Portret van een bekroonde Japanse sushi-maker
Sushi is een geliefd gerecht. De sushi-restaurants schieten in Nederland
als paddestoelen uit de grond.
De 85-jarige Jiro Ono heeft al veertig jaar een sushi-restaurant
in een metro station in Tokio. Hoewel zijn restaurant maar tien zitplaatsen aan
een bar heeft, waarop de sushi’s worden opgediend en men voor het toilet naar
buiten moet, kreeg Jiro toch drie Michelin-sterren uitgereikt voor zijn
vakmanschap. Toewijding is de sleutel voor succes, zegt Jiro, die niet graag
lang op vakantie gaat, maar zijn hele leven heeft gewijd aan het bereiden van
sushi’s. Hij droomde er zelfs van en stond wel eens op om nieuwe variaties uit
te proberen. De smaak moet kloppen. Daarom proeft hij altijd voor.
Culinair journalist Yamamoto is zeer te spreken over de
smaak van de sushi’s. Hij heeft nooit betere geproefd. Het geheim schuilt in de
eenvoud. Jiro is een perfectionist, zegt hij, die. zichzelf altijd wil
overtreffen.
Oudste zoon Yoskikazu roostert nori door de bladen te
wapperen boven een vuurtje en ontkent eveneens dat er een geheim is. Hij vond
het vreselijk om na de middelbare school in het restaurant van zijn strenge
vader te gaan werken, maar de verhoudingen lieten hem weinig keus. Hij was
voorbestemd zijn vader op te volgen, maar die heeft nog altijd geen zin in zijn
pensioen. Yoskikazu heeft er geen moeite mee. Hij vreest de dag dat hij er
alleen voor staat. Hij kent andere sushi restaurants waar de klanten wegbleven
nadat de eigenaar het stokje had doorgegeven.
Alle medewerkers willen de goedkeuring van de baas, die met
een kritische blik in de keuken rondloopt. De opleiding duurt zo’n tien jaar.
Aan het eind mag men een omelet maken. Leerlingen zijn de inktvis aan het
masseren voor een zachtere smaak. Een voormalig leerling-kok zegt dat hij geen
spijt heeft van het harde werken. Als de oudste kok zelf een restaurant begint
klimt hij op tot meesterkok, shokunin genaamd.
Jiro heeft een vertrouwensband met zijn leveranciers. Nadat
hij zelf eens ziek werd, gaat zijn oudste zoon naar de markt om de verse
ingrediënten, veelal vis, maar ook groente, op te halen. De tonijnhandelaar
heeft zijn eigen methode om het vlees te keuren, namelijk door een stukje
tussen zijn vingers te voelen en er met een zaklamp op te schijnen. Jiro
betreurt het tekort aan vis door overbevissing voor teveel sushi’s. Vooral
voor tonijn, die tien jaar nodig heeft om uit te groeien, is er geen vervanging
voorhanden. Hij pleit ervoor dat men rekening houdt met de natuurlijke bronnen.
De rijsthandelaar weet veel over de rijst, maar zegt dat de bereidingswijze
onder druk veel toevoegt aan de smaak. De smaak- en reukzin kunnen altijd
verder ontwikkeld worden, zegt Jiro. Rijst en vis dienen in evenwicht te zijn.
In zijn menu, bestaande uit twintig sushi’s, gaat het om evenwicht tussen de
verschillende gerechten. Jiro weet wie hij voor zich heeft en past de
hoeveelheid daaraan aan. Zijn klanten zijn vol lof. Voor het restaurant kan
alleen gereserveerd worden.
Takashi, de jongste zoon heeft inmiddels zijn eigen
restaurant, maar betwijfelt het of hij ooit zijn vader zal overtreffen. In zijn
jeugd waren ze arm. Zijn vader was er nooit. Hij vroeg ooit aan zijn moeder wie
toch die man was die af en toe langs kwam. Een vreemde, zegt Jiro met een lach.
Jiro weet weinig van zijn eigen ouders. Hij heeft nooit veel
steun aan hen gehad. Hij neemt het hun kwalijk als hij in Hamamatsu hun graf
bezoekt Hij toont een foto van zijn vader, bij wie hij tot zijn zevende woonde.
Die ging aan de drank nadat zijn bedrijf failliet ging en werkte later in een
militaire fabriek. Zijn moeder komt helemaal niet in beeld. Jiro was volgens
vrienden in Hamamatsu in zijn jeugd een rotjoch. Zelf vindt hij dat hij zich
aardig ontwikkeld heeft. Toch blijft er iets schrijnen aan die
perfectionistische Japanse cultuur. Een vorm van starheid die tegenstaat, al
loopt het water tijdens de documentaire uit de mond.
Ik heb het adres in dit artikel gevonden, voor degenen die er ooit een bezoek willen brengen:
BeantwoordenVerwijderenhttp://www.delekkerstesushi.nl/blogfeed/de-lekkerste-sushi-ter-wereld/
Ik vind het zelf toch wel een beetje duur, €300,- voor een setje sushi.