Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



zaterdag 10 maart 2012

Vlad’s army, Unreported World, documentaire van James Jones en Peter Oborne


Corrupte regering en haar handlangers.

Deze Channel 4 serie gaat dit keer over de Russische jeugdbeweging Nasji, die ook in de, nog heftiger en op dit blog besproken, documentaire Poetins kus het onderwerp was. Ook dit keer komt er weer een Masja in naar voren als leidster, maar de Masja in deze reportage is geen afvallige als Masja Drokova. Onder andere dankzij de praktijken van deze jeugdbeweging zit Poetin stevig in het zadel. Het vergroten van de persoonscultus van Poetin en het intimideren van tegenstanders zijn volgens critici de doelen van de organisatie. 

Verslaggever Peter Oborne volgt een actie van Nasji waarbij ze voor de Amerikaanse ambassade in Moskou het trottoir volkalken met anti-Amerikaanse leuzen. De politie, die erop af komt, wordt afgeblaft en omsingeld. Men is bang voor de jeugdbeweging die banden heeft met de regering.

Masja Kislitsina (28), die de commisaris wordt genoemd, zegt dat de politie hun actie steunt. Ze is dochter van een alleenstaande moeder en groeide op in armoe. Door Poetin kregen ze welvaart, zegt ze. Hij is haar grote man en niet alleen van haar. In de bus zingt men een lied over ‘eentje zoals Poetin’, die buitengewone gaven zou hebben, waarover we later meer horen.

De bus is op weg naar een buitenwijk waar garages staan van arme lieden die daarin kleine bedrijfjes hebben. Op 9 februari j.l berichtte Trouw over een grote garage-oorlog in St. Petersburg maar dit gaat over Moskou. Nasji noemt de garagehouders asociaal. Er moet daar een nationaal park komen. Een man zegt dat hij al dertig jaar een bedrijf in een garage heeft en sinds kort geïntimideerd wordt door een ambtenaar die wil dat ze duizend roebel per maand gaan betalen. Masja weet daar niet van, zegt ze. Ze heeft geen medelijden. Ze loopt dreigend rond, heeft zelfs een arrestatiebevoegdheid.        

Masja nodigt de cameraploeg uit in het luxe hoofdkwartier, dat werd gefinancieerd door de staat en zakenrelaties van Poetin. Ze studeerde public-relations aan de universiteit. Andere leden studeren nog. Er zijn afdelingen in het hele land, waarop men clips vertoont op Youtube van acties zoals die tegen de Amerikaanse ambassade. Masja zegt op de vergadering dat zwarte verf beter was geweest vanwege de huidskleur van de president. Racisme is haar niet vreemd. Dimitri vertelt over het stalken van oppositieleider Nemtsov. Victoria en Oksana (beiden 21) tonen lievelingsfoto’s van Poetin waarbij hij antieke vazen opduikt. Een regeringswoordvoerder laat weten dat de vondst in scene is gezet, maar dat is niet besteed aan zijn fans. Poetin wordt gezien als een sterke man met mystieke krachten.

De woordvoerder bagatelliseert de activeiten van de jongeren, maar anderen kennen de sinistere kant zoals de kritische journalist Oleg Kasjin die mishandeld werd met een boksbeugel en drie dagen in coma lag. We zien beelden, gemaakt door een beveiligingscamera, die ook in Poetins kus vertoond werden. Masja zegt over het feit dat men in de jeugdbeweging goedkeurend over de molestatie sprak, dat de beschuldigingen niet bewezen zijn.

Masja voert dit keer actie in de bossen waar milieuactivisten zich verzetten tegen de komst van een snelweg. Onder het mom dat ze zwerfvuil opruimen,  zoekt Nasji de confrontatie. De milieuactivisten verwijten hen dat ze gebruikt worden door de regering. Masja zegt dat niemand hen stuurt.

We zien Poetin tijdens het lanceren van de laatste verkiezingscampagne. De FSB, de opvolger van de KGB, zit in hetzelfde gebouw als Nasji en is ook op de hand van Poetin. Een groep vrouwen klaagt erover dat hun mannen, allen zakenlieden, door de FSB zijn gearresteerd. Een van hen is Olga Romanova. Haar man werd voor acht jaar veroordeeld wegens fraude en zit al drie jaar vast in Siberië. Haar hoger beroep wordt afgewezen. Olga is aan het eind van haar Latijn. Oborne heeft met haar te doen (zie foto). Tijdens een straatprotest tegen de willekeur van de FSB grijpt de oproerpolitie in. Olga hoort de andere dag dat haar zaak herzien is, dat haar man onschuldig is en vrijkomt.

Hier meer over de uitzending.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten