Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.maandag 3 maart 2014

Filmrecensie: Love serenade (1996), Shirley BarrettZussen uit elkaar gespeeld door player

In het Australische slaapstadje Sunray, dat ook een bekend visoord is, komt een bekende dj uit Brisbane. Hij heet Ken Sherry, is van middelbare leeftijd en neemt het radiostation over van een overleden collega. Het is daar nog een ouderwetse toestand met kromme langspeelplaten in plaats van cd’s, maar dat deert hem niet. Hij is daar na het zoveelste mislukte huwelijk voor zijn rust.

De samenwonende zussen Vicky-Ann en Dimity (mooie namen) Hurley zijn op zoek naar een man, kapster Vicky-Ann het hardst. Zij zijn dus erg opgewonden over de bekende dj als hun nieuwe buurman. Vicky-Ann is wat voorlijker dan haar onhandige zus Dimity, een serveerster in een Chinees restaurant.

Vicky-Ann biedt Ken tevergeefs een gevangen vis aan. Ken houdt niet van vis. Dimity is de eerste die contact heeft met Ken. Hij stapt het lege Chinees restaurant binnen en vraagt of de garnalen vers zijn. Eigenaar en kok Albert Lee doet persoonlijk zijn schort af en begint een persoonlijk gesprek met hun enige bezoeker over het vrijgezellenbestaan. Na de maaltijd - toch maar een runderstoofpot - zegt Dimity tegen Ken dat haar zus hard op zoek is naar een man. ‘En jij?’ vraagt hij haar.

Overdag luistert Dimity via de luidspreker langs de weg naar de prekerige toespraken die Ken houdt vanuit het radiostation. Vicky-Ann werkt in een kapsalon en vertelt een collega dat ze zich niet wil opdringen. Een pas gescheiden man moet eerst wat rust krijgen. ‘Maar als een ander zich opdringt?’ vraagt Dimity later.

Ken heeft een oogje op Dimity en vraagt haar mee naar zijn huis om zijn eenzaamheid weg te nemen (zie foto). Dimity voldoet daar graag aan door zich voor hem te ontkleden. Tot Vicky-Ann nijdig aanbelt en Dimity naar huis stuurt. Ze wil niet dat haar zus haar toekomstige geliefde lastig valt.

De toestand verscherpt als Dimity seks met Ken gehad heeft en dat nogal achteloos tegen Vicky-Ann opbiecht. Vicky-Ann stikt bijna (van jaloezie) en zint op wraak. Zij gaat dineren met Ken en later met hem mee naar zijn huis. Ken vraagt of ze haar kleren uitdoet. Hij wil ook wel eens weten hoe Vicky Ann vrijt. Het bevalt haar zo goed dat ze zich alvast een trouwjurk aanmeet. Daarmee loopt ze wel erg op de toekomst vooruit.

Shirley Barrett was ook verantwoordelijk voor het script en schreef dat met mooie dialogen, zowel tussen de zussen als met wijsneuzige monologen van de wat wereldvreemde en egocentrische Ken. Love serenade kent veel humor en verrassende ontwikkelingen. Tussendoor is er veel leuke muziek uit de tachtiger jaren. Met zussen en een onverstoorbare radioman die goed gecast zijn, steekt deze film uit boven heel wat andere films in het lichtere genre.

Het was alleen jammer dat Ken op onfortuinlijke manier aan zijn einde komt. De man die de zussen vertelt dat hij niet anders kan, dat hij elke vrouw die hij tegenkomt moet begeren maar zich niet kan binden, had voor zijn eerlijkheid niet zo gestraft hoeven te worden.

Hier de trailer die begint met de aankomst van de radioman in Sunray.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten