Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



woensdag 22 februari 2012

Zeg nooit nooit, Argentinië na het bankroet, Tegenlicht 20 februari 2012


Adviezen voor crisistijd.

Tien jaar geleden bevond Argentinië zich op het dieptepunt van een economische crisis. Tegenlicht ging terug naar personen die men toen aan het woord liet en geeft hun aanbevelingen door over wat ons in Europa te doen staat.

Buenos Aires, december 2011. De inauguratie van Cristina Kirchner. Zij vertelt dat het goed gaat, dat Argentinië een industriële groei heeft te vergelijken met China.

Ondernemer Carlos Wagener is van Nederlandse afkomst. Hij vertelt dat het ministerie spaartegoeden bevroor. Buitenlandse valuta werden tegen een denkbeeldige koers in pesos omgezet. Hij raadt mensen aan hun spaargeld tijdig in een kluis te bewaren of op en buitenlandse bank te zetten. Hij had zelf veel geld en investeerde dat in verliesgevende bedrijven, die hij saneerde en weer doorverkocht. Hij ziet de crisis als kans en zegt dat het belangrijk is op de eigen intuïtie te vertrouwen. Papieren vertrouwt hij niet meer, omdat Europa en Amerika bezwijken onder de schulden. Hij investeert daarom in goederen.

Roman Gomez werkte in de grafische industrie maar begon als papier inzamelaar en snuffelt nog steeds in vuilniszakken. Zijn kinderen gaan naar een privéschool. Hij wil niet dat ze later het criminele pad opgaan. Veel mensen gingen naar Italië of Spanje en willen nu weer terug.

Politieagent Alejandro Pinto vertelt dat men in 2001 plundering vreesde en de winkels dicht hield. De overheid is in crisistijd niet bij machte de veiligheid te waarborgen. Er zijn vaak berovingen met steek of vuurwapens. Hij neemt ons mee naar een wijk waaruit de hogere middenklasse verdwenen is. Overal hangen tralies voor de ramen. Het lijkt wel een dierentuin. Bij donker komt niemand meer naar buiten.

Daniël Epstein was een werkloos architect en inmiddels kunstenaar. Zijn dochter Natalia weet nog van de staat van beleg. Iedereen moest binnen blijven, maar men ging toch de straat op en sloeg op pannen. Ze vond de spontane volksopstand indrukwekkend. In 2001 probeerde
Daniël bijlessen te ruilen voor voedsel. Schakels van een gouden ketting waren een goed ruilmiddel. De crédito was een nieuw ontwikkeld ruilmiddel. Hij vond dat hij als man het inkomen moest verdienen en voelde het als een nederlaag dat hij dat niet kon. Samen met Natalia maakt hij schilderijtjes die ze op het strand verkopen.Vraag je af hoe belangrijk materiële welvaart is voor je geluk, zegt Daniël en bedenk wat je zelf in eigen beheer kunt verkopen. Hij komt aan het eind met de mooie uitspraak dat de crisis over is als je eraan gewend bent. 

Guido Garzon, zoon van psychologe Diana, is een vermaard acteur geworden. Zijn moeder bood therapie aan aan kwetsbare mensen. Ze zag veel psychosomatische klachten, huid-, ademhalings-, hart-, slik- en slaapproblemen. Het gebrek aan perspectief maakte mensen ziek. Guido heeft geleerd al vroeg voor zichzelf te zorgen.

Marktbaas Jorge Castilla beheert een grote zwarte markt in een buitenwijk van Buenos Aires, die de hele nacht open is waarop producten van thuiswerkers verhandeld worden. Hij denkt dat Europa hetzelfde gaat overkomen als Argentinië tien jaar geleden. De euro is te duur, daarom gaan bedrijven failliet. Het is een simpel gegeven.

Tegenlicht probeert euro’s om te ruilen bij geldwisselaar Manuel Villalba. Die zegt dat de euro zwaar in waarde gedaald is. Omdat de dollar niet gedaald is raadt hij aan om dollars te kopen en naar Argentinië te komen. 

Hier alle tips op een rijtje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten