Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



zaterdag 14 december 2013

Filmrecensie: Troubled water (2008), Erik Poppe



Vergeving of verzoening?

Jan Thomas Hansen heeft zijn gevangenisstraf er bijna op zitten als hij leest dat een kerk een organist zoekt en daarbij een woning krijgt. Hij krijgt toestemming van de gevangenispastor om te solliciteren naar de baan. Die krijgt hij, al gaat het niet gemakkelijk. Pas als hij zijn talent heeft laten horen, mag hij blijven. Pastor Anne is heel blij met hem. Zij heeft een zoontje, Jens, en is, om haar ouders tegemoet te komen, op zoek naar een vader voor de jongen. Ze spreken in algemene termen over geloof en vergeving. Als vergeving niet mogelijk is, is er altijd nog verzoening mogelijk, zegt Anne. Ze wil wel meer weten, maar Jan Thomas is daar nog niet aan toe.

Tijdens de film is af en toe een flashback te zien van de gebeurtenis die Hansen in de gevangenis deed belanden. Samen met een vriend stal hij Isak, een vierjarig kind in een buggy bij een supermarkt en ging ermee vandoor. De jongens kregen ruzie. Het kind stapte uit de buggy en liep naar de rivier, gleed uit en liep een bloedende hoofdwond op. Hansen liep met het kind de rivier in.

Ondergronds broeit het. De oorzaak van de gevangenisstraf is nog altijd niet opgelost. In de rechtbank werd daarover gesteggeld tussen jan en de blonde Agnes, de moeder van Isak. Jan noemt zichzelf inmiddels bij zijn tweede naam Thomas om problemen te voorkomen. Hij staat voor een gebroken spiegel in de oude woning en zegt: ‘Ik speel hier, Thomas Hansen.’Hij ziet in de blonde Jens een overeenkomst met Isak. Agnes heeft in de gaten dat hij vrijgekomen is. Ze is juf en gaat met haar klas naar de kerk waar ze hem Bridge over troubled water hoort spelen. Ze stalkt hem. Ze waarschuwt Anne in de supermarkt om uit te kijken voor hem.

Het verhaal wordt van twee kanten verteld, met een zijweg rond een mogelijke verhuizing naar Denemarken van het gezin van Agnes vanwege een baan van haar man, maar dat buiten beschouwing gelaten. Eerst van de kant van de organist, later vanuit het perspectief van de moeder. Jan Thomas vindt dat hij zich niet hoeft te verontschuldigen. Hij heeft geboet in de gevangenis en daarmee basta.

Het tweede perspectief is niet zo interessant. Het is meer een invuloefening omdat de kijker al weet wat er komen gaat. Op het eind ontvoert de moeder Jens, die door Jan van school wordt opgehaald. Haar man wil hem terugbrengen, maar Agnes sleurt hem de auto in. Jan die wanhopig naar de jongen op zoek is, ziet haar en dringt zich in de auto. Agnes rijdt naar de plek waar haar zoontje is omgekomen. Daar onthult Jan de werkelijke toedracht.

Het is helaas allemaal gekunsteld, zoals ook de onderwaterscènes, want het begin was sterk. De vechtpartij in de gevangeniskeuken waarbij Jan aan zijn hand gewond werd die in het gips werd gezet en dat hij er vervolgens weer af haalde op het moment van solliciteren. Achter het orgel haalde hij het er weer af en spalkte zijn vingers met tape. De sfeer wordt door de orgelmuziek versterkt en de belichting is fraai.   

Ook de rollen zijn mooi, vooral die van Jan die een geheim met zich mee draagt en ook van pastor Anne, hoewel het nogal onwaarschijnlijk is dat zij tot het eind niet wist wie Jan was.

Troubled water is ook bekend als DeUsynlige, hetgeen De onzichtbaren betekent. Hier de trailer.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten