Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



dinsdag 6 januari 2015

Het leven begint bij 18 (2013), documentaire van Marlou van den Berge



Het lot van een jonge vrouw die veel wil en weinig kan

Het lot van de machtelozen gaat Marlou van den Berge aan. In Het leven begint bij 18 portretteert ze de licht verstandelijke Hyba in de periode dat ze achttien jaar oud wordt en daarmee formele zelfstandigheid bereikt. Marlou denkt actief mee in de documentaire.

Hyba woont, op het moment dat ze bijna achttien jaar oud is, in Groot Emaus, een instelling voor licht verstandelijk gehandicapten, maar ze is vaak de hort op tot bezorgdheid van haar groepsleider Peter, die het erg goed met haar voor heeft (zie foto). Hij zegt tegen Marlou dat hij de politie moet inschakelen als ze wegblijft. Op de verjaardag van Hyba belt hij haar moeder om haar te feliciteren met haar dochter, maar moederlief weet ook niet waar haar dochter uithangt. Peter informeert in de leefgroep en hoort dat ze mogelijk bij vriendje Kevin is. Facebook en Twitter hebben hun voordelen bij het localiseren van personen.

Marlou rijdt naar Utrecht en heeft een ontmoeting met Hyba op het Centraal Station. Ze voelt zich niet echt jarig, is blij dat de ondertoezichtstelling afgelopen is, maar wil nog wel terug naar Groot Emaus om haar behandeling af te maken. Volgens Peter heeft Hyba onvoldoende zicht op gevaren zoals van loverboys of pooiers. Hij maakt zich er zorgen over dat ze geen anticonceptie heeft. 

Hyba duikt op bij een vriendin die ook op Groot Emaus heeft gezeten maar daar is weggelopen. Ze vertelt Marlou over de huisbaas die woonruimte en werk voor haar gaat regelen. Ze wil niet terug naar de instelling of haar moeder die altijd zeurt. Peter praat met haar over anticonceptie in de vorm van een spiraaltje. Als Hyba wil kan hij een afspraak daarvoor regelen.

Twee dagen later belt Kevin dat Hyba vast zit vanwege cokegebruik in een hoerenpand. Peter is niet te beroerd om de zorg voor haar weer op zich te nemen, maar die kans krijgt hij niet. Een week later werd Hyba opgepakt voor winkeldiefstal. Ze regelt zelf begeleiding door een hulpverleningsbureau in Rotterdam met als doel een veilige woonsituatie en zelfstandig functioneren.

Peter is gerustgesteld dat Hyba in ieder geval opgevangen wordt, maar lang duurt dat niet. Hyba wordt weggestuurd door het bureau omdat ze zich niet aan de afspraken hield. De hulpverleners vertellen Marlou dat Hyba veel wil maar weinig kan. Ze echoot frasen die ze jarenlang in therapie gehoord heeft, maar heeft weinig van zichzelf. Zelf is Hyba wanhopig. Ze gaat terug naar het bureau omdat het een chaos in haar hoofd is en ze het raam uit wilde springen. De hulpverlener van het bureau wil haar een nieuwe simkaart geven zodat allerlei mannen haar niet langer kunnen lastig vallen. Hij geeft haar een knuffel omdat ze daarom vraagt.

Een maand later belt Hyba naar Peter dat ze verloofd is met een jongen die op school zit en bij zijn moeder woont. Zelf woont ze daarom ook weer bij haar moeder, zegt ze tegen Marlou. Als Peter haar belt hoort hij dat ze nog steeds wanhopig is. Hij zegt dat ze moeilijk zonder hulp kan en dat moet accepteren. Hij biedt opnieuw opvang in Groot Emaus aan. Hyba twijfelt. Ze is negentien jaar oud, verloofd en zwanger. Misschien kan Marlou nog eens een vervolg maken.

Een jaar later maakte Marlou De brief van de burgemeester, waarin ze met bewoners van de Middenweg in Finsterwolde spreekt over de verloedering van de straat en het initiatief van de burgemeester om samen om tafel te gaan zitten.

Hier de trailer, hier mijn bespreking van De brief van de burgemeester.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten