Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.dinsdag 28 januari 2014

Filmrecensie: Sisters (2001), Sergej BodrovGewelddadige sfeer zorgt voor toenadering tussen zusjes

In dit regiedebuut van filmacteur Sergej Bodrov gaat het om de verhouding tussen twee zusjes, die niet zo aardig tegen elkaar zijn. De oudste, Sveta, is dertien jaar en woont bij haar arme oma, de jongste heet Dina en woont in heel wat luxere omstandigheden bij haar moeder. Op het moment dat Dina’s vader uit de gevangenis komt veranderen de omstandigheden voor de beide zusjes en dat heeft een behoorlijke impact op hun relatie.

Alik, de vader van Dina, kan slecht met Sveta overweg en dat is wederzijds. Ze gaat dan ook niet mee haar stiefvader om op te halen uit de gevangenis. Dina is daar wel bij. Ze roept haar vader die nog een zaak af te handelen heeft, dat ze moet plassen en naar huis wil. De zaak waarom het gaat is dat Alik nog geld heeft van een misdaad en dat dient terug te geven, maar hij weet niet waar het is.

Sisters draait om een mogelijke ontvoering van zijn dochter om Alik tot betalen te dwingen. Om dat voor te zijn, verbergt Alik hen in een verzegeld huis van een onlangs overleden persoon. De geplande wintersportvakantie in Oostenrijk kan daardoor niet doorgaan. Dina pakt meteen een lipstick en maakt zich op als dame. Als Alik enkele dagen later naar hen toegaat, blijken de meisjes verdwenen. Ze reisden met de trein naar familie van hun moeder, maar hun oom vond het te gevaarlijk hen binnen te laten, waarop de zusjes zelf probeerde aan de kost te komen. Met het geld dat Dina ophaalde met zingen, konden ze in ieder geval pasteibroodjes en de trein terug naar hun eigen woonplaats betalen.

Sveta breekt in in een huisje op de datsja, waarvan zij denkt dat het van de ouders van haar vriendje Aljosja is. Terwijl Dina in de tuin zit, vraagt zij hem per telefoon om geld, maar zij weet niet dat ze door de gangsters wordt afgeluisterd. Als de meisjes op de kermis zijn, wordt het huisje doorzocht en, omdat de gangsters hen niet kunnen vinden, in brand gestoken. Als Aljosja langs komt vertelt dat het hun huisje niet was. Hun moeder is inmiddels wanhopig over haar kinderen en smeekt haar man om het geld terug te geven.

De zusjes krijgen een lift van een Roma familie en gaan op de kermis voor hen werken, Dina op de viool, Sveta als frisdrankverkoopster. Sveta wordt opgemerkt door een gangster die haar vraagt om bier voor hem en zijn maten te halen en dat naar hun honk te brengen, waar ze aan het schieten zijn. Sveta doet eraan mee. De gangster die om bier gevraagd had, zegt dat ze, vanwege haar talent, later zijn lijfwacht moet worden en hem moet waarschuwen als ze wordt lastig gevallen.

De schietkunst van Sveta komt haar van pas als de zusjes door gangsters dreigen te worden meegenomen. Ze schiet hen voor de voeten waarna ze kunnen vluchten. Helaas is het daarna veel van hetzelfde en richt de aandacht zich meer op de bedreigingen van de zusjes, dan op de relatie. Deze verbetert die door alle onfortuinlijke avonturen. Dina wil zelfs naar India of naar een klooster in Tibet waar ze meisjes zoals zij schijnen op te vangen.

De stevige en sfeervolle muziek benadrukt dit gewelddadige en rauwe drama uit het Rusland van na de Sovjet Unie. De rechtsonzekerheid spat van het scherm. De zusjes proberen zich door het leven te slaan, vooral de jongste en de knapste Dina (rechts op de poster) blijft ongenaakbaar.

Hier de trailer van de film die in het Russisch Syostry heet, het beste moment staat er zelfs bij, waarop Sveta haar schietkunst demonstreert. Overigens vroeg ik me af hoe het kwam dat de politieman de zusjes aan de gangsters wilde uitleveren. 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten