Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zaterdag 24 maart 2012

Born in the USSR (2012), documentaire van Sergei Miroshnickenko


De Russische variant van 7Up.

De opzienbaende Britse documentaire van Michael Apted die elke zeven jaar een groep Britse personen volgt vanaf hun zevende jaar en inmiddels alweer richting 56 Up gaat, kreeg navolging in Rusland. De personen die hier gevolgd worden, werden geboren in 1984 en maakten allen de ondergang van de Sovjet-Unie aan de lijve mee. Als kind zagen ze de Oktoberparades, waarmee op het Rode Plein de communistische revolutie gevierd werd. Hun geloof in Lenin en de revolutie was heilig, zoals ook de foto laat zien, maar op zevenjarige leeftijd lag vadertje staat, die het leven van wieg tot graf verzorgde, toch op sterven.

De kleine Anton, die inmiddels voor de Russische versie van het Amerikaanse Men’s Health werkt, voorspelde het op zevenjarige leeftijd al: er was een strijd aan de gang om de macht, zei hij. In december 1991 trad Gorbatsjov af en werd de Sovjet-Unie ontmanteld. Als Anton in 1998 veertien jaar is, heeft hij het idee dat ze uit een vicieuze cirkel zijn gekomen. Jeltsin regeert in Rusland, maar een jaar later geeft hij het stokje over aan Poetin. Door een economische opleving maakt Rusland een periode van grote welvaart mee. Als 21-jarige ging Anton uit huis, trouwde en verdiepte hij zich in de digitale wereld. Inmiddels is hij tweede man bij Men’s Health en heeft hij een zoon. Hij is tevreden over zijn persoonlijke leven, maar minder over de maatschappij. Men liegt tegen de burgers. De buitenkant van het systeem oogt misschien aardig, maar de binnenkant is verrot.

Miroshickenko legt, net als Apted, personen vast van alle rangen en standen. Dima is een sportieve man, die later naar Duitsland vertrok om daar te trouwen. Het huwelijk werd geen succes. Hij is inmiddels terug in Rusland en werkt als machinist op de metro.
De scheiding met zijn zoon doet hem pijn. Asja deed zich op zevenjarige leeftijd voor als astrologe, maar ging later met de verkeerde mensen om. Zij heeft inmiddels een dochter, die een houvast voor haar is. Rita is na de moord op haar man door een stel jongeren een alleenstaande Siberische moeder met een dochtertje dat vaak bij haar ouders is.
Almaz komt uit een arme familie in Kirgizië. Als veertienjarige wilde hij met een handeltje zijn gezin onderhouden. Zeven jaar later had hij zelf een gezin. Inmiddels werkt hij op een goederenmarkt in Novosibirsk. Zijn landgenote Nastja woont, na een huwelijk met een café-eigenaar die bedreigd werd, als bannelinge in Zuid-Rusland. Broer Ljonja en zus Zannah zijn vanwege intimidatie met hun ouders naar Israël verhuisd en daar in het leger gegaan. Daarna maakte Zannah een moeilijke tijd door. Zij is met een Israëlier getrouwd. Ljonja woont inmiddels in Argentinië en vraagt zich af of hij nog een vrouw vindt. Hij zegt dat iedere generatie egoïstischer wordt.

Af en toe breekt Miroshickenko met een kort commentaar in. Zo zegt hij dat Ljonja en Zannah inmiddels zonder angst leven. De uitspraak is aanleiding om weer even bij anderen langs te gaan om te vragen hoe het zit met hun angsten, tevredenheid of gemiste kansen.

Door beelden te tonen uit vorige uitzendingen ontstaat een fascinerend beeld van de ontwikkeling. Veel zevenjarigen zijn bijna sprookjesachtig in hun verschijning. In hun uitspraken hoor je de invloed van de omgeving terug. Amerika is volgens Anton een mooi land waar men het nog beter heeft dan de mensen in Rusland, maar wij gaan hun inhalen. Ook over God wordt hen gevraagd. Het is niet verwonderlijk dat velen niet in hem geloven of een animistisch standpunt aanhangen. God is het water, zegt Rita. Vooral de beelden van Andrej in het weeshuis vertederen. Het is dan ook niet voor niets dat hij later door Amerikanen, die de uitzending zagen, geadopteerd is. Dat laatste heeft zo veel in werking gezet dat Andrej dit keer bekendmaakte dat hij niet meer aan het programma wilde meedoen.

Tenslotte zien we Anton in Stonehenge. Een mooie lokatie om na te denken over de vraag wat de toekomst gaat brengen. Met nieuwsgierigheid kijk ik uit naar 35 Up.

Hier de trailer van 21 Up, die zeven jaar geleden gemaakt werd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten