Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



dinsdag 13 januari 2015

Filmrecensie: Million dollar baby (2004), Clint Eastwood



Boeiende relatie tussen een bevlogen vrouwelijke bokser en een coach met schuldgevoelens

Volgens de presentatrice van de Belgische staatsomroep worden er in Million dollar baby harde klappen uitgedeeld, maar is de film ook boeiend voor mensen die niet van geboks houden. De verhouding tussen bokscoach Frankie Dunn en de standvastige Maggie Fitzgerald is inderdaad boeiend om mee te maken, al zit enige voorspelbaarheid daarin wel opgesloten.

De 31 jarige Maggie is de staat Missouri ontvlucht om in Los Angeles haar geluk te beproeven als bokser. In de boksschool van Frankie en zijn compagnon Eddie Scrap is ze aanvankelijk niet gewenst. Frankie neemt geen vrouwen aan. Eddie heeft echter medelijden met Maggie, geeft haar aanwijzingen en leent haar de boksbal van Frankie. Frankie wil die aanvankelijk terughebben, maar bedenkt zich als Maggie aandringt om les van hem te krijgen. Hij wil haar leren boksen tot ze zo goed is dat hij haar aan een manager kan overdragen. Volgt een lange weg door de beginselen van het boksen, waar Maggie aanleg voor blijkt te hebben.

Frankie is geen winner. Boksers lopen bij hem weg omdat hij hen niet tot het uiterste laat gaan. De zwarte talentvolle Willie neemt daarom zijn toevlucht tot manager Mickey Mack. Tussendoor zien we Frankie in gesprek met een priester. Hij is diep gelovig en bidt voor zijn dochter Kathy, die hij regelmatig schrijft, maar van wie hij de brieven ongelezen weer retour krijgt. Daarnaast verdiept hij zich in Gaelic. Hij leest gedichten van Yeats.

Als Maggie aandringt op een wedstrijd waarin ze zich kan meten, doet Frankie haar over aan manager Sally die echter een dubbele agenda heeft. Frankie neemt het over en laat haar niet meer los. Als Maggie met een gebroken neus in het ziekenhuis ligt, leest hij haar Yeats voor.
Maggie koopt van het verdiende geld een huis voor haar familie in Missouri, maar haar moeder is daar niet eens blij mee. Zij ziet liever dat Maggie trouwt. Op de terugweg vertelt Maggie aan Frankie, die mee was, over haar geliefde vader en hun hond Axel die hij doodschoot in het bos toen hij verlamd raakte.  

Voor de wedstrijd tegen een Britse kampioene Billy the Bear (een rolletje voor Lucia Rijker, die in de documentaire van George Schouten hierover vertelt) in Las Vegas schenkt Frankie Maggie een groene zijden jas met het opschrift Mo Cuishie. Pas op het eind van de film vertelt hij haar wat de betekenis daarvan is. Billy the Bear slaat Maggie op ongeoorloofde wijze het ziekenhuis in. Ze blijkt verlamd. Frankie verzorgt haar doorligwonden en regelt op het moment dat ze stabiel is een revalidatiecentrum. Schuldgevoelens over eerdere ongelukken maken dat hij zich terugtrekt uit de bokssport. De priester zegt dat hij zichzelf niet kan vergeven. 

Het verhaal wordt begeleid door de voice over van Eddie (Morgan Freeman). Zijn sonore commentaar op de bokssport en de ontwikkeling van zijn compagnon Frankie, die eerder diens verzorger was, is heel sfeervol. Dat commentaar is daarenboven niet voor niets. Op het eind wordt de bedoeling duidelijk die hij daarmee heeft.

Million dollar baby is een drama met een sterke ontwikkeling en een sentiment dat nog net door de beugel kan. Mooie rollen van Clint Eastwood die op het eind heel verweerde trekken in zijn gezicht heeft en van Hilary Swank, die trouw en fanatiek is en van geen ophouden weet. Zelfs verlamd in het ziekenhuis wijt ze haar falen nog aan het feit dat ze zich, zoals Frankie haar vaak zei, niet goed beschermde. 

Hier de trailer, hier mijn verslag van de documentaire Lucia Rijker, een bokser en een boeddhist (2007).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten