Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.donderdag 26 februari 2015

Filmrecensie: Things we lost in the fire (2007), Susanne BierMenselijke verhoudingen belangrijker dan bezittingen

Na veel sterke Deense films richtte Susanne Bier zich op de Engelstalige wereld. Dat ging haar goed af. Het gezinsdrama in het Amerikaanse Seattle waarin een welgesteld middenklasse gezin zucht onder het verlies van de kostwinner en vervolgens een oude vriend van hem , die het ook niet gemakkelijk heeft, in het gezin opneemt wordt met veel overtuiging over het voetlicht gebracht.

Het gezin waar het om gaat bestaat op uit ontwerper Brian Burke, zijn zwarte vrouw Audrey en hun kinderen Harper van tien en Dory van zeven. De vier personen leven een harmonieus en comfortabel leven in een buitenwijk. Brian verdient goed, Audrey heeft haar kunstzinnige hobbies en de liefde is nog altijd vurig. Het leed is dan ook groot als Brian plotseling wegvalt, nadat hij op een mooie dag ijsjes gaat kopen en zich op straat betrokken voelt bij een ruziënd stel, waarvan de vrouw gewond op de grond ligt. Terwijl Brian de ambulance belt wordt hij niets ontziend door de echtgenoot doodgeschoten.

Tijdens de voorbereidingen voor de begrafenis, bedenkt Audrey dat ze Jerry moet uitnodigen, de aan lager wal geraakte beste vriend van haar man. Jerry was ooit advocaat maar leeft te midden van andere heroine verslaafden zoals hij. Audrey heeft niet veel op met Jerry omdat ze hem ervan verdenkt dat hij ooit geld wegnam uit hun auto.

Dat verandert als Audrey, op een middag na het boodschappen doen waarbij de tassen op de vloer van de auto donderen, het geld ontdekt naast de passagiersstoel. Ze gaat daarop naar Jerry, die aan het afkicken is, en nodigt hem uit bij hen te komen wonen. De schuur staat leeg en ze kan straks als Jerry weer aan het werk kan, zijn huur goed gebruiken.

Als Jerry op een dag hardloopt met de sympathieke buurman, die hem een baan aanbiedt als hypotheekadviseur, hoort hij dat Audrey helemaal geen geld nodig heeft. Haar man heeft haar in goede doen achtergelaten. De reden voor zijn aanwezigheid wordt hem al snel duidelijk als Audrey hem vraagt of hij haar in slaap kan sussen door haar over haar oorlel te wrijven net zoals Brian deed.

Deze intimiteit betekent niet dat de twee samen verder gaan. Jerry kan het zijn beste vriend niet aandoen om zijn plaats in te nemen en Audrey kan dat ook niet accepteren. Dit blijkt uit een gebeurtenis waarbij het Jerry lukt om Dory zijn hoofd onder water te laten houden, terwijl Brian daar eerder vergeefs mee bezig was. Audrey zit dan vast in haar verdriet. Het liefst wil ze ook aan de heroïne om verlost te zijn van het knagende gevoel van smart, maar Jerry weet als geen ander hoe funest deze verslaving is. Als Jerry ook nog eens meer weet van Harper dan zij zelf stuurt ze hem weg. Met noodlottige gevolgen van dien, die weer hersteld moeten worden, waarbij menselijke verhoudingen belangrijker blijken dan materiële zaken en eindelijk ook het verdriet over Brian een plaats krijgt.  

In het begin is Things we lost in the fire nogal chaotisch met veel flashbacks maar na de intrek van Jerry in het gezin wordt het verhaal op een meer continue manier afgewikkeld. De wendingen zijn boeiend, zoals de middag dat Audrey op zoek gaat naar Jerry nadat ze het geld in de auto gevonden heeft. Als ze hoort dat hij in een verslavingskliniek zit, vreest de kijker het ergste, maar dan zien we Jerry bezig de vloeren te dweilen, hetgeen hij doet in ruil voor onderdak.

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten