Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zondag 19 februari 2012

Filmrecensie : Azuloscurocasinegro (2006), Daniël Sánchez Arévalo


Levensecht portret van een jongeman die hogerop probeert te komen.

Iemand die voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje. Deze zichzelf bestendigende uitspraak is van toepassing op de 25-jarige Jorge Mateo Nieto die in de debuutfilm van Daniël Avéralo conciërge is van het flatgebouw waarin hij woont. Hij doet veel moeite om zijn leven te verbeteren, maar wordt door de omstandigheden steeds weer omlaag getrokken.

Hij heeft bedrijfskunde gestudeerd en probeert aan de bak te komen, maar wordt overal afgewezen omdat hij niet kan liegen over zijn familieomstandigheden. Omdat zijn moeder niet meer leeft en zijn oudere broer Antonio in de gevangenis zit, is het zijn taak zijn vader te verzorgen die na een beroerte in een rolstoel zit. Een des te lastiger taak omdat de vader dementerend is en ook nog eens zijn geld opeet als Jorge niet uitkijkt.

Zijn broer, die bijna zijn straf erop heeft zitten, legt het tijdens drama-lessen in de gevangenis aan met een jonge vrouw Paula. Om haar bestaan te vergemakkelijken op een moeder-kind afdeling probeert hij haar in de coulissen zwanger te maken. Als blijkt dat hij onvruchtbaar is vraagt hij zijn broer Jorge om die taak voor hem te verrichten. Jorge heeft daar aanvankelijk weinig zin in.

Hij zit vaak samen met zijn buurjongen Israel op het dak van het flatgebouw. Israel roert met zijn hand door het aquarium naast hem en meent dat zij allen kleine vissen zijn maar dat Jorge eruit wil springen. Als Israel ziet dat zijn vader aan de overkant van de straat een erotische massage krijgt besluit hij hem te chanteren om aan geld te komen.

Jorge is blij dat zijn vroegere vriendinnetje Natalie weer terug is uit Duitsland, maar tegelijk zit hij in zijn maag met Paula, die hem heeft overgehaald haar zwanger te maken. Het is een minpunt dat Antonio, de broer van Jorge, zo totaal anders is dan Jorge. Antonio is een groot kind, terwijl Jorge heel wat volwassener is, al vindt Natalie dat hij wel erg secundair reageert.   

Als broer Antonio eenmaal vrij is neemt die een deel van de verzorging van de vader over. Tegelijk probeert hij op slinkse wijze diens spaarrekening te plunderen. Jorge is niet zo geïnteresseerd in het geld. Het is inmiddels wel gelukt om Paula zwanger te maken, maar verder lijkt hij er niets mee opgeschoten. Natalie vindt hem een grijze muis. Op het eind van de film zegt zijn vriend Israël die hij een illusie zoekt, net als Jorge, die nog steeds vacatures in de krant omcirkelt.

De film kent veel vaart door de snelle opeenvolging van beelden en kent subtiele grapjes, over Jorge bijvoorbeeld door Natalie die teleurgesteld is dat Jorge niets meer met haar wil, maar tegelijk zegt dat hij haar in ieder geval daarmee verrast.

De film heeft een openlijke seksuele inslag, zoals over de homoseksuele geaardheid van Israel en zijn vader en de pornofilms die de vader van Jorge graag ziet, maar uiteindelijk is het toch de nogal frustrerende zoektocht van Jorge die de hoofdmoot van deze film vormt. De intrigerende titel betekent in het Nederlands vertaald: donker blauw bijna zwart. Levensecht.

 Hier de Spaanse trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten