Ik heb de beelden eerder gezien
van mannen in pakken, een glas in de hand.
Laat de champagne maar knallen
wij grijpen het geld in dit land.
De koers schiet als een vuurpijl omhoog
in tijden van armoe, wat kan het hem schelen.
Mr. Ziggo gaat zijn eigen gang:
een beursgang over de ruggen van velen.
Dupe zijn heel wat abonnees
die geen verbinding kunnen krijgen.
Bij de helpdesk lang moeten wachten
terwijl ze de geldwolf horen hijgen.
Televisiekijkers zijn toch al lieden
die zich graag laten verstrooien
met beelden van geluk, kunstig gemonteerd
door jongens die niet werken voor fooien.
Kom Diederik, het is oorlog
en wij zijn met zo velen.
Niets weerhoudt ons om bij wet
de inkomsten eerlijk te verdelen.
aangepast op 3 april 2012 om 9:16 uur.
De geschiedenis herhaalt zich voortdurend op alle plekken in onze maatschappij. Men (ze zijn altijd onzichtbaar) blaast zich op tot overnamegigant met een fantasienaam en incorporeert de kleinere maatschappijen, instellingen, scholen, fabrieken. Vervolgens eigent men zich een groter salaris toe, want veel meer verwantoordelijkheden toch? Daarna gaat men naar de beurs en vervolgens moeten de aandeelhouders zoet gehouden worden. "Dus" moet men wel snijden in de kosten, efficiënter gaan werken, goedkopere inhoud aanbieden, mensen ontslaan, productieverhogen. De klanten vergeet men het liefst, want die zijn lastig. Die willen veel te veel, voor te weinig geld. En men moet meer, want de aandeelhouders, de bestuurders, de CEO's (whatever they may do) moeten uitbetaald worden. Dus de service wordt nog minder, de geleverde waar nog schraler. Totdat alles uitgemolken is en de opgeblazen overnamegigant de deelorganisaties in de uitverkoop zet om de laatste centen er nog uit te persen. Na hen de zondvloed immers?
BeantwoordenVerwijderenIk heb weinig fiducie in de wetgeving. Het grote geld is blijkbaar veel te aantrekkelijk om als onrecht te helen en de mazen in diezelfde wet blijken altijd veel groter dan iedereen dacht.
Vandaag een artikel in Trouw over de 1% van de bevolking die een crisis veroorzaakt door hebzucht. Daar is onderzoek naar gedaan door Rajan, voormalig econoom van het IMF en nu verbonden aan de Universiteit van Chigago. Net als in de jaren dertig verdiende de toplaag van 1% voor de laatste crisis een kwart van het totale inkomen. Inkomensonderzoeker Saez ontdekte dat die toplaag tussen 2007 en 2009 inleverde maar inmiddels zijn de verschillen weer gegroeid. Occupy!
Verwijderen