Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



woensdag 5 maart 2014

Filmrecensie: The odd couple (1968), Gene Saks



Slapstick rond het samenwonen van twee gescheiden mannen

The odd couple vertelt het droogkomische verhaal van twee mannen uit New York die weinig geluk hebben met hun vrouwen en tot elkaar veroordeeld worden. De neuroticus Felix Ungar (Jack Lemmon, rechts op de foto) is er het ergste aan toe. Hij zit in een scheiding en zint in het begin van de film op manieren om een eind aan zijn leven te maken. Hij gaat daartoe onder andere naar een armoedig hotel en vraagt naar een kamer op een hoogste etage. Voor de kijker is zijn bedoeling meteen duidelijk. Nadat hij zijn waardevolle bezittingen en zijn trouwring in een envelop heeft gestopt en deze zichtbaar op het tafeltje heeft geplaatst, probeert hij het raam te openen dat echter potdicht zit. Hij houdt er een akelige rugpijn aan over en later, als hij in een nachtclub, een glas achterover slaat, heeft hij ook nog eens nekpijn.

In een volgende scène zien we een stel nijdige pokeraars, rond de tafel in het rommelige appartement van Oscar Madison (Walter Matthau, links op de foto) ergens op een twaalfde etage. Het gaat er nogal ruw aan toe. Ze vragen zich af waar Felix blijft. Het spel wordt onderbroken door een telefoontje van Blanche, de vrouw van Oscar, die vanuit de Westkust belt met de vraag waar de alimentatie blijft. Later belt ook nog Mimi, de vrouw van politieagent Murray, dat ze van Frances, de vrouw van Felix, gehoord heeft dat Felix niet is thuis gekomen en dat zij zich zorgen maakt, omdat hij gezegd had dat hij een eind aan zijn leven zou maken.

De mannen bespreken de situatie. Als Felix aanbelt, doen ze net of ze nergens van weten en gedragen zich heel rustig, maar ze houden hun vriend wel goed in de gaten, hetgeen leidt tot komische toestanden. Als ze op een bepaald moment vrezen dat Felix uit het slaapkamerraam is gesprongen en in paniek naar hem toe gaan, waarbij hij achter de deur geplet wordt, komt het tot een gesprek. Oscar biedt Felix tijdelijk onderdak aan en masseert zijn rug en nek.

De verhouding tussen de mannen lijdt nogal onder het neurotische gedrag van Felix, precies waar zijn vrouw Frances genoeg van had. Oscar wil wel eens wat anders dan samen met de dwangmatige Felix opgesloten te zitten. Hij nodigt twee Engelse zussen uit die bij hem in de flat wonen. De een is gescheiden, de ander weduwe. Felix zal voor hen koken. De sfeer is al gespannen voordat het diner een aanvang neemt, omdat Oscar te laat thuis komt uit zijn werk, zonder Felix daarover te hebben ingelicht. Felix zit daarom gespannen rond de salontafel met de twee giechelende zussen. Als Oscar eerst nog een drankje gaat inschenken, vertelt hij de zussen huilend over zijn lieve kinderen en vrouw. De zussen hebben met hem te doen. Als blijkt dat de ovenschotel verbrand is, stellen ze voor bij hen te eten, maar Felix wil niet mee.

De sfeer tussen de twee mannen verslechtert. Oscar zit op de rand van een zenuwinstorting en gebiedt Felix zijn appartement te verlaten. Later heeft hij daar weer spijt van, want het is niet te voorzien of Felix zich niet iets gaat aandoen. Samen met de andere pokeraars gaat Oscar op zoek naar Felix. Ze kunnen hem echter nergens vinden. Als ze aan het pokeren slaan, wordt er aangebeld door een van de Engelse zussen, die de kleren van Felix komt halen.  

The odd couple kent een hoog slapstick gehalte en is af en toe hilarisch maar soms ook flauw. De film werd gemaakt naar een toneelstuk en een daarop gebaseerd scenario van ‘The king of comedy’ Neil Simon.

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten