Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.dinsdag 7 januari 2014

Filmrecensie: Julie and Julia (2009), Nora EphronVrolijk drama rond kookgekte

Julie and Julia bevat twee verschillende verhaallijnen, die gebaseerd zijn op werkelijke gebeurtenissen. De ene gaat over Julia Child, die als vrouw van een Amerikaan die in de ambassade werkzaam is, in de jaren vijftig in Parijs de tijd van haar leven beleeft.De Franse keuken bevalt haar zeer goed, beter in ieder geval dan de Franse mode die niet zo geschikt is voor haar zware postuur. De andere verhaallijn gaat over de bijna dertigjarige Julie Powell die in 2002 met haar man Eric in Queens woont en een zware tijd heeft als telefoniste voor een verzekeringsbedrijf. omdat ze vaak door klanten wordt afgesnauwd. Om iets van haar leven te maken, besluit ze een blog te beginnen onder de naam The Julie/Julia project over het kookboek Mastering the art of French cooking van Julia Child. Ze stelt zich als taak om de ruim vijfhonderd recepten in een jaar tijd te bespreken.  

Het grappige is dat dit kookboek nog niet eens in het hoofd van Julia is opgekomen. Ze neemt eerst Franse les, krijgt de Larousse Gastronomique van haar man Paul en besluit zich in te schrijven voor een kookcursus. Van het een komt het ander. Samen met twee andere vrouwen besluiten ze een kookboek te maken over de Franse keuken voor de Amerikaanse vrouw. Helaas is er geen uitgever die zich aan hun gerechten wil wagen.

Julie heeft succes met haar blog, hoewel het inkopen doen en koken veel tijd en moeite kost. Ze krijgt een verslaggeefster op bezoek en maakt een boeuf bourguignon die echter verbrand omdat Julie in slaap valt. Om toch nog het gerecht op tafel te krijgen, meldt ze zich ziek, hetgeen niet door haar baas op prijs wordt gesteld. Hij wil ook liever niet op haar blog genoemd worden. Ter overmaat van ramp krijgt Julie ook nog ruzie met Eric, die vindt dat hij te weinig aandacht krijgt.

De uitgave van het kookboek van Julia lijkt verder van huis, als Paul door zijn superieuren wordt overgeplaatst en zelfs terug wordt geroepen naar Washington omdat hij eerder in China werkte. In die tijd was men in de Verenigde Staten nogal fobisch voor alles wat met communisme te maken had.

Nadat de ruzie tussen Julie en Eric is bijgelegd, komt er een verslaggeefster van de New York Times op bezoek, die met een lovend artikel zorgt voor een sneeuwbaleffect. Julie krijgt een contract voor een boek over haar project. Ze is echter teleurgesteld dat Julia niet erg positief over haar blog is. Wellicht had dat te maken met de teleurstelling van Julia. Op het eind vindt Julia, terug in de Verenigde Staten, toch nog een uitgever.   

Meryl Streep en Amy Adams speelden samen in Doubt, maar dit keer in dit vrolijke drama dus los van elkaar. De half beschonken, geëxalteerde stem van de ouderwetsige Julia deed me denken aan die van Margreet Dolman, een typetje van Paul Haenen. Na een uur kende ik die wel en was ik liever bij de impulsieve, openhartige Julie.

In de aftiteling las ik dat Paul op 92-jarige leeftijd in 1994 overleed en dat Julia hem met 91 jaar in 2004 volgde. Haar kookboek beleeft inmiddels de 49-ste druk. In 2005 kwam het boek Julie & Julia uit. Dat is dus verfilmd. Julie heeft inmiddels een tweede boek geschreven.

Hier de trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten