Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zondag 13 mei 2012

Arie Storm o.a. over Hitler van A. N. Wilson, Tros Nieuwsshow op Radio 1, 12 mei 2012


Ik was benieuwd hoe Arie Storm, die de Boekenrubriek van de Tros Nieuwsshow verzorgde, zich zou uitlaten over de vier te bespreken boeken. In Het Parool is hij vaak venijnig, maar vandaag had hij blijkbaar een goede vangst, want van een negatief oordeel was geen sprake.

Hitler. Een korte biografie is van de hand van Andrew N.Wilson (1950), die onder andere ook al schreef over The Victorians (2005) over het leven van Jezus (1992). Zijn biografie over Hitler is de zoveelste in de rij, want al zevenhonderd schrijvers zijn hem voorgegaan. De belangrijkste is Ian Kershaw die twee kloeke delen over de Nazi leider schreef.

Storm is blij met het dunne boekje gebleven van zo’n tweehonderd pagina’s, waarin Wilson met weinig woorden een portret van de mens Hilter geeft met aardige anekdotes alsof hij bij je in de woonkamer zit. Storm leest af en toe een fragment voor om zijn beweringen te staven. Een daarvan begint met: ‘Hitler bezat bijna geen enkele vaardigheid.’ Een ander met: ‘De woedeuitbarsting werd ingezet als practisch substituut voor gezond verstand.’ Dus anders dan men gewoonlijk denkt gebruikte Hitler het als een beredeneerd wapen.

Volgens Storm en Wilson was Hitler meer dan een tikkeltje gek. Hij kwam uit een raar milieu, wist zich niet te handhaven in de hogere kringen en stelde altijd de verkeerde vragen. Hij kon beter omgaan met honden dan met vrouwen. Storm zegt dat door de tekst heen te lezen is dat Wilson honden haat.

In een paar streken weet Wilson zijn hoofdpersoon te schilderen en op te roepen. Wilson acht het ook niet onmogelijk dat er een nieuwe Hitler opstaat. vooral omdat politici er tegenwoordig alles aan gelegen is goed over te komen in de publiciteit.

Van dat laatste zag ik vanmorgen nog een voorbeeld. De VVD daalt in de peilingen omdat ze de laatste weken te weinig in het nieuws is geweest. Dat is nou het wezen van onze televisiedemocratie. Zorg dat je in het nieuws bent. Dan blijft je naam hangen en is men bereid om die weer tijdens een enquête of een verkiezing te reproduceren.

Maar ik had het over Arie Storm die naar Hilversum was gekomen om boeken te bespreken.
Hij komt daar nog op als hij Orang oetans drijven niet bespreekt van Stephan ter Borg, dat over de geestelijke gehandicapte broer Ernst gaat. De verzorgers praten over hun pupillen als over Orang Oetans. Het is ontroerend en grappig, zegt Storm. Het medelijden van anderen is verstikkend. Het speelt in Hilversum en geeft een goed beeld van de cultuur in Nederland. De mythe wordt doorgeprikt dat men daar de hele dag door sterren omringd is. Storm vond alleen het plot minder overtuigend.

Jan-Willem Anker bracht al drie dichtbundels uit en komt nu met de, met gevoel voor ironie geschreven, historische roman Een beschaafde man, naar een waar verhaal over een Schotse graaf rond 1800, die de kunstschatten van de Acropolis wil verschepen naar Londen. Hij zag zichzelf als een redder der beschaving maar was een plunderaar.   

Tenslotte Coen Simon die met Wachten op geluk. Een filosofie van verlangen vorige maand de Socrates wisselbeker in de wacht sleepte. Hij weet daarin filosofie en literatuur met elkaar te vermengen, zegt Storm. Hij begint vaak met een problematische situatie waarin hij zelf verkeert en knoopt daar dan een filosoof aan vast. Wetenschap en geloof hoeven elkaar niet uit te sluiten. De mens is niet zijn brein. Storm kent de herinneringen van Simon zoals over popconcerten van Bruce Springsteen.

Hier Wreck on the Highway van Bruce Springsteen door Coen Simon.
 

.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten