan de gewoonten aanpast. Het onderwerp is niet nieuw, maar blijft fascineren.

In Terribly happy wordt agent Robert Hansen door een meerdere afgezet bij zo’n gemeenschap ergens op het platteland van Jutland, een streek van modder, koeien en rubberlaarzen zoals de wispelturige dorpsbewoonster Ingerlise Buhl later zegt. ‘Mojn,’ krijgt Robert nog toegevoegd als hij de politieauto uitstapt. Dat is de begroeting in het dorp. Hij wordt welkom geheten door de dokter, die hem een kat geeft en vraagt of hij kan kaarten, want de pastor, de kruidenier en hij zoeken nog een vierde man.

Robert begint met zijn werk. Hij wordt bij een winkeldiefstal door een jongen geroepen en wil een rapport maken, maar de winkelier zegt dat een harde pets beter is. Robert geeft de jongen daarentegen een waarschuwing. In het café neemt hij, anders dan zijn voorganger die graag meedronk met de mannen, een glas water. Algauw komt Robert in aanraking met een probleemgezin: Ingerlise wil scheiden van haar man Jörgen omdat hij haar slaat. Jörgen, met zijn witte cowboyhoed, zegt dat zijn vrouw zichzelf en hem verwondt. Hij toont een wond op zijn borst. Wie van hen heeft gelijk?

Robert houdt het gezin met het dochtertje Dorthe in de avond in de gaten en ziet dat het er harmonieus aan toe gaat. Hij belt met zijn vrouw, wil zijn eigen dochter spreken maar krijgt geen toestemming. De dokter heeft inmiddels zijn medisch dossier ingezien en vraagt of hij pillen nodig heeft. Ingerlise heeft gehoord dat Robert werd overgeplaatst vanwege bedreiging van zijn vrouw. Robert zegt dat zijn dochtertje denkt dat hij in Australië zit. Jörgen kan het niet uitstaan dat Ingerlise met de dokter aanpapt en slaat haar. Robert wil Ingerlise naar een veilige plek brengen (zie foto), maar zij gaat toch terug voor haar dochtertje.

Robert doet, murw gemaakt door de intriges, concessies. Hij slaat de winkeldief als die weer wat gestolen heeft en wil zijn koffer pakken, maar bedenkt zich, vraagt de dokter om pillen en neemt een biertje in het café. Als hij hoort dat het weer bonje is tussen Ingerlise en Jörgen, snelt hij naar hen toe. Ingerlise wil weg, maar verleidt eerst Robert. Als Jörgen op de deur bonst, smoort hij de stem van Ingerlise met een kussen. Als hij loslaat is Ingerlise dood. Samen met de dokter meent hij dat ze het beste een hartstilstand kunnen opgeven als doodsoorzaak.

Dan ben ik nog maar op de helft van de vele gebeurtenissen in deze knap geconstrueerde of gereconstrueerde film, die de goede zaak steeds weer een stukje verder in de modder helpt. Dorthe heeft Robert gezien toen hij haar ouderlijk huis uitstapte. Hij mist ook nog een knoop van zijn uniform. Robert zit ongemerkt in een glijbaan naar beneden en komt steeds meer in de problemen, met een confrontatie met Jörgen, die inmiddels ook het verleden van Robert kent, als een van de gevolgen.

Terribly happy begint met een verhaal over een koe die gezonken is en als een luchtballon omhoog kwam, het leven schonk aan een kalf met een mensengezicht, waarop de gekke koeienziekte uitbrak, die inmiddels uitgewoed is. Dat is wellicht een metafoor voor deze aangrijpende drama, gebaseerd op ware gebeurtenissen en met het sterke popnummer Riders on the freeway als toegift.
 
Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten