Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



vrijdag 20 december 2013

Lucia Rijker, een bokser en een boeddhist (2007), documentaire van George Schouten





Levensecht portret van een wereldkampioen boksen

De documentaire van George Schouten begint heel symbolisch met de lange weg die Lucia Rijker te gaan had of heeft. De weg zou kunnen slaan op de stappen die uiteindelijk leiden tot het wereldkampioenschap boksen in 1997 en 2003, maar ook op de weg door het leven die de half Surinaamse voormalig wereldkampioen te gaan heeft. De laatste weg is moeilijker gaanbaar dan de doelgerichte training, maar met een spirituele leefwijze komt Rijker een heel eind. In 2010 maakte George Schouten de documentaire Lucia Rijker: een nieuw leven, die ik hierna bespreek.

Lucia Rijker, een bokser en een boeddhist begint in het voorjaar van 2004 in Amsterdam. Ze vertelt dat ze haar bokscarrière wil afronden met een gevecht in de Arena. Haar vriend Ernst van Gelder noemt haar een lonely warrior en praat met haar over deelname aan een ochtendprogramma op televisie, wel belangrijk als ze zichzelf in beeld wil brengen. We zien Rijker terwijl ze zich laat behandelen met acupuntuur. De westerse geneeswijze is haar een gruwel. Ze ging chanten om haar boosheid te overkomen en de druk op haar te verminderen. Haar sportcarrière heeft de nodige nadelen gehad in haar maatschappelijk leven. Omdat ze altijd moest trainen en rusten was het moeilijk contacten te onderhouden.

Een dag voor het gevecht in de Arena houdt ze een, met veel Engelse woorden doorspekte, persconferentie waarin ze vertelt dat ze in Los Angeles bezig was met een mogelijke rol in Million dollar baby, geregisseerd door Clint Eastwood. Vervolgens gaat ze op bezoek bij haar moeder in een verpleeghuis. Ze was aan het werk in San Francisco toen haar moeder een hersenbloeding kreeg en zij het gevoel had dat ze meteen naar huis moest gaan. Ze reed naar haar woning in Los Angeles, terwijl het de bedoeling was dat ze naar Nederland zou gaan, waar haar moeder zestien uur in haar huis op de grond lag. Omdat haar vader ook overleden was, had Rijker het gevoel dat ze er opeens alleen voor stond.

Op de dag van het gevecht vertelt haar natuurgeneeskundige arts, Jan Hoogers, over zijn visie, dat ziel en lichaam op elkaar afgestemd moeten zijn. In de documentaire komen, behalve Van Gelder en Hoogers, ook anderen voor die met haar werkten. Fysiotherapeut André van Commenee acht de details belangrijk, trainer Romeo Kensmill vindt dat Rijker zich tegenwoordig beter kan ontspannen en meer geconcentreerd is. Na het gevecht dat ze gemakkelijk wint, bedankt ze haar helpers en gaat ze naar haar moeder om haar de medicijnen in vanillevla toe te dienen. Ze vertelt dat hun band gegroeid is sinds haar moeder niet meer kan praten.

Ze heeft een uitnodiging gekregen van Eastwood om te komen praten over de rol, maar wil dat alleen doen als ze de vlucht vergoed krijgt. Ze krijgt de rol, hoewel Eastwood een Oost Duitse bokser op het oog had. Rijker zegt dat hij met haar een bonus in huis haalde want ze weet ook een en ander over choreografie. Personen die haar haar geweldadige rol kwalijk namen, moeten bedenken dat ze daarmee haar boek over het boeddhisme kon uitgeven. Soms moet je iets slechts doen om iets goeds te bereiken, zegt ze. Vriendin Lucille kreeg kippenvel toen de film voor een Oscar genomineerd werd. Rijker kreeg veel media-aandacht hetgeen resulteerde in een aanbod om voor een miljoen dollar tegen de Amerikaanse Christy Martin te boksen. Martin provoceerde Rijker tijdens de persconferentie, maar die ging daar niet op in. Na een meningsverschil met haar trainer, die wilde dat ze ook met tegenzin moest trainen, liep ze een gescheurde allichespees op die aan alle boksillusies een eind maakte.

Een jaar later lukt ook een gevecht tegen de dochter van Mohammed Ali niet. Het team denkt dat Rijker te sterk voor haar is. Rijker vraagt zich af of ze moeder moet worden, lerares of beide. Ze bezoekt de sportschool, waar ze ooit op veertien jarige leeftijd door haar broer Harold geïntroduceerd werd en waar meteen haar talent voor kickboksen bleek. De ruimte is nog steeds onveranderd. Het ruikt er naar zweet. Rijker herinnert zich haar zware opofferingen en is blij dat ze die periode achter de rug heeft. Ze hoeft die erkenning niet meer.

Ze reist in januari 2007 door Suriname om haar wortels te leren kennen. Genen zijn belangrijk om te weten wie je bent, zegt ze. Ze bepalen waar je naar toe gaat. Ze herinnert zich dat ze boos was toen haar ouders scheidden en dat uitte met kickboksen. Tijdens een schoolbezoek vraagt een leerlinge of boksen niet ongezond is voor het lichaam. Rijker beaamt dat maar zegt dat het haar wel vooruit heeft gebracht. Ze benadrukt dat iedereen een talent heeft, ook al weet men dat zelf nog niet. Achteraf vindt ze het een voorrecht dat ze haar weg in het leven zelf moest uitstippelen. Hoe moeilijker de omstandigheden, hoe mooier de mens wordt. Tijdens een bezoek aan een boksschool zegt ze dat ze nog geen trouwplannen heeft. Ze zou wel een diepgaande relatie willen.  

Aan het eind blijft een beeld over van een sterke, meevoelende vrouw. Ik ben benieuwd hoe het met haar verder gaat. Hier de trailer van Lucia en het gevecht om liefde, een serie die ze in 2009 samen met George Schouten maakte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten