Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



zondag 5 januari 2014

Stellingtour, wandeling rond het Fort bij Vijfhuizen, 4 januari 2014



Historisch interessant en kunstzinnig bruisend fort

Met de Stellingtour- app liep ik op een frisse wintermiddag een rondje om het fort bij Vijfhuizen. Kunstzinnige en geschiedkundige informatie wisselden elkaar in beeld en geluid af, tot ik na een uurtje de warmte weer opzocht.

Het fort bij Vijfhuizen maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam. Deze is 135 kilometer lang en werd tussen 1889 en 1899 gebouwd om de stad Amsterdam te behoeden voor een inval door het gebied erom heen onder water te zetten. Het fort bij Vijfhuizen was het eerste betonnen fort van de 46 forten die samen de verdedigingslinie vormden.

In de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitsland het fort als kazerne. In die periode stortte een Brits vliegtuig na geraakt te zijn door het Duitse geschut in de slotgracht. De piloot kwam omlaag met zijn parachute, werd krijgsgevangen genomen en keerde na de oorlog verschillende keren naar de onheilsplek terug. Drie andere inzittenden liggen begraven op het openbare kerkhof in Hoofddorp. Vanaf 1996 maakt de Stelling deel uit van het UNESCO-werelderfgoed. Na de restauratie in 2005 biedt het fort plaats aan bewoners, ateliers voor kunstenaars, vergaderruimte en een restaurant. Er zijn regelmatig exposities.

De hoofdingang is aan de keelzijde, de achterzijde waar de vijand niet verwacht werd. Het fort was eerst van hout en werd later van beton gemaakt. De duimen in de deuren zitten nog altijd in het hout en daardoor lopen de deuren niet gesmeerd. Vanuit de keelkazematten kon op de vijand geschoten worden. Aan de andere kant bevinden zich de hefkoepels, die omhoog konden gaan waardoor men kon richten op de vijand.

Dan de kunst. In een hoek aan de voorzijde staat een beeld van een gesluierd meisje op een paal. Ze maakt een zegenend gebaar naar de loods aan de overzijde van de gracht, waar op de loods de eerste regels van de Koningskinderen te lezen zijn. Ze konden bij elkaar niet komen, want het water was veel te diep. Het is een kunstobject uit 2006 van Simone de Groot.

Oscar Prinsen, een artist in residence, plaatste enkele objecten aan de waterkant om de communicatie tussen mens en natuur te verbeteren in een individualistische en hedonistische wereld, waarin mensen toch een of ander houvast zoeken.

Aan de noordzijde staat Blob, een biliniair object. Het is van Jurgen Bey en behoort tot de deconstructivistische architectuur. Verderop zien we Love gun (2002), een houten kanon op een Duits antitank geschut, dat Serge Verheugen wilde laden met liefde. De bijbehorende verzonnen tekst zegt dat generaal De Dorssa in de Spaanse burgeroorlog afrodisiaca als munitie wilde gebruiken om geen oorlog maar liefde te maken. 

Omdat Nederland in de Eerste Wereldoorlog neutraal bleef, viel er geen dode in het fort. Hans van Houwelingen maakte daarom de Sluipweg, een pad van oude grafstenen, dat vanaf 2006 tot 2008 werd aangelegd. Op een video vertelt hij dat de grafstenen afkomstig zijn van geruimde graven. Een wandeling langs de graven leert dat de laatste steen van Leo de Boer is, geboren in Haarlem op 27 april 1948 en nog maar onlangs gestorven op 7 maart 2008 in Vijfhuizen. Op 7 juli 2011 maakten 33 deelnemers, liggend langs de graven, deel uit van een Silent Sky Project. Een grote foto hiervan hangt op de muur.

Tot zover enkele wetenswaardigheden van dit historisch interessante en in kunstzinnig opzicht bruisende fort. Een vrijplaats in de polder, zegt initiator Marcel van Kerkvoorde in zijn inleiding op de video.

Hier de site van het Kunstfort bij Vijfhuizen op Facebook, hier informatie over de Stellingtour een app die in ontwikkeling is met meerdere wandelingen en fietstochten rond de Stelling van Amsterdam.Vanaf 6 januari 2014 is het fort weer open voor bezichtiging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten