Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.donderdag 5 februari 2015

Beating the bullies (2003), BBC documentaire van Jezzy NeumanKinderen werken door mediatie aan het vermijden van pestgedrag

De Heatherbrookschool in Leicester heeft net als veel andere Britse scholen veel last van pestgedrag op het schoolplein. Dit bezorgt de leerkrachten veel extra werk. Daarom worden kinderen aangesteld als mediators. Zij hebben een training gevolgd en bespreken problemen tussen kinderen die ruzie hebben met elkaar. In deze BBC documentaire wordt het hele proces van de het mediator worden op directe wijze gevolgd.

Nikkita is een meisje dat de plaatsen op het schoolplein aanwijst waar gepest wordt. Klasgenootje Jordan moet het vaak ontgelden vanwege zijn grote oren. Hij heeft een scheldnaam, net als vier miljoen andere Britse schoolleerlingen. De juf wil dit niet horen en stuurt een dader naar binnen. Jordan wordt vervolgens vanwege klikken gemeden door de groep, dus veel schiet hij er niet mee op. Hij vertelt dat hij dood wilde. Zestien andere leerlingen brachten dat in praktijk. Nikkita werd zelf ook gepest en kreeg daar zelf de schuld van.

De hele groep wordt in de aula toegesproken door de directrice die het woord geeft aan medewerkers van het mediatie project. Aan de zijkant ontrolt zich een gespeelde ruzie tussen andere medewerkers, die als voorbeeld gebruikt wordt voor het uitleggen van de bedoelingen: het bemiddelen bij een ruzie.

Alle leerlingen leren de basis van mediatie. Nikkita spreekt de meisjes die haar pesten alvast aan. Ze zeggen dat ze het niet meenden, dat ze pesten deden omdat Nikkita een ander meisje bij hen weghaalde en omdat ze erg mooie lange haren heeft. Nikkita houdt voor de camera een mooie verhandeling over vergeten en vergeven.

Na zes weken volgt een selectieprocedure waarna de mediators gekozen worden. Stephanie, die ook vanwege haar uiterlijk gepest wordt, wil graag mediator worden om nieuwe vriendinnen te maken. Jordan denkt dat het geen gemakkelijke taak is. Alle kandidaten moeten een formulier invullen en worden geïnterviewd over de aard van mediatie. Nikkita was niet zenuwachtig. Stephanie wist soms de antwoorden niet. Jordan denkt dat hij het baantje wel krijgt.

Op Red Nose Day worden de twintig mediators bekend gemaakt. Daartoe worden de leerlingen gevraagd in de aula te blijven of naar de conversatieruimte te gaan. Ze weten dan nog niet welke groep geselecteerd wordt. De groep die afvalt is verdrietig. De gekozen kinderen troosten de afvallers. Jordan is in de wolken. Stephanie wilde eigenlijk niet maar deed het omdat een vriendinnetje het deed en beseft dat ze er niet onderuit kan. De gekozen groep krijgt een training, waarin ze leren om met conflicten om te gaan. Basisregels zijn oprechtheid, discretie, de waarheid spreken, niet dreigen of schelden en iemand laten uitspreken.

Er worden koppels gevormd die elkaar zullen afwisselen. Jordan en Stephanie (zie foto) krijgen al snel te maken met een ruzie tussen twee voetballende jongens, waarvan de een de ander geschopt heeft. Ze brengen de regels ter sprake en gaan in op het conflict. De schopper wil eerst geen excuses aanbieden, maar draait dan bij. Na de meditatie is Jordan moe en klaagt Stephanie over hitte. In een commentaar wordt gezegd dat de subsidie voor mediatie is gestopt waardoor dit mooie proces op een laag pitje komt te staan.  

Hier de site True Vision waaop de documentaire te zien is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten