Geen kookboek maar een historische verhandeling over koken
In deze laatste uitzending van Brands met Boeken op de
vroege vrijdagavond is Ko Sliggers te gast, die ooit vanuit het eiland Lipari
in Zuid-Italië de gesproken bijdrage Ko kookt
ook leverde aan het programma. Zijn nieuwe boek Koken tussen vulkanen is veel meer dan een kookboek en al in de
prijzen gevallen, net als zijn vorige boek Sus
domenicus, over het varken. Voor dat laatste boek, aanbevolen door Johannes
van Dam, schreef Wim Brands een inleiding, waarin hij zegt dat Ko graag over de
pannen heen kijkt. Brands bevalt dat wel want kookboeken vindt hij oervervelend.
Sliggers is niet alleen kok. Hij is begonnen als grafisch
ontwerper en maakte samen met Anton Beeke ontwerpen voor de ANWB en de PTT. Op
de grafische school deed hij een stage bij een grafisch bedrijf in Weert dat
ook een ontwerpstudio had. De ontwerpers kwamen en gingen zo het hun uitkwam.
Dat leek Sliggers ook wel wat.
Brands zegt dat Sliggers een nomadisch leven leidt.
Sliggers antwoordt dat hij zweeft (dus niet zwerft) in
Milaan, waar hij werkt in opdracht van een bevriende architect aan een Italiaans
paviljoen voor de wereldtentoonstelling in 2015. Volgens Sliggers hebben
Italiaanse ontwerpers weinig lef, zijn ze erg behoudend
Brands begint over Sus
domenicus, dat het hele traject behandelt van een varken tot het op tafel
komt. Het begon ermee dat Sliggers uit Amsterdam wilde. Groningen was een goede
optie want die streek kende hij al. Hij kocht een boerderijtje en nam wat
dieren, waaronder in 2006 een varken om vet te mesten. In Sus domenicus beschrijft hij het proces tutti quanti.
Waarom ging hij koken? vraagt Brands.
Sliggers was teleurgesteld in de ontwerppraktijk waarin hij
niet meer dan een behanger was die ontwerpen van een kleurtje en een lettertype
mocht voorzien. Hij werd kokshulp bij Dudok in Rotterdam en leerde daar de
kneep van het vak. Koken lijkt op ontwerpen, alleen zijn er meer zintuigen bij
betrokken en is de feedback directer. Binnen vierentwintig uur weet men wat
anderen vinden van hetgeen men bedacht heeft.
Koken tussen vulkanen is
een synthese van zijn kookervaringen. Na gewerkt te hebben in Zuid-Frankrijk
ging hij naar Lipari, een eiland ten noordoosten van Sicilie, dat aan het
massatoerisme voorbij gegaan was en waar oude hippies woonden maar ook vissers
die in zo’n vijftig jaar geleden vanaf het vasteland daar naar toe gehaald
waren. Sliggers deed geen moeite zich op Lipari te mengen maar kreeg er gedurende
de drie jaar dat hij er woonde wel een paar vrienden. Twee broers met een gerenommeerd
restaurant namen hem tijdens de zomer aan als kok.
Sicilië lag op het kruispunt van vaarwegen, waardoor
verschillende culturen hun invloeden op het eiland uitoefenden, dus ook de
culinaire. Sliggers praat daar bevlogen over en heeft de ingewonnen informatie over
de Italiaanse keuken die enerzijds stoelt op een traditie met brood en olijven
en anderzijds op een traditie met boter en spek in zijn boek verwerkt, zodanig
dat het water me tijdens het luisteren al in de mond liep. Zo brachten de
Arabieren de suiker in, waar men eerder nog de producten zoette met honing.
Na de zomer moest Sliggers vanwege de crisis het veld ruimen,
waarna hij aan het ontwerpen sloeg. Net als bij koken gaat het bij ontwerpen om
het vinden van een oplossing voor een geschapen probleem.
Gelukkig komt Brands met Boeken in januari 2014 terug, al is
het dan wel op een later tijdstip.
goed luisteren is ook een talent... :(
BeantwoordenVerwijderenAls dat als lof bedoeld is, dan zeer bedankt, Anoniem!
VerwijderenIk vreesde al zoiets, al is mij onduidelijk wat daaraan ten grondslag ligt.
BeantwoordenVerwijderen