Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.donderdag 28 juli 2016

Filmrecensie: Le vélo de Ghislain Lambert (2001), Philippe Harel


Ambitie moet in vruchtbare aarde vallen

Hoewel we de laatste drie weken al genoeg wielrenners bezig hebben gezien in de Tour de France, kan er altijd nog wel eentje bij. Zeker Ghislain Lambert, die zeer ambitieus is, maar veel tegenslagen kent en daarmee, volgens de voice-over die de openingsbeelden begeleidt waarbij opvalt dat Lambert een vreemde stijl van fietsen heeft, met zijn wezen veel met ons mens-zijn te maken heeft.  

Lambert is een amateurwielrenner die droomt van een profcarrière en zijn kans krijgt om in de ploeg van Magicrème van monsieur Focodel mee te doen. Als welkomstcadeau krijgt hij een hele doos vol zeep en zemen, maar als tegenprestatie moet hij wel langs de deur om Magicrème te verkopen. Tijdens een van zijn bezoeken raakt hij in de ban van een dochter die Babette heet en met wie hij later zelfs zal trouwen, maar eerst moet er gefietst worden, te beginnen met een kermiskoers in St. Saveur. De renners overnachten in een hotel en Lambert deelt een kamer met Ricardo, die de nodige ervaring heeft en de klappen van de zweep kent. Lambert rijdt het bos in als hij Babette langs de weg heeft zien staan en later ziet hij ook nog dat ze danst met hun kopman Fabrice. Een spuit doping geeft hem zoveel energie dat hij een hele dag vooruit rijdt, tot de motor stilvalt en hij omvalt, maar later overwint hij ook dit probleem met een betere dosering. De dopingcontroles ontloopt hij door extra urine mee te nemen.

Le vélo de Ghislain Lambert gaat maar door in deze anekdotische stijl. Hoewel er een zekere traagheid in de film zit, blijft het allemaal wel vermakelijk door het spel van hoofdpersoon Benoit Poelvoorde, die ondanks alle tegenslagen toch doorzet om iets van zijn leven te maken. Zijn boosheid op Fabrice uit hij door een renner van een andere ploeg op sleeptouw te nemen, hetgeen hem op de woede van zijn eigen ploeg komt te staan. Als hij ook nog eens wordt betrapt op doping en wordt ontslagen zijn de rapen voor hem gaar en staat hij om zich heen te schieten vanuit het huis van zijn moeder waar hij met zijn broers woont. Zijn broer Claude haalt hem uit zijn lethargie door zijn manager te worden en Denis wordt masseur. Claude regelt zoveel koersen dat Lambert alleen nog op 24 december kan trouwen. Hoewel Claude Lambert opzweept om te winnen blijkt dat niet zo gemakkelijk. Lambert wordt door collega’s gepest omdat hij zich, op verzoek van Claude, heeft geleend voor een deodorant reclame. 

Af en toe zien we archiefbeelden van Eddy Merckx die in de jaren zeventig furore maakte en een groot voorbeeld voor Lambert is. Zozeer dat Lambert naar Mexico wil om diens werelduurrecord, dat net niet op vijftig kilometer staat, te verbreken. Een zware training daarvoor eindigt echter in het ziekenhuis, waardoor Lambert het toch maar weer met Focodel probeert, die hem laat meedoen met de Tour de France. Omdat Lambert de rode lantaarn draagt, wordt daarop ingezet, dat levert net zoveel publiciteit op als winnen. Een val in een ravijn maakt een eind aan zijn carrière. Als huisvader probeert hij nog een fiets te ontwerpen met een hoog zadel, maar zijn vrouw ziet daar niets in evenals anderen, waarop Lambert zelf een prototype maakt en het laat uitproberen. Het is grappig dat de renner die het test met rugpijn over de finish komt. Zijn laatste wapenfeit betreft zijn memoires, maar die leiden tot ophef over zijn openhartigheid over dopinggebruik. Waarmee aangetoond is dat een mens geluk nodig heeft om zijn ambitie waar te maken of in ieder geval moeten de omstandigheden meezitten, anders komt men nergens. 

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten