Vice-fractievoorzitter Mariëtte Hamer gaat onder toeziend
oog van Peter van Ingen in gesprek met twee jonge leden van de PvdA: Diana van
Loenen van de deelraad Amsterdam Oost en Michiel Emmelkamp van de Linkse
Vernieuwing. Aanleiding is het interview dat Job Cohen en Hans Spekman
afgelopen week in Trouw gaven over een linksere koers van de partij. Dat
interview werd hen door verschillende fractieleden niet in dank afgenomen en
daar werd in de fractie vervolgens druk over gesproken. Hoe je elkaar bezig
kunt houden!
Inmiddels mag Mariëtte Hamer, die ook alweer heel wat jaren meeloopt in de partij, haar zegje komen doen. Van Ingen moet haar wel vaak bij de les houden. Ze mag niet teveel uitweiden over van alles en nog wat. Dat ik haar in het vervolg aanspreek met de achternaam en de anderen met de voornaam is niet vervelend bedoeld.
Inmiddels mag Mariëtte Hamer, die ook alweer heel wat jaren meeloopt in de partij, haar zegje komen doen. Van Ingen moet haar wel vaak bij de les houden. Ze mag niet teveel uitweiden over van alles en nog wat. Dat ik haar in het vervolg aanspreek met de achternaam en de anderen met de voornaam is niet vervelend bedoeld.
Hamer zegt dat ze al discussies voert over de wortels van de partij sinds ze er lid van is. Dat heb je met een partij van de toekomst, zegt ze en ze meent het serieus.
Michiel is blij met het interview omdat er
eindelijk inhoudelijk iets geboden wordt dat grip geeft. Een alternatief voor
de oplossing van de crisis. Men komt terug van de privatisering in de zorg en
wil de greep van de arbeid in de bedrijven vergroten.
Diana is het eens met Michiel, als dat niet
betekent dat de PvdA daarmee tegen de SP gaat aanschurken. Men moet bereid zijn
om hervormingen door te voeren.
Hamer erkent het belang om mensen zekerheid te bieden.
Steeds weer spreekt ze daarover in algemene termen die weinig zeggen. Ik ben
waarschijnlijk ontevreden dat de PvdA zo lang stil gebleven is.
Diana zegt dat de arbeidsmarkt anders in elkaar zit dan
vroeger. Ze heeft al haar derde baan. De belangen van haar leeftijdsgenoten
moeten worden meegewogen. Dat kan ook, zegt ze er zelf bij, in een brede
volkspartij. Daarin worden niet alleen gevestigde belangen verdedigd.
Michiel ziet een meerwaarde van innovatie. Hij wil niet
meedoen aan het Haagse spelletje, op welke andere partij de PvdA het meest
lijkt. Je moet eerst bedenken wie je zelf bent, zegt hij.
Van Ingen wil dat wel horen. Hamer zegt dat de SP voor de
overheid is en D’66 en GL voor de markt en dat de PvdA een balans daartussen
zoekt. En daarmee in een spagaat terechtkomt, denk ik dan.
Diana probeert concreet te blijven door het pensioen-accoord
aan te roeren, dat door de jongeren niet wordt gesteund.
Hamer begint weer over een afweging. ‘Daarover moeten we het
debat voeren,’ zegt ze en ze voegt eraan toe dat we mensen niet tegen elkaar
moeten opzetten.
Diana heeft haar vraagtekens of jongeren zich nog in de PvdA
thuisvoelen na het elan dat met Wouter Bos verdween.
Hamer spuugt in denkbeeldige zin op het socialistische
karakter van de SP.
Van Ingen leest een stukje voor uit de uitgelekte mail van
Frans Timmermans. ‘Mijn partij moet zich richten op een nieuw verbond tussen de
oudste en de jongste generaties, als recept tegen het egoisme en de neiging
zich alleen maar op zichzelf te richten van de generatie die nu aan de touwtjes
trekt.’
Michiel ziet aanknopingspunten om de sociaal democratische
uitgangspunten toe te passen op de werkvloer en in het onderwijs in de vorm van
collectieve arrangementen. De PvdA legt te weinig verbinding door een
innerlijke leegte.
Hamer wil weer een debat, Van Ingen stelt de vraag naar de
leiderschapscrisis.
Michiel neemt het fractieleden kwalijk dat ze een pril, in
een kranteninterview uitgereikt roosje meteen de grond instampen. Diana vindt
het allemaal maar geneuzel. De partij is groter dan de fractie. Hamer wil niet
praten over het leiderschap maar over de koers. Michiel neemt het op voor Cohen
omdat hij deugt. Hij moet een kans krijgen om met de nieuwe ideeën aan de slag
te gaan.
Tja, die politiek. Ik ga een boek lezen.
Hier
de volledige mail van Timmermans, die zijn ideeën over de toekomst van de
sociaal democratie neerpende in het boek Glück Auf! (De wens waarmee
Limburgse mijnwerkers elkaar de diepte in stuurden.)
Voor mij begint het al met de vage term links of rechts. Ik zie de SP niet als linkser, maar als conservatiever. Dus angstig om het oude vertrouwde los te laten. Kan zowel sociaal als als niet. Want sociaal vind ik ook niet de inverse van liberaal. (Ik zie mezelf als sociaal-liberaal-progressief.)
BeantwoordenVerwijderenVan oorsprong was rechts de bezittende klasse die het werk verschafte en hun positie wilden veilig stellen. Links kwam later en waren de arbeiders die ook mochten kiezen. Vandaar dat arbeiderspartijen als PvdA en Labour als links worden bestempeld. Maar de arbeiders van nu hebben een eigen huis en zijn dus ook bezittend en op dat punt conservatief geworden.
Heel veel beleidsambtenaren zijn politiek bewust en passen vooral bij de PvdA als ze daar al niet op stemmen of lid van zijn. Maar die club is inmiddels 30 jaar ouder en doet er alles aan om de eigen positie = baan veilig te stellen. Vaak via de PvdA. Die partij wil ook dit soort mensen niet kwijt omdat zij van alles binnen gemeente, provinciale en landelijke politiek kunnen beïnvloeden. Daarmee is de PvdA van een arbederspartij opgeschoven naar een bestuurderspartij die daardoor de band met de nietbestuurders flink aan het verliezen is. Cohen en zeker Hamer werken er niet postief aan mee om dat te verbeteren. Dan kan je idd beter zoiemand als Wouter Bos of misschien die Ascher hebben. Met een dergelijke zwakke partij is het net als het CDA (zit grotendeels in hetzelfde schuitje) erg makkelijk scoren voor andere partijen als de PVV en SP.
Ik heb veel sympatie voor Spekman, maar die gaat dit niet oplossen. Eerder zal hij meewerken aan een grotere vervreemding van de kiezers.
Wat mij betreft heeft de PvdA zich overleefd en zou opgesplitst moeten worden in een conservatief deel dat zich bij de SP aansluit en een progressief deel dat samengaat met GL en D66. Krijg ik ook weer eens een partij waar ik op kan stemmen, want met het huidige grachtengordelpartijtje GL heb ik inmiddels ook weinig.
Overigens vreselijk om hier te reageren. Kan je niet de blogspotoptie Naam/URL en/of Anoniem aanzetten, dat scheelt 10 minuten verifieren-omleiden-code-omleiden-verifieren-etc. En dan heb ik nog het geluk van een een account bij Wordpress. Mensen zonder account/weblog kunnen nu niet bij je reageren. (Dit bericht kan na lezen in de prullebak.)
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor je commentaar, ximaar. Je hebt gelijk, dat zelfs de begrippen links en rechts tegenwoordig niet meer waardevast zijn. De SP is inderdaad een conservatieve club en kan nooit een oplossing bieden. De crisis rechtsom bestrijden houdt in dat je het volk afknijpt, linksom houdt in dat je investeert, ook al vraagt dat wijsheid in een tijd waarin de milieugrenzen bereikt zijn. Investeren moet daarom duurzaam zijn met daarbij prioriteit voor de lokale markt die ook de gemeenschapszin bevordert.
VerwijderenVoor een partij als de PvdA lijkt het me eerst van belang om de corruptie in de financiële wereld onmogelijk te maken en van de banken weer spaarbanken te maken. De privatisering van de publieke sector moet teruggedraaid, bonussen ingeleverd, inspraak van direct betrokkenen bevorderd. Dat zal de steun van de getergde bevolking verdienen.
Dan is er nog de leiderschapscrisis. Daar is op verschillende manieren uit te komen. Opsplitsen lijkt me geen optie. Een volkspartij heeft vleugels. Misschien is de helpende hand van Hans Spekman zo gek nog niet. Maar tenslotte gaat het toch om de smoel van de partij en niet van de persoon. Het wordt tijd dat we iets ondernemen tegen dit waardeloze kabinet, dat zegt orde op zaken te stellen, maar het land alleen maar verder aan zijn lot over laat.
Overigens vervelend dat niet iedereen op dit blog kan reageren. Ik weet niet precies wat je voorstelt als oplossing, maar ik ga het uitzoeken.
Ik heb zelf een test blogspot en bedacht hier de oplossing aan te dragen, maar zie dat je het al gevonden hebt. :-)
BeantwoordenVerwijderenOver het onderwerp: Zelf denk ik dat kiezers meer duidelijkheid willen waar een partij voor staat. PvdA stond voor Arbeiders, maar daar kan je tegenwoordig weinig mee gezien de 'Arbeiders' van tegenwoordig beter opgeleid zijn, meer divers. Vandaar dat ik denk dat er een een duidelijke partij moet komen die daarmee op meer stemmen kan rekenen. Op gebied van sociaal-conservatief is die er al, zijnde de SP. Sociaal-progressief is nu erg marginaal en versnipperd. Dat is de reden dat mensen er nu niet op stemmen of in elk geval dat die stemmen verdeeld worden over PvdA, GL, D66 en zelfs CU. Uit de naam van zo'n partij zou ik de term 'links' weglaten. Ook dom van GroenLinks om het wel in hun naam te zetten. Ze jagen daar potentiele kiezers mee weg omdat iedereen aan de term links een andere invulling geeft. Sociaal Democratisch zou ik prima vinden als daar ook progressief en milieubewust in opgenomen worden.
En met zo'n partij zou ook meteen de banden met de vakvereniging 100% verbroken moeten worden. Dat is een nasleep van 'Arbeiders' die de PvdA al jaren nekt. De vakbondsleden (vooral de FNV) zijn juist aartsconservatief tot egoïstisch (eigen pensioen eerst) en grotendeels bij de SP en de PVV te vinden. Alles wat de PvdA doet om die kiezers terug te krijgen werkt tegen ze. Daarbij zijn erg veel arbeiders geen lid van een vakbond en dat hebben de vakbonden aan zichzelf te danken.
Je hebt gelijk, ximaar, dat de PvdA teveel een bestuurderspartij geworden is in plaats van een volkspartij. Ik hoor overigens net dat Job Cohen is afgetreden, tijd voor een nieuw geluid. wie weet stroomt straks het redelijk willen weer over de aarde.
Verwijderen