Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.woensdag 13 juli 2016

Filmrecensie: The bling ring (2013), Sofia Coppola


The Secret blijkt een sterk geloof

Sofia Coppola (New York City, 1971) lijkt behoorlijk de weg kwijt. Na de nogal lege film Somewhere varieert ze drie jaar later op dit thema in The bling ring, dat gaat over inbraken door een stel tieners in huizen van beroemdheden in Hollywood. De laatsten worden met naam en toenaam genoemd, waarbij Paris Hilton, bij wie acht keer werd ingebroken, met kop en schouders boven de anderen uitsteekt. Hoewel ik de meeste beroemdheden niet kende, stel ik me voor dat een bepaald Amerikaans publiek zal smullen om een kijkje te nemen in de huizen van hun idolen, maar om daar nou een film over te maken, dat lijkt me overdreven. Des te meer omdat het weinig spanning oplevert.

De film begint met een insluiping door Rebecca en Marc, de leiders van de bende die later wel de Hollywood Hill Burglaries werd genoemd en verplaatst zich vervolgens naar de aanleiding daartoe, een jaar eerder. De scène met de tieners Nicki (Emma Watson) en Sam die in bed liggen en op moeten staan om mee te doen aan het ochtendgebed en vervolgens les krijgen van de moeder van Nicki in de principes van The Secret is nog wel bijzonder, maar vervolgens wordt meteen de blik verlegd naar Marc die na een jaar thuisonderwijs het weer eens op een middelbare school gaat proberen en daar vanaf het begin al geen voet aan de grond krijgt, ook door zijn lage zelfbeeld. Gelukkig is daar de ondernemende Rebecca die hem mee op sleeptouw neemt. Samen met haar vriendin Chloe rijden ze naar het strand en later in de avond tijdens een feest gaat Rebecca met Marc langs de geparkeerde auto’s waarin altijd wel geld en creditcards voor het grijpen liggen. De mededeling van Marc over een vriend die met zijn ouders op vakantie is, brengt Rebecca op het idee om daar wat te gaan stelen. En passant neemt Rebecca ook de sportwagen mee en daarmee gaan ze eens flink uit winkelen.

Van het een komt het ander. Om te beginnen met een inbraak in het huis van Paris Hilton, die wat schoenencollectie betreft de vergelijking met Imelda Marcos kan weerstaan, maar daarnaast is er nog zoveel meer aan kleding en juwelen. Als de vriendinnen Nicki en Sam erover horen, willen ze ook mee. Dat Chloe op de terugweg een buil op haar hoofd oploopt mag de pret niet drukken, evenmin als de taakstraf die ze opgelegd krijgt. Het lang leve de lol idee levert echter geen spanning op. Het nihilisme dat door schrijver Bret Easton Ellis in zijn romans wordt uitgebeeld, is in The bling ring een slap aftreksel daarvan. Het is niet nodig om steeds weer de inbraken en de daaropvolgende feesten in beeld te brengen om te weten dat het narcisme zijn hoogtijdagen beleeft. Het wordt een nogal voorspelbaar patroon.

Natuurlijk vliegen de bendeleden tegen de lamp. We zijn daar meteen al getuigen van als Marc in een flash forward vertelt over de initiatieven van Rebecca die hij niet kon weerstaan omdat hij van haar hield. Bewakingscamera’s doen hun werk en invallen van de politie in de huizen van de bendeleden zijn daarvan het gevolg.

De film is gebaseerd op een artikel in Vanity Fair onder de titel ‘The suspects wore Louboutins.’ Aan het eind van de film krijgen we daar nog een stukje van mee, als Annie Fitzgerald in de rol van journaliste Kate eerst Nicki en daarna Marc interviewt over hun wandaden. Nicki doet nog haar best om, gedwee naast haar moeder, de werkelijkheid anders af te spiegelen en blijft ook na dertig dagen in de gevangenis ontkennen dat ze verkeerd heeft gehandeld. The Secret blijkt wel een heel sterk geloof.

Hier de trailer van The bling ring, hier mijn bespreking van Somewhere.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten