Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



vrijdag 17 februari 2017

Bashar al-Assad – The master of chaos (2016), documentaire van Antoine Vitkine


De grootste oorlogsmisdadiger uit de recente geschiedenis gedijt door mondiale belangentegenstellingen

De Franse schrijver en journalist Antoine Vitkine (1977) maakte een boeiend portret van de Syrische president Bashar al-Assad (1965) die zijn land alweer jaren geleden een burgeroorlog in sleepte en nog steeds aan de macht is. Hoewel de Amerikanen en Fransen al in het begin van de burgeroorlog genoeg van hem hadden, zit hij door een wrange speling van het lot nog steeds op zijn stoel, vaster dan een paar jaar geleden. Zijn ondoorgrondelijkheid zal voer vormen voor latere historici. Vitkine ondervraagt veel diplomaten en houdt het erop dat Bashar chaos veroorzaakt om maar aan de macht te kunnen blijven.

Bijzonder is een reportage aan het begin van Bashar al-Assad – The master of chaos. Een Franse filmploeg volgde Bashar en zijn Britse vrouw Asma, dochter van een Brits-Syrische cardioloog, in 2009 op weg naar de opera. Bashar doet zich voor als een westers georiënteerde, weldenkende kunstliefhebber en is niet bang om met een eigen auto door de stad te rijden. De situatie in zijn land is veilig zegt hij, waarmee hij bedoelt dat hij de zaak onder controle heeft. Net als zijn vader onderdrukt hij elke vorm van oppositie. Dat geldt zeker voor de massale opstand die na het uitbreken van de Arabische Lente in Syrië uitbrak. De broos ogende Bashar, die in 2000 aan de macht komt na plotseling overlijden van zijn vader, lijkt eerst een politiek van hervorming te gaan voeren, maar dat blijkt toch vooral om de goodwill van het Westen te winnen. Bashar ziet in dat hervormingen hem wel eens de kop zouden kunnen en hakt er flink op los. De moord op de Libanese oud premier Hariri in 2005 leidt tot een breuk met het Westen. Assad wendt zich tot Iran en Rusland voor steun. In 2008 probeert de Franse president Sarkozy de breuk te lijmen. Assad is als een jongetje zo blij dat hij weer mocht meespelen, maar de Arabische Lente gooit vanaf begin 2011 roet in het eten. De Amerikanen en de Fransen willen korte metten maken met Bashar maar vindt Rusland op hun weg, dat een basis heeft in Syrië en niet happig is op verdere democratisering in de regio. De bevolking wordt de dupe van de strijd en lijdt onder vatbommen. Verdere bombardementen met chemische wapens leiden bijna tot een ingrijpen van het Westen maar tegelijkertijd vreest men een escalatie en de opkomst van IS. In 2014 put Assad hoop op behoud van macht en laat jihadisten uit de gevangenis los om de chaos te vergroten. Een van de diplomaten in de documentaire zegt dat Bashar tegenstrijdige zaken tegelijk kan uitvoeren, hetgeen hem erg grillig maakt. Hij krijgt de steun van Poetin om zijn geslonken grondgebied te heroveren, met het drama in Aleppo tot gevolg en een tandeloze Obama langs de zijlijn. In 2016 krijgt hij bezoek van de inmiddels alweer afgetreden Amerikaanse veiligheidsadviseur Michael Flynn, die hem alle steun geeft in de bestrijding van IS. De burgeroorlog heeft inmiddels 300.000 doden, drie miljoen vluchtelingen en tienduizenden gemartelden in gevangenissen opgeleverd, zoals in de Saydnaya gevangenis bij Damascus die eerder in Tegenlicht getoond was en onlangs in het nieuws weer was vanwege de gruwelijkheden die zich daar afspelen en een eind is verdrietig genoeg nog niet in zicht.

Hier meer informatie op de site van de VPRO, waaronder een filmpje over de strijdende partijen en een lange lijst van in de documentaire optredende personen, hier mijn verslag van een informatiebijeenkomst over Syrië, eind 2012, hier mijn verslag van de Tegenlichtuitzending Digitale burgerdetectives met daaronder een link naar de reconstructie van de Saydnaya gevangenis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten