Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



dinsdag 28 oktober 2014

Baas in eigen club, Tegenlicht, 26 oktober 2014



Voetbal hoort in een vereniging en niet in een bedrijf

De aankondiging dat Tegenlicht een kijkje ging nemen bij het moderne profvoetbal, zette me aan het denken over clubliefde die door het transfercircus niet gemakkelijk wordt gemaakt. Hoe kan men houden van een club waarin spelers als bladeren van een boom per seizoen wisselen? Daarbij komt nog dat rijke clubs steeds rijker worden en dat de meeste clubs de kruimels mogen oprapen. Ik zou ervoor pleiten in ieder geval de oude transfer regels te herstellen en het vele geld dat in de voetbalwereld omgaat, eerlijker te verdelen.

De uitzending van Tegenlicht ging echter niet over individuele spelers, maar om clubs die door investeerders worden opgekocht. Vooral in Engeland weten geldschieters de clubs te vinden. Er was een verhaal om een tweede divisie club op te kopen, daarin te investeren, zodat die kampioen wordt en de investeerder kan mee genieten van de vele televisietijd die ze dan toebedeeld kregen. Meeliften op het succes zogezegd.

De supporters van Manchester United kregen te maken met investeerder Glacer. Ze demonstreerden tegen de hoge prijzen van de seizoenskaarten en het gevaar van schulden die door Glazer voor lief genomen werden. Toen ze nul op rekest kregen, richtten ze zelf een club op, het coöperatieve FC United of Manchester, dat in de derde divisie is begonnen. Ze spelen nu nog elders maar zijn bezig met de bouw van een eigen stadion in de wijk Moston, gefinancierd met geld dat ze samen bijeen hebben gebracht. De supporters zingen luidkeels dat ze niet meer voor Sky Sports spelen - en zingen. De onderlinge solidariteit is groot. Dat moet ook wel nodig zijn vanwege de pijn die het doet om niet meer op Old Trafford te staan. Rise with your class, not from it, hoorde ik. Het kwam uit de kelders van de oude arbeidersklasse en het is weer springlevend. Voetbal heeft een sociale, verbroederende functie in de maatschappij als het goed is. Het idee dat men het leven ook zelf kan organiseren, kan zich in deze verpauperde streek wellicht ook op andere levensterreinen voltrekken.

David Conn, sportjournalist van The Guardian, zegt dat geld steeds belangrijker wordt in het voetbal, dat steeds meer een bedrijf wordt en minder een vereniging van mensen met dezelfde idealen. Door schulden van de investeerder kon Coventry niet meer in het eigen stadion spelen en Cardiff, nota bene de Bluebirds genoemd, moest van blauwe shirts in rode gaan spelen, omdat het publiek in Azië die kleur aantrekkelijker vindt. Tijdens een wedstrijd tussen de twee demonstreerden beide supportersverenigingen tegen het keurslijf waarin ze geperst worden. In Portsmouth namen de supporters de club over na de zoveelste debacle met buitenlandse investeerders. De voorzitter werkte samen met Supporters Direct, een initiatief van FC United of Manchester, om clubs te begeleiden naar zelfstandigheid. Het gaat hem vooral om de jeugd, dat die straks nog een honk heeft om samen te komen. Door aanhoudende druk op de voetbalbond speelt Coventry inmiddels weer in het eigen stadion.

In Duitsland kan deze situatie niet ontstaan omdat de supporters daar wettelijk een meerderheidsbelang in de club moeten hebben. In Nederland dreigt een vergelijkbare toestand als in Engeland met de overname van ADO door een Chinese investeerder. Vitesse is al langer afhankelijk is van de luimen van de geldschieter. Sportjournalist Marcel van Roosmalen zegt dat de sfeer navenant gekelderd is. De protestacties in Arnhem duren voort (zie foto).

Hier meer informatie op de site van Tegenlicht, ook over de meet ups in Pakhuis de Zwijger en elders. Was benieuwd wat een bedrijfsleider van Ajax daarop te zeggen had, maar zie nu dat zijn naam niet meer voorkomt bij de genodigden. Dat sluit niet uit dat het een warm avondje zal worden. Te volgen via een live stream. 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten