Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.vrijdag 15 juli 2016

The Yes Men are revolting (2014), documentaire van Andy Bichlbaum en Mike Bonnano


Project maakt duidelijk dat de wereld te veranderen is

The Yes Men, te weten Andy Bichlbaum en Mike Bonnano, gaan door met waar ze in The Yes Men fix the world uit 2009 gebleven waren. De wereld is nog niet veranderd, dus er is werk aan de winkel. De noodzaak tot klimaatverandering vormt een dankbaar onderwerp om hun ideeën op los te laten. Tegelijk krijgen we van alles te zien over de achtergrond van de heren. Zelfs onenigheid in hun relatie wordt niet verdoezeld. De Yes Men zijn zo transparant als mogelijk in een wereld die van ondoorzichtigheid aan elkaar hangt.

Het tweetal begint met Suvivaballs die ze willen gebruiken om aandacht te trekken van de bestuurders die in het gebouw van de VN in New York aanwezig zijn om over het klimaat te praten. De actie strandt voortijdig omdat het tweetal in de boeien wordt geslagen. Heel laconiek zeggen ze dat het gelukkig niet altijd zo afloopt. We zien beelden van hun optreden bij Dow Chemical en uit hun archief dat ze hebben opgebouwd in hun samenwerking vanaf 1996. Op opwarming van de aarde zet hen aan om de klimaatwet van Obama erdoor te krijgen.

Andy houdt in Washington D.C. namens de Kamer van Koophandel een speech, waarin hij zegt dat zijn organisatie de klimaatwet van Obama steunt en voorstander is van CO2 belasting. Het nieuws is al naar buiten gekomen als de KvK ingrijpt. De nieuwslezers moeten aan de bak om het bericht te corrigeren. Andy krijgt een brief van de KvK waarin ze hem gaan aanklagen, zelfs al blijkt de KvK twee weken later toch voor zo’n wet.

Dit gebeurt in de aanloop van de klimaatconferentie in Kopenhagen. Het tweetal bedenkt het plan om de Oegandese activiste Kodili Chandra in te schakelen om op de top te praten over de klimaatschuld van de rijke landen aan de arme. Ze gaan daartoe eerst op bezoek bij Chandra die hen rondleidt door haar land, dat zwaar getroffen wordt door de klimaatverandering. Andy is daarnaast ook ontsteld over de doodstraf die homoseksuelen kunnen vrezen. Vervolgens gaat het tweetal naar Canada waar de natuur verwoest wordt door de winning van schaliegas. Op de top doet een acteur zich voor als een afgevaardigde uit Canada die toegeeft dat hij de schuld aan de arme landen zal terugbetalen. Hoewel snel duidelijk wordt dat het een stunt is, is de Canadese regering razend. Het tweetal is teleurgesteld dat Canada buigt voor de olie-industrie.

Mike verhuist met zijn gezin naar Schotland, waar zijn vrouw vandaan komt en leidt zijn eigen leven. Zijn vrouw is zwanger, maar Andy weet daar niets van. Mike denkt dat het beter is om hem in het ongewisse te laten. Andy werkt aan een project om aandacht te schenken aan de booractiviteiten van Shell in het Noordpoolgebied met toestemming van Hilary Clinton. In samenwerking met Greenpeace ontwerpt hij een schaalmodel van de Kulluk, het platform dat Shell naar het Noordpoolgebied gesleept heeft. In Seattle wordt een persconferentie gehouden waarbij de vrouw van de bouwer van het platform olie op haar kleren krijgt. Shell wijkt uit naar een gebied dat door Gazprom geëxploiteerd wordt. Mike, die Andy in kennis heeft gesteld van de komst van de baby, doet mee aan een nieuw project waarin men Artis een ijsbeer aanbiedt namens Gazprom. Hoewel de beelden hilarisch zijn, valt het project in het water.

We gaan terug in de tijd naar de Arabische lente en de opstanden tegen de macht van het grootkapitaal door Occupy. Na een demonstratie tegen Wall Street en de G8 in Genua krijgt het tweetal te maken met de orkaan Sandy, een vernietigend bewijs van de opwarming van de aarde. Het is in het donkere appartement van Andy tijd voor een goed relatiegesprek en een nieuw project, waarin een acteur zich tijdens een persconferentie voordoet als medewerker van het ministerie van Energie en aankondigt dat de Verenigde Staten overgaan op duurzame energie en dat die beheerd wordt door de indianen. Aan het eind van de persconferentie doet men een dansje onder leiding van de aanwezige indiaan en hoewel al gauw uitkomt dat het een stunt was, is het voor het tweetal toch een bewijs dat mensen bereid zijn om verandering te accepteren.   

The Yes Men are revolting werd geschreven door Andy Bichlbaum samen met Laura Nix. De beelden zijn weer gevarieerd door het gebruik van animaties om zaken zoals de klimaatverandering uit te leggen. Na vier jaar trok de Kamer van Koophandel de aanklacht tegen Andy in, zo horen we op het eind.

Hier mijn bespreking van The Yes Men fix the world, hier de trailer van The Yes Men are revolting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten