Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.woensdag 30 mei 2012

Breaking Bad, Chute libre (the pilote), televisieserie van Vince Giligan


Anti-held slaat zich door het leven

De hoofdpersoon van deze vijf seizoenen doorlopende serie is de 50-jarige scheikundeleraar Walter White uit Alberquerque, New Mexico. Hij is het tegenbeeld van de hoofdpersoon van een andere megaserie, The Soprano’s. Was Tony Soprano een echte baas, die lak had aan iedereen, Walter is een antiheld. Dat blijkt al meteen als hij naast zijn leraarschap op de middelbare school, dat blijkbaar slecht beloond wordt, moet bijverdienen in een wasstraat. Hij staat achter de kassa maar springt bij omdat een collega niet is komen opdagen. Als hij de wielen van een auto staat te poetsen, wordt hij wat uitbundig begroet door een van zijn baldadige leerlingen. Een ander voorbeeld van zijn gebrek aan heldhaftigheid speelt zich af in de echtelijke slaapkamer. Terwijl Walter vermoeid op zijn rug ligt, kijkt zijn zwangere vrouw naast hem naar een spelletje op de laptop, vraagt hem wanneer hij het huis gaat schilderen en graait hem onderwijl tussen zijn benen waar het een uitgebluste toestand is.

Dat is ook niet verwonderlijk. Walter loopt vaak te hoesten. Wat later, als hij in de wasstraat flauw gevallen is, wordt hij in het ziekenhuis onderzocht. Hij vindt het zelf onzin dat hij in een ambulance wordt weggevoerd, maar hoort al snel dat hij aan een ongeneeslijke vorm van kanker lijdt. Hij komt thuis, neemt net als Archie Bunker een biertje en antwoordt op de vraag van zijn vrouw Skyler dat hij een goede dag heeft gehad.

Chemie speelt een belangrijke rol in de serie. Dat blijkt al uit de aankondiging. In de namen van de optredende personen zijn symbolen van scheikundige elementen geaccentueerd. In de titel zitten de elementen Broom en Barium verstopt.

De aflevering begint spectaculair. Walter rijdt in een hoog tempo met een grote camper over de stoffige wegen van een natuurpark. De wagen slingert van de ene kant van de weg naar de andere en belandt tenslotte in een greppel. Walter komt eruit in zijn witte onderbroek met daarin een pistool en met een gasmasker op zijn hoofd. Hij hoort in de verte de sirenes van de politiewagens naderen. Hij spreekt een videobericht in voor zijn gezin, waarin hij hen vertelt dat hij van hen houdt en neemt plaats op de weg met het pistool op de komende tegenstander gericht.

Drie weken eerder viert hij zijn vijftigste verjaardag. Hij ontbijt met vegetarische spek, geeft een les waarin hij vertelt dat scheikunde over materie gaat die steeds verandert. Groei en verval zijn kenmerkend voor het leven. Als hij terugkomt van de wasstraat heeft de bijna veertig jarige Skyler een surprise party georganiseerd, waarop ook zijn zwager Hank van de narcoticabrigade aanwezig is.

Niet veel later krijgt ruzie met de baas van de wasstraat en met veel stampij loopt hij de zaak uit. Zijn ergernis over zijn ziekte moet hij toch ergens uiten. Hij zit bij het verwaarloosde zwembad en werpt brandende lucifers in het water. Op zijn verjaardag heeft Hank hem gezegd dat daar veel geld mee te verdienen is. Hij belt Hank of hij met hem mee mag om een drugsproducent op te rollen.

Tijdens de actie ziet hij een oud leerling, Jesse Pinkman, uit een raam van een vriendin klauteren. Hij zoekt contact met hem en samen komen ze overeen om speed te gaan maken (koken). ‘You know the bussiness, I know the chemistry.’ Pinkman moet wel meewerken anders geeft Walter hem aan. De vraag is waar ze dat gaan doen. Het wordt in een camper. Pinkman, die het zelf doet om het geld, vraagt hem naar zijn motief. ‘I am awake,’ zegt Walter cryptisch. Pinkman is verbaasd over de kwaliteit die Walter levert.

Veel humor in deze serie met eigentijdse reggae en pop. Een mooie rol van de zoon die aan een vorm van hersenverlamming lijdt maar zich niet als slachtoffer gedraagt en grappig uit de hoek komt. Pinkman, die rondkijkt in een natuurpark of ze daar veilig zijn, ziet alleen cowhouses. Dat dit nog zo’n vijfendertig uur doorgaat, is een heerlijk vooruitzicht.Voor degenen die de serie nog niet gezien hebben, vanavond weer op Canvas.

1 opmerking:

  1. Een geweldige serie ja, ik heb er van genoten, hij was afgelopen jaar op de VPRO tv...
    Ik kijk al uit naar het vervolg!

    BeantwoordenVerwijderen