Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.vrijdag 16 september 2016

G-spotting: a story of pleasure and promise (2011), documentaire van Segolène Hanotaux


Het mysterie van de vrouwelijke liefdesplek ontsluierd

Filmmaakster Segolène Hanotaux maakte een zoektocht naar het omstreden gebied van de G spot. Ze ondervraagt daarbij verschillende wetenschappers maar ze begint met vrouwen die het genot van dit elektriserende plekje kennen en daar lyrisch over vertellen.

Hanotaux spreekt vervolgens met de Amerikaanse seksuologe Beverly Whipple die in 1982 een boek over het onderwerp schreef. Eerder al in de jaren vijftig had de Duitser Gräfenberg over de G spot gepubliceerd maar zijn boodschap werd genegeerd. De publicatie van Whipple veroorzaakte veel ophef. Vrouwen vreesden dat ze iets misten en mannen zagen de in de G spot een gevaar voor de gemeenschap tussen man en vrouw. Men greep terug op Freud die het clitoraal orgasme als onvolwassen had beschouwd.

Shere Hite deed in diezelfde tijd onderzoek naar de vrouwelijke seksualiteit en concludeerde dat tweederde van alle vrouwen geen orgasme kreeg tijdens de gemeenschap. Het was een teken aan de wand voor de man, die in zijn rol werd aangetast.

De Zwitserse seksuologe Andrea Burri onderzocht een- en twee eiïge tweelingen maar kon in de genetica geen bewijs vinden voor de G spot. In Frankrijk was men het niet met haar eens. Door middel van echografisch onderzoek ontdekte men dat de G spot verbonden was met de clitoris. De laatste was slechts een klein uitwendig deel van een veel groter inwendig orgaan, dat gestimuleerd kon worden door er met de vinger tegenaan te drukken. De Romeinse gynaecoloog Jannini wijt de moeite om de G-spot te vinden aan de grootte ervan die bij vrouwen zeer kan verschillen.

Vervolgens gaat Hanotaux in op het ejaculeren van de vrouw, dat volgens Whipple ook al eerder bekend was. De vrouwelijke prostaat werd namelijk al in de negentiende eeuw in medische boeken getekend. Gynaecoloog Cabello ontdekte dat het bij alle vrouwen voorkomt, alleen is de mate waarin heel wisselend.  De lesbische Shannon Bell uit York geeft cursussen om vrouwen te leren ejaculeren en doet dat zelf openlijk voor. Ze vindt het overigens niet erg als een vrouw daar niet toe in staat is. Een orgasme is ook prima, zegt ze.

De Amerikaanse plastisch chirurg Matlock verricht ingrepen om de G spot te vergroten. Dat gaat nogal  simpel met een injectie in het collageen en kost 1850 dollar. Hanotaux spreek een vrouw die de ingreep ondergaat, alleen maar omdat ze nog meer genot zoekt. Hanotaux relativeert dit soort hedonisme vanuit het idee dat de relatie van toegevoegde waarde is.

Tenslotte zien we ook nog iets van een gedachtenorgasme dat via een MRI scan zichtbaar is. De oude mevrouw Whipple die zich inmiddels in neurofysiologische richting ontwikkeld heeft, bekijkt de beelden van de hersenen van een jonge vrouw die in haar hoofd een orgasme opwekt. Een deel van de cortex licht op net als bij een fysiek orgasme.

Hier meer informatie op de site van Idfa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten